ایران پرس- دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در 20 اکتبر 2018 اعلام کرد که آمریکا از پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" (آی ان اف)INF خارج خواهد شد. بهانه اصلی آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه است.

پس از آن «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز در چهارم  دسامبر 2018 اعلام کرد که واشنگتن به مدت 60 روز پایبندی به پیمان نیروهای هسته ای میانبرد را تعلیق خواهد کرد، تا مسکو ظرف این مدت تعهد عملی خود را به آن نشان دهد و در غیر این صورت از این پیمان خارج خواهد شد.

با انقضای این مدت وزیر خارجه آمریکا روز جمعه  عدم اجرای تعهدات مندرج در پیمان نیروهای هسته ای میانبرد توسط واشنگتن را اعلام کرد.

به گفته پمپئو: آمریکا از روز شنبه دوم فوریه به مدت ۱۸۰ روز اجرای پیمان نیروهای هسته ای میانبرد را به حالت تعلیق در می آورد و در صورت عدم اجرای تعهدات مد نظر در این پیمان از سوی روسیه، پس از شش ماه از این پیمان به طور کامل خارج خواهد شد. 

بد عهدی‌های امریکا 

بدین ترتیب آمریکا به طور رسمی از اجرای تعهدات خود در چارچوب پیمان آی ان اف سر باز زد. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، نیز با انتقاد از روسیه از آنچه که او عمل نکردن به تعهدات خود در پیمان موشک های هسته ای میانبرد نامید، گفت آماده مذاکره با روسیه برای کنترل تسلیحات هستیم.

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم، بلافاصله با صدور بیانیه‌ای از این اقدام امریکا استقبال کرد.

با این حال اروپا واکنشی منفی در قبال این اقدام امریکا ابراز کرد. «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، اروپا نمی خواهد تبدیل به محلی برای تقابل ابرقدرت ها شود.

این اقدام واشنگتن واکنش تند مسکو را به همراه داشت. از دیدگاه روسیه، این اقدام آمریکا در راستای سیاست کلی واشنگتن در زمینه خروج از پیمان های بین المللی صورت گرفته است.

دولت ترامپ تاکنون از بسیاری از توافقات دوجانبه، چندجانبه و بین المللی خارج شده است. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به خروج آمریکا از پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس، سازمان یونسکو و توافق هسته ای با ایران گفت: خروج از قراردادهای بین المللی به بخشی از راهبرد آمریکا تبدیل شده است.

در عین حال مسکو تاکید کرد که بر خلاف خواسته واشنگتن، قصد نابود کردن سامانه‌های موشکی خود را ندارد و پیمان «آی ان اف» را نقض نمی کند.

مقام‌های روسیه بارها عنوان کرده‌اند، برنامه امریکا برای خروج از این پیمان بسیار خطرناک بوده و موجب ورود تمامی جهان به مسابقه تسلیحاتی خواهد شد.

روسیه چندی قبل، پس از نشست ژنو که برای مذاکره نهایی در باره این پیمان بین معاونان وزارت خارجه روسیه و آمریکا انجام شد، آمریکا را به «بدتر کردن اوضاع» درباره این پیمان متهم کرد و «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امورخارجه روسیه نیز تأکید کرد که کشورش به این پیمان پایبند بوده است. 

مسکو معتقد است که آرزوی دیرینه ایالات متحده خلع سلاح کامل روسیه است.

آمریکا و شوروی در دسامبر 1987 در واشنگتن پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" را امضا کرده و از ژوئن 1988 به اجرا در آوردند.

این پیمان، واشنگتن و مسکو را از استقرار موشک های بالستیک و کروز در اروپا منع می‌کند.

هدف از این پیمان امحای موشک‌های هسته‌ای بالستیک و کروز و سکوهای پرتاب آن‌ها، با برد 500 تا 1000 و 1000 تا 5500 کیلومتر بود.

با تعلیق اجرای مفاد این پیمان از سوی آمریکا، نه فقط توسعه و استقرار موشکهای بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میانبرد بار دیگر از سر گرفته خواهد شد، بلکه می توان پیش بینی کرد که واشنگتن  این تسلیحات را بار دیگر در اروپا مستقر خواهد کرد که این اقدام به طور حتم واکنش متقابل روسیه را به دنبال خواهد داشت.

این چشم انداز نگرانی شدید اروپایی ها را به دنبال داشته است.در واقع قاره اروپا بدین ترتیب به صحنه تقابل موشکی و هسته ای آمریکا و روسیه تبدیل خواهد شد.133/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

درخواست موگرینی برای حفظ پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد

آمریکا و چشم انداز خروج از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد/تحلیل 

هشدار روسیه درباره پیامد خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های میان برد