«مالکوم ترنبول» نخست وزیر استرالیا اذعان کرد، در پی اتهام زنی این کشور به چین مبنی بر دخالت پکن در امور داخلی کانبرا، تنش میان این دو کشور بیشتر شده است.
اظهارات «ترنبول» در حالی مطرح میشود که اخیرا گزارشی مبنی بر رد درخواست صدور روادید چند وزیر استرالیایی برای ورود به چین، منتشر شده است.
در همین حال، «گِنگ شوآنگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به گزارش یک مقام استرالیایی مبنی براینکه پکن در حال ایجاد پایگاه نظامی درمنطقه اقیانونس آرام است گفت، این اظهار نظر ادعایی مضحک است و آنچه که طرف استرالیایی مطرح می کند ، واقعیت ندارد.
گزارش هایی به نقل از یک مقام استرالیایی حاکیست، چین در حال مذاکره با کشور «وانوآتو» برای ایجاد پایگاه نظامی در این کشور است. وانواتو کشوری جزیرهای و کوچک، در جنوب اقیانوس آرام واقع شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین همچنین به مقامات استرالیایی توصیه کرد به جای دخالت، گامهای عملی برای توسعه کشورهای منطقه اقیانوس آرام بردارند.
دولت استرالیا چین را متهم کرده که تلاش هایی برای نفوذ در هیات حاکمه سیاسی آن کشورودر نمایندگان احزاب استرالیایی آغاز کرده است که البته مقامات پکن آنرا رد می کنند.
چین و استرالیا از چند سال گذشته درخصوص مناقشه در دریای چین جنوبی، دچار تنش و نزاع لفظی شده اند که اتهام ترنبول به پکن درباره دخالت در امور داخلی کانبرا می تواند نشانه ای از گسترش تنش در مناسبات آنان باشد.
ازنظردولت چین، مقامات استرالیا با دامن زدن به اختلاف پکن با برخی کشورها درباره مالکیت بر دریای چین جنوبی،عملا موجب تشدید تنش در منطقه وایجاد چالش برای چین شده است.
«ژوان زونگ زه» معاون رییس پژوهشگاه ملی مسائل بین المللی چین می گوید:
"با توجه به اینکه برخی کشورها که خود را برخوردار از حمایت های کافی می دانند، احتمالا در ابعاد گستردهتری در دریای جنوبی به نقض حقوق چین دست می زنند که دولت پکن باید با آن مقابله قاطعانه کند."
دولت چین این سیاست استرالیا را در راستای راهبرد آمریکا برای اعمال فشار بر چین از طریق تحریک کشورهای منطقه علیه این کشور با اتکا به اختلافات موجود در دریای چین جنوبی می داند.
به خصوص آنکه آمریکا تلاش دارد با تشکیل نوعی اتحاد منطقه ای با محوریت هند و استرالیا، مناقشه برخی کشورهای منطقه با چین در خصوص دریای چین جنوبی را راهبری کند
با توجه به حساسیت ویژه چین برمناطق پیرامونی این کشور از جمله حوزه های دریایی، به نظرمیرسد، تداوم آنچه پکن آنرا دخالت و تحریک استرالیا درمناقشه دریای چین جنوبی می خواند،می تواند بر مناسبات اقتصادی و تجاری آنان تاثیر منفی داشته باشد.
حجم گسترده مبادلات تجاری پکن و کانبرا که درسال 2017 به بیش از 90 میلیارد دلار رسید،ممکن است در چارچوب تنش بین آنان با کاهش محسوسی در آینده روبرو بشود.
درمقابل نگرانی چین از نقش استرالیا درتحریک کشورهای دچار مناقشه با پکن در دریای چین جنوبی، مقامات کانبرا هم علاوه برنگرانی از نفوذ سیاسی و فرهنگی چین در استرالیا، نفوذ بیشتر این کشور در اقیانوس ارام را تهدیدی برای منافع خود ارزیابی کرده است.
در شرایطی که چین و استرالیا وارد تنش های جدی تری بشوند، امکان مداخله بازیگران فرا منطقه ای در تشدید شکاف در روابط این دو کشور هم افزایش می یابد.
113/116
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
هشدار چین به استرالیا درباره ایجاد تنش در دریای چین جنوبی / تحلیل
نگرانی استرالیا از نفوذ فرهنگی چین
رزمایش مشترک چین و استرالیا / تحلیل