«گنگ شوانگ» با اشاره به اظهارات «کریستیا فریلند» وزیر امور خارجه کانادا مبنی بر اینکه تلاش ها برای دیدار با «وانگ یی» همتای چینی اش بی نتیجه مانده است، گفت: "مسئولیت وخامت روابط دو کشور برعهده کانادا است."
شوانگ ابراز امیدواری کرد: "کانادا صادقانه به نگرانی های چین توجه وهرچه سریعتر «منگ وانژو» مدیر مالی شرکت مخابراتی «هوآوی» را آزاد و تدابیری برای از سرگیری روابط در سریعترین زمان ممکن را اتخاذ کند."
روابط میان چین و کانادا از اوایل دسامبر سال 2018 زمانی که پلیس ونکوور، منگ وانژو را به درخواست آمریکا دستگیر کرد، تیره شده است.
پکن موضع خود را در مقابل کانادا به عنوان متحد آمریکا مستحکم تر از قبل کرده است
رفتار تازه چین تازه ترین نشانه دال بر این است که پکن موضع خود را در مقابل کانادا به عنوان متحد آمریکا مستحکم تر از قبل کرده و نمی خواهد درباره پرونده ای که آن را سیاسی می داند، امتیاز بدهد.
از نگاه چین، بازداشت منگ وانژو مدیر مالی شرکت هوآوی در کانادا و مخالفت این کشور با آزادی کامل او در ماههای اخیر نشان داده است که اوتاوا بیش از دیگر متحدان آمریکا در خصوص رویکرد ضد چینی واشنگتن با دولت «دونالد ترامپ» همسو بوده است.
چین در ماههای گذشته «مایکل کاوریگ» دیپلمات پیشین کانادایی و همچنین «مایکل اسپاور» بازرگان کانادایی را به اتهام جاسوسی بازداشت و همچنین دو شهروند دیگر کانادایی را به جرم قاچاق مواد مخدر به مرگ محکوم کرده است.
اگرچه کانادا این رفتار دولت چین را به بازداشت مدیر مالی شرکت هوآوی پیوند زده؛ اما چین تاکنون این دیدگاه کانادا را رد کرده است.
البته واقعیت این است که سخت تر شدن موضع چین تنها در مقابل کانادا نیست.
پکن در هفته های اخیر رویکرد مشابهی را نیز در مقابل آمریکا در پیش گرفته و تهدید کرده است در مقابل رفتارهای تهاجمی آمریکا مقابله به مثل و از برگ برنده های مختلف خود خود در تقابل با آمریکا استفاده خواهد کرد.
جهان در حال گذار از دوران تک قطبی به چند قطبی
به گفته کارشناسان مقاومت چین در مقابل سیاستهای آمریکا و متحدان آن نشان می دهد چین به این خودباوری رسیده است که با تضعیف قدرت و جایگاه آمریکا، جهان در حال گذار از دوران تک قطبی به چند قطبی است.
«جان ایکنبری» نظریهپرداز روابط بینالملل و سیاست خارجی آمریکا و استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه پرینستون آمریکا می گوید: "تغییر قدرت جهانی و افول قدرت آمریکا و تغییر نظام تکقطبی در جریان است. تغییر قدرت جهانی، به این دلیل در جریان است که قدرت در حال انتقال از غرب به شرق است. کشور چین در کانون این تغییر قرار دارد و رسانههای آمریکا تصدیق میکنند که چین بزودی بزرگترین اقتصاد دنیا یعنی آمریکا را پشت سر خواهد گذاشت. بنابرین جهان به نوعی در وضعیت تحول، از قدرت متمرکز به نظام چندقطبی است. کشور چین احتمالا بیشترین بهره را از این انتقال قدرت خواهد داشت."
در هرحال مقاومت چین در مقابل درخواستهای پی در پی کانادا برای گفتگو درباره افراد بازداشت شده در چین و موضوعات دیگر گویای این واقعیت است که بر خلاف انتظارات و تصورات «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا مبنی بر کوتاه آمدن پکن، چین در جایگاهی قرار گرفته است که قادر است بطور همزمان در مقابل رفتارهای یکجانبه و فراقانونی آمریکا و متحدان آن ایستادگی کند.
نظر به چنین شرایطی است که چین پاسخ به درخواستهای کانادا برای مذاکره را به بازبینی این کشور در مواضع و رفتارهای آن منوط کرده است.
نویسنده: بلنداختر
133/116
بیشتر بخوانید:
هشدار چین به کانادا در ارتباط با موضوع شرکت «هوآوی»/ تحلیل
کانادا بازنده تنش آمریکا با چین/تحلیل