«محمد محسن وتد»، در پایگاه خبری الجزیره نت می نویسد، درحالی که تشکیلات خودگردان فلسطین بر مخالفت خود با طرح «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا برای انتقال سفارت این کشور به قدس اشغالی، تاکید دارد؛ تلویزیون اسرائیل از احتمال اجرای معامله قرن پس از انتقال سفارت واشنگتن به قدس اشغالی، خبر می دهد.
تحلیلگران و کارشناسان اسرائیلی معتقدند هم زمان شدن انتشار جزئیات مربوط به اجرای طرح جدید صلح، که به پرداخت غرامت مالی به فلسطینیان مربوط است، با سفر «مایک پومپئو»، وزیر جدید امور خارجه آمریکا به خاورمیانه، اقدامی است که با هدف اعمال فشار بر تشکیلات خودگردان فلسطین برای بازگشت به میز مذاکرات، ترتیب داده شده است.
برخلاف آن چه که رسانه های خبری اسرائیل در گذشته درباره مضمون «معامله قرن» منتشر کرده اند، کانال دوم تلویزیون اسرائیل به نقل از منابع سیاسی عالیرتبه این رژیم اعلام کرد، طرح جدید صلح، متضمن پرداخت غرامت مالی به فلسطینیان برای بازگرداندن آنها به میز مذاکرات و صحنه سیاسی است.
«دانا وایس»، تحلیلگر سیاسی کانال دوم تلویزیون اسرائیل که خبر اجرای «معامله قرن» را پس از برگزاری مراسم انتقال سفارت واشنگتن به قدس منتشر کرد، سفر وزیر جدید امور خارجه آمریکا به تل آویو و دیدار وی با «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را با زمینه چینی برای اعلام طرح احتمالی صلح آمریکا، مرتبط دانسته است.
وایس اذعان داشت، طرح آماده شده صلح آمریکا، شامل کشورهای منطقه است و طرف فلسطینی نیز یکی از آنهاست اما در نهایت به تنهایی «حرف آخر» را نخواهد زد.
رسانه های خبری اسرائیل اخیرا با استناد به سخنانی منسوب به «جیسون گرینبلات»، فرستاده صلح آمریکا در خاورمیانه، مهم ترین جزئیات «معامله قرن» را منتشر کردند.
بر اساس این جزئیات، پیشنهاد راه حل تشکیل دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل بر اساس مرزهای چهارم ژوئن 1967 و معرفی قدس اشغالی به عنوان پایتخت فلسطین، دیگر اساس طرح جدید صلح، نخواهد بود.
درحالی که نتانیاهو و دولت ترامپ درباره تشکیل کشور بدون حکومت و خلع سلاح شده فلسطین، حضور ثابت ارتش اسرائیل در امتداد رود اردن و مرزها و اختیارات گسترده امنیتی اسرائیل با مشارکت اردن، مصر و آمریکا با یکدیگر توافق دارند، اما مواضع طرفین در خصوص طرح شهرک های صهیونیست نشین متفاوت است.
واشنگتن با الحاق 10 درصد از کرانه باختری رود اردن و شهرک های صهیونیست نشین به خاک اسرائیل (فلسطین اشغالی) موافق است درحالی که نتانیاهو خواستار الحاق 15 درصد از خاک کرانه باختری به اسرائیل است.
معامله و سازش
«یواف شطرن»، روزنامه نگار اسرائیلی و کارشناس مسایل عربی و فلسطینی معتقد است، حتی اگر فرض کنیم که محور سفر پومپئو به عربستان، اسرائیل و اردن، بررسی طرح های رییس جمهوری آمریکا درباره توافق هسته ای ایران، مسایل مهم منطقه ای و درصدر آنها، پرونده سوریه باشد، اما بعید نیست که موضوع نزاع عربی – اسرائیلی و سازش با فلسطینیان، از مهم ترین مباحث سفر وزیر امور خارجه آمریکا به تل آویو باشد.
این پیشنهاد با مخالفت کشورهای عربی و تشکیلات خودگردان فلسطین مواجه خواهد شد.
شطیرن در خصوص بررسی علل مخالفت کشورهای عربی و فلسطینیان با انتقال سفارت واشنگتن به شهر اشغالی قدس، به الجزیره نت گفت، دولت ترامپ پیشنهاد ایجاد «پایتختی مصنوعی» را برای دولت فلسطین در حومه قدس و خارج از محدوده شش کیلومتر مربعی مرزهای 1967، پیشنهاد داده است؛ ضمن آن که اوضاع در بخش قدیمی قدس همچنان مانند گذشته باشد و امکان کنترل و نظارت بین المللی بر این منطقه وجود داشته باشد. همچنین اسرائیل باید آزادی ادیان مختلف را در این شهر تضمین کند.
این پیشنهاد برای نتانیاهو نگران کننده است زیرا می هراسد که طرح ترامپ، زمینه را برای تبدیل شدن قدس به پایتخت فلسطین، فراهم کند.
«معامله قرن» عبارت است از عقب نشینی تدریجی ارتش رژیم صهیونیستی از مناطقی که بر اساس دومین توافقنامه اسلو در سپتامبر 1995، مناطق «الف»، «ب» و «ج» نامیده شده اند.
بر اساس توافقنامه اسلو، مهلت نهایی برای این عقب نشینی تعیین نشده و انجام آن به عملکرد تشکیلات خودگردان فلسطین بستگی دارد.
در صورت عقب نشینی اسرائیل، کشور فلسطین بر اساس مرزهای ساختگی و با توجه به این مناطق تعیین شده، شکل خواهد گرفت و جامعه جهانی نیز اسرائیل را به عنوان وطن ملی ملت یهود و کشور ساختگی فلسطین را نیز وطن ملی ملت فلسطین، به رسمیت خواهد شناخت.
موافقت و مخالفت
«نمرود گورین» رئیس مرکز سیاست خارجی خاورمیانه و اسرائیل (میتفم) معتقد است، جامعه جهانی از سپتامبر 2017 در انتظار اعلام جزئیات «معامله قرن» از سوی ترامپ بوده است ضمن آن که مطالب درز یافته از معامله قرن، واقعیت نداشته و به سبب مخالفت تشکیلات خودگردان فلسطین و کشورهای عربی، قابلیت اجرایی ندارد.
گورین در گفت وگو با الجزیره نت اظهار داشت، گرچه توافق هسته ای و حضور ایران در سوریه و یمن، موضوع سفر پومپئو به منطقه بوده است اما مساله درگیری اسرائیل با فلسطینیان نیز مطرح خواهد بود.
به اعتقاد گورین، آمریکا یقین دارد که بدون حل و فصل مساله فلسطین، دولت ترامپ قادر نخواهد بود برای مقابله با گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه، اتحاد آمریکایی – اسرائیلی ایجاد کند.
این کارشناس اسرائیلی در ادامه، با ابراز تردید درباره موافقت فلسطینیان با پیشنهاد صلح آمریکا در صورتی که مبتنی بر تشکیل دو دولت مستقل و نیز معرفی قدس اشغالی به عنوان پایتخت فلسطین نباشد، افزود، واشنگتن بدون جلب رضایت و موافقت طرف فلسطینی، نخواهد توانست هیچ راه حلی را (برای سازش) اجرا کند.
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
137/110
بیشتر بخوانید:
شرکت کنندگان در اجلاس جهانی حمایت از قدس در مصر: «قدس» به عنوان پایتخت ابدی فلسطین اعلام شود
تاکید حماس بر مقابله با طرح آمریکایی «معامله قرن»
واکنش مقامات پاکستانی به خیانت بن سلمان در قبال آرمان فلسطین