طی ماه های گذشته، این معامله بحث برانگیز در بسیاری از کشورهای عربی از طریق دیدارها، رایزنی ها، توافقات و تهدیدات، بازتاب هایی داشته است و امروز در واشنگتن مشاهده می کنیم که نمایندگی فلسطینیان در آمریکا در اقدامی برای تغییر پارامترهای ثابت و متغیر در روابط با اسرائیل، تحت فشار قرار گرفته است.
وزارت امور خارجه آمریکا با ارسال نامه ای به دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) در واشنگتن، اعلام کرد، تا زمانی که ساف مذاکرات سازش با اسرائیل را از سر نگیرد و به اقدامات خود برای پیگرد و محاکمه مسوولان اسرائیلی در دیوان بین المللی کیفری پایان ندهد، با ادامه فعالیت این دفتر در واشنگتن موافقت نخواهد شد.
فلسطین در اوایل آوریل 2015 رسما به عضویت دیوان بین المللی کیفری درآمد.
در آن زمان مسوولان فلسطینی این اقدام را لحظه ای تاریخی در مسیر مساله فلسطین و فراهم شدن زمینه برای پیگرد قضایی سران رژیم صهیونیستی به اتهام ارتکاب جنایات جنگی علیه فلسطینیان، توصیف کردند.
فلسطین همچنین در اواخر سپتامبر 2017 توانست به سازمان پلیس بین الملل (اینترپل) بپیوندد.
مذاکرات سازش میان طرفین فلسطینی و اسرائیلی که به مدت 9 ماه با نظارت آمریکا و اروپا ادامه داشت نیز در اواخر آوریل 2014 بدون دستیابی به نتایج قابل ذکری، متوقف شد.
مخالفت رژیم اسرائیل با توقف ساخت شهرک های صهیونیست نشین و پذیرش مرزهای اشغالی 1967 به عنوان اساس مذاکرات سازش و آزادی اسیران قدیمی فلسطینی که در زندان های این رژیم به سر می برند، علت شکست این مذاکرات بوده است.
مسیر ناهموار
دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در سال 1994 به عنوان نماینده فلسطینیان در واشنگتن، افتتاح شد و این درحالی بود که تشکیلات خودگردان فلسطین با آمریکا دارای روابط دیپلماتیک نبودند.
«بیل کلینتون» رییس جمهوری وقت آمریکا نیز قانونی را که به فلسطینیان اجازه نمی داد تا در خاک آمریکا دارای دفتر باشند، لغو کرد.
«جرج بوش» رییس جمهوری پیشین آمریکا نیز در دسامبر 2002، به بهانه این که ساف و تشکیلات خودگردان فلسطین به برخی از تعهدات خود عمل نکرده اند، سطح نمایندگی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین را در آمریکا، کاهش داد.
بر اساس قانون بودجه وزارت دفاع آمریکا در سال مالی 2003 که به تصویب کنگره این کشور رسیده بود، ساف در سال 1993 متعهد شده بود که حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته و قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر حل اختلافات خود با اسرائیل به شیوه مسالمت آمیز را بپذیرد.
پس از پیروزی «باراک اوباما» در انتخابات آمریکا، هیات نمایندگی ساف در واشنگتن در جولای 2010، به «کمیساریای عمومی سازمان آزادیبخش فلسطین» ارتقا یافت که از نظر پروتکلی در مقایسه با قبل، از شرایط بهتری برخوردار شد.
همچنین دولت اوباما با برافراشته شدن پرچم فلسطین بر بام دفتر نمایندگی فلسطین در واشنگتن موافقت کرده بود، ساف این اقدام آمریکا را گامی مثبت در جهت به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین قلمداد کرده بود.
در دوره ریاست جمهوری اوباما، «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا با رد درخواست کنگره مبنی بر تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن با این بهانه که فعالیت این دفتر فایده ای برای آمریکا و روند صلح ندارد، این اقدام را به زیان تلاش های آمریکا برای برقراری سازش میان طرفین فلسطینی و اسرائیلی دانسته بود.
با وجود ارتقای سطح نمایندگی فلسطینیان در واشنگتن، نام ساف از فهرست سیاه تروریسم آمریکا حذف نشد.
همچنین کنگره آمریکا در دسامبر 2015 با تصویب قانونی، شروطی را برای فعالیت دفتر ساف در واشنگتن تعیین کرد؛ بر اساس یکی از این شروط، اگر ساف به شکایت خود برای محاکمه سران جنایتکار رژیم اسرائیل در دیوان بین المللی کیفری ادامه دهد، دیگر نخواهد توانست دفتر خود را در واشنگتن حفظ کند.
پیامدها و پیش زمینه ها
درحالی که محافل اسرائیلی از تصمیم آمریکا برای تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن ابراز خرسندی کرده و این تصمیم را همسو با سیاست ها و ائتلاف خود را دولت آمریکا می دانند، سازمان آزادیبخش فلسطین تهدید کرده است که اگر آمریکا با ادامه فعالیت دفتر این سازمان موافقت نکند، همه تماس های خود را با واشنگتن قطع خواهد کرد.
ساف تعطیلی دفتر خود در واشنگتن را اقدامی خصمانه قلمداد کرده است.
«صائب عریقات» دبیرکل ساف در این باره گفت، همه روابط خود را با دولت آمریکا قطع خواهیم کرد.
در این حال «نشأت اَقطش» از اساتید دانشگاه بیرزیت در واکنش به این اقدام آمریکا و توجیه این کشور مبنی بر جلوگیری از محاکمه و مجازات سران سیاسی رژیم اسرائیل در دیوان بین المللی کیفری، این ادعا را جنبه آشکار این تصمیم دانست.
به گفته اقطش، جنبه پنهان این مساله با اِعمال فشار بر فلسطینیان برای پذیرش مناسبات مربوط به «معامله قرن» با هماهنگی عربستان سعودی، مرتبط است.
به گفته این استاد دانشگاه فلسطینی، در تصمیم آمریکا برای تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن، نشانه های آشکاری از نقش عربستان سعودی نیز به چشم می خورد، چنانچه چندی پیش ریاض با فراخواندن «محمود عباس» رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، از وی خواسته بود تا میان دو گزینه پذیرش معامله قرن و یا کناره گیری از این منصب، یکی را انتخاب کند.
روزنامه بریتانیایی تایمز نیز در این باره نوشته بود، آمریکا قصد دارد به دنبال تغییری که با هدایت عربستان سعودی در روابط میان کشورهای عربی با اسرائیل ایجاد شده است، طرحی نهایی برای برقراری صلحی دائم میان فلسطینیان با اسرائیل اجرا کند.
به نوشته تایمز، واشنگتن امیدوار است تا این طرح که توسط «جارد کوشنر» داماد رییس جمهوری آمریکا تهیه و تنظیم شد و پس از سفر چهار روزه وی به ریاض، در اختیار محمود عباس قرار گرفت، با موفقیت اجرا شود.
تهدید یا جنگ در سکوت
حقیقت آن است که از زمان آغاز ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا، اقدامات شدیدی ازسوی آمریکا علیه فلسطینیان صورت گرفته است که برخی آن را تهدید و برخی نیز جنگ در سکوت توصیف کرده اند.
اما به طور کلی همه اقدامات آمریکا به نوعی جانبداری از طرف اسرائیلی بوده است که از جمله آن مخالفت ترامپ با راه حل تشکیل دو دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی، تعهد وی برای انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس و لغو کمک مالی 221 میلیون دلاری به تشکیلات خودگردان فلسطین است که در اواخر دوره ریاست جمهوری اوباما تصویب شده بود.
از سوی دیگر ترامپ 11 یهودی را برای مناصب کلیدی کابینه خود تعیین کرد و «دیوید فردیمن» را که از حامیان سرسخت شهرک های صهیونیست نشین و الحاق کرانه باختری رود اردن به مناطق تحت اشغال اسرائیل است، به عنوان سفیر آمریکا نزد اسرائیل، منصوب کرد.
به طور قطع تعطیلی دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین در واشنگتن، نخستین و آخرین اقدام غیر منطقی آمریکا برای فشار بر طرف فلسطینی برای دادن امتیازات بیشتر به اسرائیل، نخواهد بود.
منبع: الجزیره نت
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
116/110
بیشتر بخوانید:
دفتر ساف در آمریکا تعطیل شد
هشدار ساف درباره طرح خانه یهودی