پایگاه خبری الخلیج آنلاین در گزارشی مینویسد، دولت ترکیه درخصوص ترور خاشقجی در خاک خود سکوت نخواهد کرد.
ترور خاشقجی در ترکیه بامداد امروز، یکشنبه از سوی رویترز به نقل از منابع امنیتی ترکیه منتشر شد؛ سپس خبرگزاری فرانسه با تایید این خبر نوشت، خاشقجی توسط یک گروه ویژه ترور در استانبول، به قتل رسیده است.
تحقیقات اولیه نیروهای امنیتی ترکیه
به گفته این منابع، نتیجه تحقیقات اولیه نیروهای امنیتی ترکیه نشان میدهد که خاشقجی روز سهشنبه گذشته (دوم اکتبر)، در داخل سفارت عربستان سعودی، کشته شده است.
همچنین این منابع میگویند، هم زمان با حضور خاشقجی در کنسولگری عربستان، 15 مسوول سعودی با دو فروند هواپیما وارد ترکیه شده و در همان روز نیز خاک این کشور را ترک کردند.
رسانههای خبری ترکیه نیز اعلام کردند، «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه امروز درباره موضوع ترور خاشقجی سخنرانی خواهد کرد و در این سخنان نخستین بار، به این موضوع، خواهد پرداخت؛ زیرا بر اساس قانون بینالملل و سوءاستفاده بیسابقه از مصونیت بینالمللی، ترور این نویسنده سعودی نقض آشکار حاکمیت ترکیه به شمار میرود.
همچنین ناظران پیش بینی میکنند که دولت ترکیه نه تنها درباره ترور خاشقجی در خاک خود سکوت نخواهد کرد، بلکه ممکن است این حادثه بحران روابط آنکارا با ریاض را به دنبال داشته باشد و با توجه به این که این حادثه اقدامی خصمانه در خاک ترکیه است، این کشور برای واکنش به آن، در موضعی قویتر قرار خواهد داشت.
واکنش ترکیه به ترور خاشقجی
واکنش ترکیه به این حادثه ممکن است مشابه واکنش بریتانیا به تلاش روسیه برای ترور «سرگئی اسکریپال»، جاسوس سابق روس و دخترش با مادهای سمی باشد.
اقدام روسیه برای اسکریپال و دخترش مارس گذشته رخ داد، اما آنها از مرگ نجات یافتند.
به دنبال وقوع این حادثه «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا مجازاتهایی را برای روسیه در نظر گرفت که از جمله آن، اخراج 23 دیپلمات این کشور از خاک بریتانیا و لغو روابط دو جانبه با روسیه بود.
نخست وزیر بریتانیا، روسیه را مسوول مسموم کردن جاسوس سابق این کشور در خاک کشورش میداند. کشورهای اروپایی و آمریکا نیز از این اقدام بریتانیا حمایت کردند و از اخراج دیپلماتهای روس و تحریم مسکو، خبر دادند.
ترکیه میتواند علاوه بر اتخاذ تصمیمات دیپلماتیک مانند قطع روابط و یا کاهش سطح روابط دیپلماتیک، با استناد به قانون بینالملل، از عربستان سعودی به اتهام نقض حاکمیت این کشور از طریق انجام اقدام خصمانه در خاک ترکیه شکایت کند.
همچنین ترکیه حق دارد 15 سعودی ازجمله چند مسوول این کشور را که هم زمان با حضور خاشقجی در کنسولگری ریاض، وارد خاک این کشور شدهاند و به گفته پلیس ترکیه، در جنایت ترور این نویسنده سعودی دست داشتهاند، محاکمه کند.
احتمال دارد که مسوولان ترکیه تصاویر این 15 سعودی را پس از رصد تحرکات آنها هنگامی که به خاک ترکیه و کنسولگری عربستان وارد شدند و همچنین پس از خروج از آن، در اختیار داشته باشند.
اقدامات احتمالی آنکارا علیه ریاض، بیسابقه خواهد بود و با توجه به این که وجهه عربستان به خاطر تجاوز نظامی به یمن، بحرانهای دیپلماتیک با آلمان و کانادا، محاصره قطر و سرکوب مخالفان خدشهدار شده است، چه بسا این اقدامات نیز وضعیت ریاض را بدتر کند.
در این حال سناتور «کریس مورفی» دیپلمات آمریکایی و عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا نیز اظهار داشت، اثبات نقش عربستان سعودی در ترور خاشقجی، شکاف عمیقی را در روابط واشنگتن با ریاض درپی خواهد داشت.
اثبات نقش عربستان سعودی در ترور خاشقجی
روزنامه واشنگتنپست که خاشقجی یکی از نویسندگان آن بوده است، نیز در این باره نوشت، اگر ترور خاشقجی توسط عربستان سعودی اثبات شود، این اقدام، عملی تکان دهنده از سوی عربستان سعودی برای ساکت کردن مخالفان خواهد بود.
به دنبال گسترش دامنه بازداشت فعالان، نویسندگان و بازرگانان عربستانی به ویژه پس از انتصاب «محمد بن سلمان» به عنوان ولیعهد عربستان سعودی، خاشقجی این کشور را به مقصد آمریکا ترک کرد و به عنوان نویسنده در روزنامه واشنگتنپست مشغول به کار شد.
خاشقجی در گذشته سردبیر روزنامه الوطن عربستان بود و سپس به عنوان مشاور «ترکی الفیصل» سفیر پیشین عربستان در واشنگتن منصوب شد.
مترجم: سیده زهرا محباحمدی
بیشتر بخوانید:
واکنشها بهترور خاشقجی؛ عربستان زیر تیغ منتقدان
الجزیره خبر داد؛ کشف جسد خاشقجی در استانبول
عربستان سعودی و ناپدیدشدگی اجباری «جمال خاشقجی»/ تحلیل