ایران پرس - به دنبال انتشار اخباری درباره ارسال تجهیزات و نیروهای نظامی مصر به اریتره با حمایت امارات، مرزهای مشترک سودان با اریتره از یک سو و مرزهای مشترک اتیوپی با اریتره از سوی دیگر متشنج شده اند.

به نوشته روزنامه قطری الشرق، تجهیزات نظامی ارتش مصر شامل تسلیحات مدرن، زره پوش ها و خودروهای نظامی این کشور، به پایگاه نظامی «ساوا» در خاک اریتره منتقل شده است.

به دنبال سفر اخیر «رجب طیب اردوغان»، رییس جمهوری ترکیه به سودان و توافق امضا شده میان طرفین درباره جزیره سواکن، منطقه شاهد تنش گسترده ای است که محرک اصلی آن امارات است.

امارات می کوشد تا چنین القا کند که هدف از توافق میان سودان با ترکیه، اقدام علیه عربستان و مصر و به طور کلی، کشورهای محاصره کننده قطر است.

منابع آگاه فاش کردند، نشستی با حضور تعدادی از فرماندهان نظامی و امنیتی مصر، امارات، اریتره و جنبش های مخالف سودان شامل برخی جنبش های دارفور و شرق سودان در پایگاه نظامی ساوا در اریتره برگزار شده است.

به گفته این منابع، این نشست پس از آن برگزار شد که مصر با هماهنگی با امارات، نیروهای مجهز به سلاح های مدرن و تسلیحات نظامی را به پایگاه ساوا اعزام کرده است.

انتشار خبرهای مربوط به تحرکات امارات و مصر در اریتره، سبب تشدید تنش در منطقه به ویژه میان سودان و مصر شده است؛ خرطوم در واکنش به این اقدامات هزاران نیروی نظامی خود را در مرزهای مشترک سودان با اریتره مستقر کرده است.

همچنین سودان عبد المحمود عبد الحلیم، سفیر خود در قاهره را نیز برای رایزنی به خرطوم فراخواند.

ایجاد بحران میان سودان و مصر در پی سفر ادروغان به خرطوم

تحلیلگران، سفر اردوغان به خرطوم را محرک اصلی ایجاد بحران کنونی میان سودان و مصر می دانند.

با وجود این که بسیاری از ناظران معتقدند که با پشت سرنهادن برخی موانع، اوضاع به روال طبیعی خود بازخواهد گشت، اما اقدام خرطوم در فراخواندن سفیر خود از قاهره را می توان اذعان به عمق بحران و ناممکن بودن حل آن به ویژه در شرایط کنونی، قلمداد کرد.

ناظران معتقدند که سوء نیت نظامی طرفین (مصری – سودانی)، نقش مهمی در بحران عمیق میان آنها داشته است به ویژه آنکه رسانه های جنگی (شبکه های ماهواره ای خصوصی مصری که امارات تامین کننده هزینه آنهاست) سبب سوق دادن طرفین به سمت رویارویی حقیقی و متهم کردن یکدیگر، شده است.

مطبوعات سودانی به نقل از برخی منابع نوشتند که سفر «ابراهیم غندور» وزیر امور خارجه سودان به قاهره که قرار بود روز چهارشنبه گذشته انجام شود، به سبب مشکلات کاریِ وی به تعویق افتاده است در حالی که برخی گزارش های خبری فاش کردند، سفر غندور به قاهره در اعتراض به حملات مکرر رسانه ای مصر که با حمایت امارات، علیه سودان انجام می شود، لغو شده است.

سفر رییس جمهوری ترکیه به خرطوم و توافق طرفین مبنی بر راه اندازی بندر قدیمی سواکن و اعطای حق اداره این بندر به آنکارا، سبب نگرانی عربستان سعودی و امارات شده است؛ زیرا با توجه به این که این دو کشور در شهر بربره در منطقه خودمختار سومالی اند و همچنین در خاک اریتره، دارای پایگاه نظامی هستند، توافق سودان و ترکیه سبب استقرار نیروهایی در نزدیکی بندر جده خواهد شد.

تاثیر بحران خلیج فارس بر امنیت منطقه شاخ آفریقا

بحران خلیج فارس نیز مناسبات صلح شکننده در منطقه شاخ آفریقا را حتی پیش از ورود ترکیه به خطر بحران، به مخاطره انداخته است.

مدتی پس از آغاز بحران محاصره قطر در ژوئن گذشته و تصمیم جیبوتی و اریتره برای کاهش سطح روابط خود با قطر، دوحه نیز 400 نیروی صلحبان خود را از جزیره دمیره در دریای سرخ، خارج کرد.

بلافاصله پس از این اقدام، اریتره، جزیره ای را که بر سر آن با جیبوتی منازعه داشت، اشغال کرد که این اقدام در نهایت ممکن است به نزاعی مسلحانه منجر شود که احتمال دارد آتش آن، دامن اتیوپی را نیز بگیرد.

«جیمز دورسی»، از کارکنان دانشکده مطالعات بین المللی راجارتنام در سنگاپور در مقاله ای می نویسد، توافق میان سودان با ترکیه، سران کشورهای حاشیه دریای سرخ را نگران کرده است.

به گفته دورسی، منطقه شاخ آفریقا محل استقرار پایگاه های نظامی کشورهای خارجی است و موافقت ماه گذشته سودان با احداث شهر ساحلی ویران شده عثمانی و اسکله دریایی برای پهلو گرفتن کشتی های نظامی و غیرنظامی در ساحل دریای سرخ، نگرانی های عربستان سعودی و امارات را در خصوص گسترش دامنه فعالیت های نظامی ترکیه، به دنبال داشته است.

مترجم: سيده زهرا محب احمدي

114/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد مصری ها از سفر اردوغان به سودان

تنش در روابط مصر و سودان

ادامه تنش در روابط سودان و مصر