پایگاه خبری «العربی الجدید» در گزارشی به قلم «هبه عبدالعظیم» از خارطوم پایتخت سودان نوشت: یکی از نیروهای ارتش سودان به نام "محمد حجازی عبدالقادر الانصاری" روز 15 مه گذشته درپی انفجار یک مین در مرزهای عربستان و یمن کشته شد و خانوادهاش دو روز بعد توسط خویشاوندان خود در عربستان از مرگ وی مطلع شدند. محمد الانصاری اهل استان سنار در مرکز سودان بود که به همراه تعداد دیگری از هم استانیهای خود به یمن اعزام شد.
فرماندهی ارتش سودان خبر مرگ محمد الانصاری را به خانوادهاش اطلاع نداده است و خواهر محمد میگوید که ما نمیدانیم آیا برادرمان دفن شده است یا در بیابان رها شده و به طعمۀ کفتارها تبدیل شده است و اگر دفن شده، قبرش کجاست؟
یکی دیگر از نیروهای ارتش سودان به نام "محمد فیصل" که اهل استان شمالی بود، به همراه 18 نفر از هم استانی های خود روز پنجم مه گذشته در مرزهای عربستان و یمن کشته شد و خانوادهاش چند روز بعد از طریق واتساپ از خبر مرگش مطلع شد.
خانواده "ابراهیم دفع الله محمد حسین" نیز از طریق خویشاوندان خود در عربستان از خبر مرگ وی مطلع شدند. ابراهیم به همراه 13 نیروی دیگر ارتش سودان روز پنجم آوریل گذشته در صحرای "میدی" در شمال غرب یمن کشته شد ولی فرماندهی ارتش سودان خبر مرگش را به خانواده وی اطلاع نداد.
"یونس محمود" مشاور وزارت دفاع سودان درباره مطلع نکردن فوری خانواده ها از مرگ فرزندان خود می گوید: طبق آئین نامه های مربوطۀ ارتش؛ خبر کشته شدن نیروهای ارتشی یک سال پس از مرگ آنها به خانواده هایشان ابلاغ می شود و در این مدت یک سال مفقود الاثر تلقی می شوند.
ولی یک مقام نظامی عالی رتبه که نخواست نامش فاش شود، گفتۀ یونس محمود را که افسر بازنشستۀ ارتش است، نادرست خواند و گفت: آیین های مربوطۀ ارتش سودان آشکارا اعلام می کند که اگر کشه شدن یکی از نیروهای ارتش تأیید شود، خانواده اش باید فوراً مطلع و مقدمات پرداخت حقوق وی به خانواده اش در اسرع وقت آغاز شود.
این مقام نظامی با هشدار دربارۀ فشار روانی ناشی از ابلاغ خبر مرگ نیروهای ارتش به خانواده های آنها، افزود: ارتش سودان به علت افزایش تلفات خود در جنگ یمن از ابلاغ خبر مرگ نیروهای خود به خانواده هایشان خودداری می کند. منبعی در دولت سودان اعلام کرد که 850 نفر از نیروهای ارتش این کشور تا ژوئن 2018 کشته شده اند ولی یونس محمود از بیان تعداد تلفات و تعداد نیروهای مشارکت کننده در جنگ یمن خودداری می کند. تنها مقام سودانی که آماری درباره تلفات ارتش داده است، محمد حمدان حمیدتی فرمانده نیروهای واکنش سریع است که سپتامبر 2017 در مصاحبه با یک روزنامۀ سودانی گفته بود: از آغاز جنگ یمن تا این تاریخ (سپتامبر 2017) حدود 412 نیروی سودانی کشته شدهاند.
"ابوالقاسم برطم" عضو فراکسیون مستقل "تغییر" در پارلمان سودان می گوید که خانواده ها باید از چگونگی مرگ فرزندان خود و محل دفنشان مطلع شوند.
برطم از سانسور خبری اخبار مربوط به یمن ابراز تعجب کرد و افزود: دولت از اعلام تعداد نیروهای مشارکت کننده در جنگ یمن و تعداد تلفات و مجروحین خودداری می کند.
"محمد بشیر سلیمان" عضو پیشین شورای فرماندهی ارتش سودان می گوید: یمن سرزمینی کوهستانی صعب العبور است و جنگیدن در چنین کشوری مستلزم داشتن نیروها و تجهیزات نظامی ویژه و گذراندن دوره های آموزشی ویژه است زیرا منطقۀ عملیاتی یکی از عوامل برتری جنگی است.
سلیمان می گوید: مشارکت نیروهای ارتش سودان در جنگ یمن امنیت کشورهای منطقه را تأمین و تضمین نکرد بلکه عربستان پیوسته به آماج موشک های حوثی ها تبدیل شده و امنیت سودان نیز به خطر افتاده است زیرا حوثی ها تهدید می کنند که بُرد موشکهایشان به خاک سودان نیز می رسد. جنگ یمن امنیت همچنین کشتیرانی را در دریای سرخ به خطر انداخته است و این در حالی است که اکثر داد و ستدهای سودان با کشورهای شرق آسیا از طریق این دریا انجام می گیرد.
"محمد احمد الفکی" کارشناس امور استراتژیک و افسر بازنشستۀ ارتش سودان نیز می گوید: عمر البشیر رئیس جمهوری سودان از عدم وجود هیچ بند و تبصره ای در قانون اساسی دربارۀ مشارکت یا عدم مشارکت ارتش در جنگ های خارجی استفاده کرد و دستور مشارکت ارتش در جنگ یمن را صادر کرد.
الفکی گفت: همان گونه که امضای هر پروتکل یا توافقنامۀ همکاری با کشورهای دیگر مستلزم کسب موافقت پارلمان است، مساله مشارکت ارتش در جنگ های خارجی نیز باید به تأیید پارلمان برسد.
مترجم: منوچهر مهدوی
بیشتر بخوانید:
اعتراف فرمانده ارتش سودان: تاکنون 412 نظامی سودانی در یمن کشته شده اند
تلاش ها برای همکاری خارطوم با ریاض در حمله به یمن
تلاش سعودی ها برای نگه داشتن سودان درائتلاف متجاوزان به یمن