با توجه به خسارات بسیاری که سودان در یمن متحمل شده است، دولت خارطوم برای خارج کردن نیروهای خود از جنگی که هدف این دولت از ورود به آن، جلب رضایت عربستان سعودی بوده است، با فشارهای روزافزونی مواجه است.
گفته می شود با کاهش شدت درگیری ها در منطقه المخای یمن که نیروهای سودانی حضور فعالی در این درگیری ها داشته و دهها تن از جنگجویان خود را از دست داده اند، نیروهای سودانی هنوز هم در محور ساحلی میدی واقع در حد فاصل یمن با سودان حضور دارند.
از زمان آغاز تجاوز نظامی به یمن به سرکردگی عربستان سعودی در سال 2015، بیشتر کشورهای عضو ائتلاف عربی ضد یمن، تمایلی به اعزام پیاده نظام های خود به این جنگ نداشته و بیشتر به صورت سمبلیک در این جنگ حضور داشتند.
اما «عمر البشیر»، رییس جمهوری سودان که ظاهرا احتمال نمی داد که این جنگ سال ها به طول بیانجامد، با اشتیاق نیروهای زمینی ارتش سودان را در یمن وارد جنگی کرد که هدف مشخصی برای خرطوم نداشت و فقط برای بهبود روابط خود با عربستان سعودی که سرکردگی این تجاوز نظامی را برعهده داشت، انجام شد.
بیشترین نیروهای پیاده نظام متجاوز به یمن، اماراتی و سودانی بوده اند
به گفته منابع محلی و نظامی یمن، بیشترین نیروهای پیاده نظام متجاوز به یمن، اماراتی و سودانی بوده اند.
دلیل حضور نیروهای اماراتی در یمن مشخص است؛ این کشور در مناطق جنوبی و شرقی یمن دارای نقش فرماندهی است و بر اساس برنامه ها و اهداف مشخصی، عمل می کند؛ اما سودان که شمار زیادی از نیروهای خود را در یمن پیاده کرده است، تحت فرماندهی امارات و عربستان سعودی عمل کرده و تلقات بسیاری داشته است؛ اما درباره این تلفات گزارش چندانی منتشر نشده است.
نیروهای سودانی برای نخستین بار از اواخر سال 2015 به بهانه محافظت از تاسیسات عدن، وارد این شهر شدند.
شمار زیادی از نیروهای سودان در پایگاه «العند» در استان لحج در شمال عدن که یکی از بزرگ ترین پایگاه های نظامی در خاک یمن است و در اشغال نیروهای متجاوز قرار دارد، مستقر هستند.
سرتیپ «مصطفی عدوی»، رییس ستاد مشترک ارتش سودان نیز در اوایل سال 2017 با نیروهای این کشور در پایگاه العند، دیدار کرد.
ائتلاف عربی ضد یمن در اوایل سال 2017 عملیات نظامی گسترده ای را به فرماندهی امارات و عربستان سعودی برای اشغال مناطقی از استان تعز نزدیک تنگه باب المندب آغاز کرد.
با آغاز این عملیات، شمار زیادی از نیروهای ارتش سودان و نیز نیروهای یمنی حامی «عبد ربه منصور هادی» رییس جمهوری مستعفی یمن وارد یکی از وحشیانه ترین جنگ ها شدند که در اثر آن بسیاری از غیرنظامیان یمنی کشته شدند؛ اما این مناطق به سبب نزدیکی به باب المندب، هدفی راهبردی برای ائتلاف ضد عربی بود که قصد داشت به هر بهایی آن را به چنگ آورد.
همزمان با این عملیات، نیروهای ارتش سودان به جبهه دیگری در منطقه میدی استان مرزی حجه وارد شدند و بهای سنگینی را برای این جنگ پرداختند.
در ژوئن گذشته نیروهای انصار الله (حوثی ها) از کشته شدن دهها تن از نیروهای ارتش سودان در یمن خبر دادند.
تمایل سودان به عقب نشینی از یمن
همچنین شبکه ماهواره ای انصار الله تصاویری از سودانی های کشته شده در محور میدی را به نمایش گذاشتند؛ این مساله سبب شد تا بر فشارها بر سودان برای خارج کردن نیروهای خود از یمن، افزوده شود.
طی چند ماه گذشته درخواست سیاستمداران و اعضای پارلمان سودان برای خارج شدن نیروهای نظامی این کشور از یمن افزایش یافته است و این درخواست ها به اهرم فشاری ازسوی افکار عمومی یمن تبدیل شده است به ویژه آن که اخباری از سستی در صفوف نیروهای سودانی در یمن و اختلافات میان آنها با نظامیان اماراتی منتشر شده است.
یکی از نشانه های تمایل سودان به عقب نشینی از یمن و عدم تمایل برای ادامه جنگ در این کشور این است که ارتش سودان در سپتامبر گذشته آماری را از تلفات نیروهای این کشور در یمن ارائه داد.
آمار تلفات نظامیان سودانی در یمن بیانگر حضور گسترده نیروهای سودانی در آن کشور است
«محمد حمدان حمیدتی»، فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان از کشته شدن 412 نظامی سودانی از جمله 14 افسر، در جنگ در یمن پرده برداشت؛ این میزان تلفات بیانگر گستردگی حضور نیروهای سودانی در نبرد در این کشور بوده است.
به گفته حمیدتی، ارتش سودان در بیش از 40 جبهه در کنار نیروهای یمنی حامی منصور هادی، سعودی، اماراتی و بحرینی جنگیده است.
اعلام آمار تلفات نیروهای سودانی در یمن هم زمان با افزایش مطالبات داخلی این کشور برای خروج نظامیان سودانی از خاک یمن و نیز اظهارات اخیر البشیر در سفر به روسیه، بیانگر تمایل سودان برای خروج نیروهای خود از یمن است.
اظهارات البشیر در روسیه مبیّن نظر سودان درباره ادامه جنگ در یمن است اما ملاحظات خرطوم در مقابل ریاض ممکن است عقب نشینی نیروهای سودانی را به تعویق بیاندازد و با توجه به حجم مشارکت نیروهای سودانی در جنگ یمن، خروج این نیروها می تواند بر ائتلاف عربی ضد یمن تاثیرگذار باشد.
ازسوی دیگر از منظر یمنی ها، هدف سودان از مشارکت در جنگ یمن، فقط جلب رضایت عربستان سعودی و کشورهای عضو ائتلاف عربی بوده است زیرا خرطوم هیچ منفعت و یا برنامه منطقی برای حضور در جنگی طولانی مدت، ندارد.
تفسیرها درباره حضور نظامیان سودانی در جبهه های جنگ یمن نشان می دهد در حالی که نیروهای پیاده نظام سودان به طور مستقیم در این جنگ حضور دارند، کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات بیشتر در حملات هوایی حضور دارند و بیشتر به دنبال تصرف مواضع راهبردی این کشور هستند.
منبع: العربی الجدید
مترجم: زهرا محب احمدی
133/110
بیشتر بخوانید:
اذعان ارتش سودان به هلاکت نظامیان این کشور در یمن
پاداش ریاض به سودان برای همراهی در حمله به یمن
انتقاد حزب امت سودان از مشارکت این کشور در جنگ علیه یمن