روزنامه اینترنتی «العرب» در گزارشی نوشت: اظهارات جسته و گریختۀ مقامات سودانی مبنی بر بازنگری خارطوم در مشارکت خود در جنگ یمن بیانگر تصمیم سودان برای باج گیری از کشورهای عرب خلیج فارس است و بستن مراکز دیپلماتیک نیز مانع دستیابی خارطوم به سرمایه گذاری ها می شود.
خبرگزاری سودان (سونا) اعلام کرد، «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان دستور داده است که 13 مرکز دیپلماتیک و اکثر دفاتر تجاری این کشور در کشورهای دیگر بسته شود، زیرا دولت خارطوم به علت مشکلات اقتصادی بزرگ درپی کاستن هزینه های دولتی است.
این در حالی است که مقامات سودان در اظهارات جسته و گریختۀ خود به بازنگری خود در مشارکت نیروهای این کشور در عملیات ائتلاف عربی در یمن می پردازند.
کارشناسان معتقدند که این اظهارات نوعی تهدید غیرمستقیم است؛ به این معنا که اگر خارطوم کمکی از ائتلاف عربی، برای حل بحران اقتصادی شدید سودان دریافت نکند، از این ائتلاف بیرون خواهد آمد.
کارشناسان مسائل سودان می گویند، بستن مراکز دیپلماتیک و دفاتر تجاری سودان در کشورهای دیگر شاید نتایج کوتاه مدتی داشته باشد ولی در دراز مدت نتایج منفی به همراه خواهد داشت، زیرا شانس خارطوم را برای برقراری روابط اقتصادی و تجاری مستحکم و دستیابی به سرمایه گذاری ها کاهش خواهد داد.
این کارشناسان تاکید می کنند: سیاست ریاضت اقتصادی، شاید شامل هزینه های دولتی یا هزینه های داخلی دفتر ریاست جمهوری شود، ولی نمی توان پیش بینی کرد که با کاهش هزینه های دفاتر خارجی سودان نتایج زیادی به دست آورد.
گذشته از این؛ هدف دولت از کاهش هزینه ها، بیشتر به منظور نمایش جدیت دولت در اجرای سیاست ریاضت اقتصادی تا نشان دادن جدیت خود در حل بحران اقتصادی بزرگ این کشور است.
تاثیر تحریم های آمریکا بر اقتصاد سودان
تحریم های آمریکا مانع دستیابی سودان به بخش زیادی از کمک های حامیان مالی در چند دهۀ گذشته شد.
این تحریم ها اکتبر 2017 لغو شد ولی سودان از آن زمان با مشکل دستیابی به سرمایه گذاری ها برای بهبود وضعیت اقتصادی خود روبرو شده است.
«عمر البشیر» ماه گذشته (آوریل 2018) «ابراهیم غندور» وزیر امور خارجه را عزل کرد زیرا «غندور» از پارلمان خواسته بود که به دادِ دیپلمات ها برسد چون دیپلمات ها از 7 ماه پیش هیچ حقوقی دریافت نکرده بودند.
«غندور» در پارلمان گفت، از چند ماه پیش دیپلمات ها حقوق خود را دریافت نکرده اند و پرداخت اجارۀ ساختمان های هیأت های دیپلماتیک به تأخیر افتاده است.
«غندور» که قبلاً به مدت 2 دهه دبیر کل و سپس رئیس اتحادیه کل کارگران سودان بود، گفت، با رئیس بانک مرکزی برای پرداخت حقوق دیپلمات ها تماس گرفتم ولی نتوانستم بودجۀ لازم را دریافت کنم.
«غندور» اعلام کرد، به علت وخامت وضعیت پرداخت حقوق دیپلمات ها مجبور به علنی کردن این موضوع شده است.
خبرگزاری سودان (سونا) چهارشنبه شبِ هفته گذشته، اعلام کرد که «عمر البشیر» در دستوری وزارت امور خارجه را مکلف کرده است که در سیستم هیأت های دیپلماتیک خارج کشور بازنگری و 13 مرکز دیپلماتیک را تعطیل کند.
خبرگزاری سودان اسامی مراکز دیپلماتیک را که مشمول این دستور شده اند، فاش نکرد ولی طبق این دستور؛ پرسنل 7 مرکز از این 13 مرکز دیپلماتیک فقط شامل سفیر خواهد بود.
خبرگزاری سودان افزود، طبق این دستور؛ همچنین همۀ وابستگی های اقتصادی و تجاری سودان بجز وابستگی اقتصادی در ابوظبی بسته خواهد شد ولی وابستگی اقتصادی در ابوظبی نیز پس از فراهم کردن زمینۀ مشارکت سودان در نمایشگاه اکسپو 2020 بسته خواهد شد.
همۀ وابستگی های مطبوعاتی در خارج سودان هم بجز 3 وابستگی مطبوعاتی بسته خواهد شد.
خبرگزاری سودان افزود، تعداد پرسنل اداری هیأت های دیپلماتیک نیز 20 درصد کاهش خواهد یافت و قبلاً هم 30 درصد کاهش یافته بود؛ بنابراین پرسنل اداری این هیأت ها مجموعاً 50 درصد کاهش خواهد یافت.
پرسنل اداری وزارت امور خارجه هم برکنار خواهند شد و دیپلمات ها امور اداری را در این وزارتخانه به دست خواهند گرفت.
کارشناسان امور سودان می گویند؛ کاهش هزینه های دولتی در بخش هایی که آسیبی به مردم نزند، مانند کاهش حقوق وزیران و دیگر مسئولان و همچنین کاهش هزینه های دستگاه های امنیتی و نظامی در اوضاع بحرانی کنونی، ضروری به نظر می رسد.
رئیس جمهوری سودان چندی پیش اعلام کرده بود، حقوق نیروهای مسلح همچنان بالاترین حقوق خواهد ماند، زیرا نیروهای مسلح در کنار دیگر دستگاه های امنیتی، حافظ امنیت و آرامش کشور و ملت هستند.
باج گیری سودان از کشورهای عربی
کارشناسان معتقدند، «علی سالم» وزیر مشاور امور دفاعی سودان روز چهارشنبۀ هفتۀ گذشته گفت که خارطوم به بازنگری در مشارکت خود در عملیات نظامی ائتلاف عربی به فرماندهی عربستان در یمن می پردازد. این گفته نشان می دهد که سودان درپی باج گیری از کشورهای عرب خلیج فارس برای تداوم همکاری خود با این ائتلاف است.
سودان در راستای همکاری خود با ائتلاف عربی حداقل 3 هزار نیروی نظامی و چند جنگندۀ خود را به یمن فرستاده است.
رسانه های سودانی و یمنی اعلام می کنند؛ در حالی که سودان با مشکل کمبود شدید ارز روبرو است، ده ها نظامی این کشور در مناطق جنگی ساحلی یمن کشته شده اند.
مترجم: مهدوی
138/116
بیشتر بخوانید:
العربی الجدید: خروج نیروهای سودانی از یمن، خواست مردم سودان