ایران پرس - اعتراضات مردمی در اردن باعث سردرگمی نهادهای تصمیم گیرنده این کشور شده است.

روزنامه اینترنتی العرب روز جمعه در گزارشی نوشت، اردن گرفتار بحران اقتصادی است و نخست وزیر کویت اعلام می کند که از دولت امان برای پشت سر گذاشتن این بحران حمایت خواهد کرد.

تظاهرات مردم با پای پیاده از چند استان به سوی کاخ پادشاهی زنگ هشدار را برای نهادهای تصمیم گیرنده به صدا درآورده است تا دست به کار شوند و تغییرات و اصلاحات واقعی را برای بهبود اوضاع معیشتی مردم آغاز کنند؛ مردمی که قربانی بحران اقتصادی کشورشان شده اند.

معترضان با پای پیاده از استان "عقبه" در جنوب اردن به سوی اَمّان حرکت کردند که این امر مقامات کشور را نگران کرده است؛ خصوصاً اینکه مردم چند استان دیگر مانند "عجلون، اربد، المفرق، الطفیله و الکرک" نیز چنین راهپیمایی را برگزار کردند.

برگزاری راهپیمایی به سوی پایتخت

فعالان سیاسی و حقوقی استان های دیگر هم تصمیم گرفته اند که به برنامۀ "راهپیمایی به سوی پایتخت" بپیوندند؛ در این راهپیمایی ها صدها فارغ التحصیل مقطع دکترا و دانش آموز دبیرستانی بیکار وجود دارند.

در گذشته راهپیمایی های اعتراض آمیز به میدان "الدَوّار الرابع"، میدان نزدیک ساختمان هیأت دولت ختم می شد و معترضان در این میدان تجمع و تظاهرات می کردند اما این بار معترضان راهی کاخ پادشاهی شدند و دروازۀ کاخ را کوبیدند که این امر بیانگر جرأت فوق العاده معترضان و لبریز شدن کاسۀ صبر جوانان بیکار و بینوا است.

"یوسف العیسوی" رئیس دفتر پادشاهی در اقدامی که شاید تلاشی برای آرام کردن معترضان باشد، پنجشنبه گذشته با گروهی از مشارکت کنندگان در راهپیمایی "پایداری" که به نزدیکی کاخ پادشاهی رسیده بودند، دیدار کرد.

همزمان با این دیدار، وزارت کار اردن اعلام کرد  حدود 3300 فرصت شغلی در بخش خصوصی در حرفه ها و رشته های مختلف فراهم شده است که کارجویان می توانند به 27 دفتر کاریابی موجود در استان های مختلف برای اطلاع از فرصت های شغلی جدید مراجعه کنند.

اردن با بحران اقتصادی شدیدی مواجه است

اردن با بحران اقتصادی شدیدی مواجه است که این بحران به علت ناآرامی های کشورهای همسایه به اوج رسیده است؛ به نحوی که این کشور صدها هزار آوارۀ سوری را در خود جای داده است و از سوی دیگر، حامیان مالی دولت امان به بهانه های مختلف مقدار کمک های مالی خود را کاهش داده اند.

به گفتۀ کارشناسان اقتصادی؛ "سیاست های موقتی و ناکارآمد دولت های متوالی، فرار مالیاتی گسترده و انحصار فرصت های شغلی دولتی در دست گروهی خاص" جزء علل و عوامل وخامت وضعیت اقتصادی اردن است.

گزارش سازمان آمار اردن نشان می دهد: میانگین بیکاری در سه ماهۀ سوم سال 2018 به 6 / 18 رسید که دارندگان مدارک دانشگاهی 1 / 24  از مجموع بیکاران را تشکیل می دادند و بیشترین تعداد بیکاران مربوط به فارغ التحصیلان مقطع دبیرستان بود به این نحو که دارندگان مدرک دیپلم 2 / 58 از مجموع بیکاران را تشکیل می دادند.

اردن در ماه مه 2018 به صحنۀ اعتراضات بی سابقه تبدیل شد که پایه و شالودۀ این اعتراضات را جوانان و افراد قشر متوسط جامعه تشکیل می دادند.

قشر متوسط جامعه اردن به علت افزایش مستمر مالیات که در دولت های متوالی تصویب و اجرایی شد، آسیب فراوانی دیده اند.

علت آغاز تظاهرات اعتراض آمیز ماه مه 2018 تصویب قانون مالیات بر درآمد بود و اعضای اتحادیه های کارگری و اصناف نیز به صفوف معترضان پیوستند که این امر تا آن زمان مشاهده نشده بود.

عبدالله دوم پادشاه اردن در آن زمان با عزل "هانی الملقی" نخست وزیر وقت و مکلف کردن "عمر الرزاز" به تشکیل دولت جدید توانست اعتراضات را مهار و معترضان را آرام کند و از الرزاز خواست که مذاکراتی ملی را برای بازنگری در سیستم مالیاتی برگزار کند و از دولت جدید خواست که "مبارزه با فساد" را در صدر دستور کار خود بگنجاند.

محافل سیاسی می گویند: قیود و شروط صندوق بین المللی پول و اِعمال نفوذ گروهی منفعت طلب و انحصارگرا که منافع خود را در تداوم اوضاع کنونی اردن می بیند، باعث شده است که الرزاز نتواند کاری از پیش ببرد و دردی از دردهای مردم را درمان کند بنابراین می کوشد که از نهادهای بین المللی وام دریافت کند و با همین هدف روز پنجشنبه گذشته راهی کویت شد و قبلاً نیز به عراق، ترکیه و آمریکا رفته بود.

حمایت کویت از اردن برای پشت سر گذاشتن مشکلات اقتصادی

"شیخ جابر المبارک الصباح" نخست وزیر کویت روز پنجشنبه در دیدار با الرزار گفت: دولت کویت طبق رهنمودهای امیر خود شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح از اردن برای پشت سر گذاشتن مشکلات اقتصادی حمایت خواهد کرد.

نخست وزیر کویت افزود: ما اردن را که گرفتار بحران و فشارهای اقتصادی است، تنها نخواهیم گذاشت.

نخست وزیر کویت قبلاً نیز در سفر به اردن گفته بود که دولتش در کنفرانس لندن برای کمک به توسعۀ اردن مشارکت خواهد کرد.

کنفرانس "حمایت از اقتصاد و سرمایه گذاری در اردن" روز 28 فوریه 2019 در لندن پایتخت بریتانیا با مشارکت هفت کشور صنعتی جهان (فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا، آمریکا و کانادا)، حامیان مالی و 450 نمایندۀ 44 کشور و  سازمان مالی و سرمایه گذاری جهان برگزار خواهد شد.

بی اعتمادی مرد اردن به دولت الرزاز

محافل سیاسی اردن می گویند: سفرهای خارجی الرزاز برای دریافت وام و کمک های مالی برای مردم اردن هیچ اهمیت و ارزشی ندارد زیرا اعتماد خود به دولت الرزاز را از دست داده اند و معتقدند که این دولت نیز نمی تواند اوضاع معیشتی مردم را بهبود ببخشد و به همین دلیل این بار راهپیمایی های خود را به سوی کاخ پادشاهی آغاز کرده اند.

محافل سیاسی می افزایند: تجمع معترضان در برابر کاخ پادشاهی به شدت عبدالله دوم را زیر فشار خواهد گذاشت زیرا ملک عبدالله دوم بهتر از قبل خواهد دانست که از دست دولت الرزاز نیز کاری بر نمی آید و تغییر نخست وزیر نمی تواند کارساز باشد و خشم و عصبانیت مردم را که از بحران اقتصادی رنج می برند، فروبنشاند.

ملک عبدالله دوم که روز سه شنبه گذشته راهی آمریکا و بریتانیا شد، امید زیادی به کنفرانس لندن بسته است تا بتواند رونقی به اقتصاد اردن بدهد و سرمایه های خارجی جذب کند.

"جمانه غنیمات" وزیر مشاور امور اطلاع رسانی دولت اردن چندی پیش اعلام کرد: کنفرانس لندن برای اقتصاد اردن اهمیت بسزایی دارد.

هدف از این کنفرانس نشان دادن این مساله است که اردن محیط مناسبی برای سرمایه گذاری است؛ اما برگزاری کنفرانس لندن به معنای آن نیست که دولت اردن از این کنفرانس با جیبی پُر از میلیاردها  دلار بازخواهد گشت.

115/117

مترجم: منوچهر مهدوی

تداوم تظاهرات ضد دولتی در اردن

اعتراض مردم اردن به سیاست‌های اقتصادی دولت این کشور

تظاهرات مردم اردن علیه فساد در این کشور