http://www.alquds.co.uk/?p=951023
«ابراهیم درویش» در مقاله ای که در روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن منتشر شد، می نویسد، سیاست امارات مبتنی بر سرکوب سیاسی در مقابل گسترش دایره آزادی های اجتماعی است و بن سلمان نیز، درسِ اعطای آزادی های اجتماعی به شهروندان سعودی را در ازای سلب آزادی های سیاسی، از امارات فرا گرفته است.
در این مقاله آمده است، معمولا ماه رمضان در عربستان سعودی، ماه عفو زندانیان است، اما امسال بن سلمان به عنوان نیروی محرکه سلطنت سعودی، به جای برگزاری مراسم عفو، از ماه سپتامبر تاکنون، بیش از دو هزار زندانی سیاسی را به زندان های این کشور، افزوده است.
ماه گذشته 17 فعال لیبرال که 9 نفر از آنان را زنان تشکیل می دادند و برخی از آنها، بر حق رانندگی زنان تاکید داشتند، بازداشت شدند.
بر اساس این مقاله، شاهزاده بن سلمان از محدودیت های اجتماعی کاسته است از این رو، ممنوعیت رانندگی زنان از روز 24 ژوئن پایان خواهد یافت، اما اگر شهروندان سعودی به جای انتظار و صبر، حقوق بیشتری را طلب کنند، زندانی خواهند شد.
به همین سبب این نوع سیاست ها اثر خسته کننده ای دارند و سعودی ها حتی برای گفت وگوی تلفنی درباره یک موضوع سیاسی، احتیاط می کنند و یا از شبکه های اجتماعی خصوصی استفاده می کنند؛ بسیاری از آنها نیز پس از پاکسازی شبکه های اجتماعی خود، آنها را مسدود می کنند.
عملکرد بن سلمان در محدود سازی فعالیت های سیاسی در عربستان
بن سلمان با تقلید از امارات عربی، تناقضی میان آزادی اجتماعی افراد با سلب آزادی سیاسی آنها، نمی بیند.
وی در کمتر از یک سال، رسانه های خبری و سازمان های تجاری را تحت کنترل خود درآورده و یا افراد وابسته به خود را به عنوان اعضای هیات مدیره این سازمان ها، منصوب کرد.
ولیعهد عربستان حتی علمای تاثیرگذار و شاهزادگانی را که خطری برای وی به شمار می رفتند، از میان برداشت و در این میان هیچ بحثی درباره برگزاری انتخابات شوراها مطرح نیست.
بن سلمان سازمان امنیت عربستان را سازماندهی کرد و افسران سابق مصری را برای تعقیب مخالفان خود، به کار گرفت.
بسیاری از فعالان سعودی در زندان ها ناپدید شدند، اما امروز اسامی آنها تحت عناوین مختلف، افشا می شود.
مثلا تصاویری از زنان فعال اجتماعی در صفحات نخست روزنامه های عربستان منتشر می شود که از آنها با عنوان خائنین، جاسوس ها و یا مزدوران سفارتخانه ها، نام برده شده است.
همچنین استفاده از نرم افزارهای خودکار و یا برنامه اسپایور برای پایش پیامک های تلفنی، از جمله اقداماتی است که با هدف شناسایی متهمان جدید، به کار گرفته می شوند.
ولیعهد عربستان همچنین از شرکت های متخصص غربی برای اجرای عملیات روانی و کمک به ایجاد افکار عمومی مثبت نسبت به خود، استفاده می کند که «ای سی ال» شرکتِ مادرِ شرکت کمبریج آنالیتیکا که در سال 2016 به «دونالد ترامپ» برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کمک کرده بود، یکی از این شرکت هاست.
این شرکت بریتانیایی پیش از آن که بن سلمان، اصلاحات اقتصادی خود را اعلام کند، با اجرای چند نظرسنجی در میان گروهی از مردم عادی عربستان، دلایلی مبنی بر بروز نارضایتی گسترده در این کشور ارائه داد و به نظام ریاض توصیه کرد تا برای مقابله با آن، به دنبال راهکار باشد.
به نظر می رسد، راهبرد بن سلمان در سرکوب مخالفان حساب شده است. با وجود این که وی دشمنانی را ایجاد و شاهزادگانی را در حاشیه قرار داد و در ساختار شرکت ها تجدید نظر کرد، لیبرال ها را زندانی و رهبران دینی را از سیاست دور کرد، اما کمتر کسی درباره حکومت وی سوال می کند.
به نظر می رسد، سعودی ها با این احتمال سازگار شده اند که مردی برای چند دهه پادشاه کشورشان خواهد شد که تحت پرسش و محاسبه قرار نخواهد گرفت.
مترجم: زهرا محب احمدی
116
بیشتر بخوانید:
العربی الجدید: چالش های پیش روی تغییرات سیاسی در عربستان سعودی
فرهنگ سیاسی محمد بن سلمان و سیاست خارجی جدید عربستان/ تحلیل