این توافقنامه بین «اولکساندر کبراکوف Oleksandr Kubrakov» وزیر زیرساخت اوکراین، «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه و آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل امضا شد.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نیز در استانبول توافقنامه در مورد صادرات غلات اوکراین را با سازمان ملل متحد و ترکیه امضا کرد.
براساس این توافقنامه، کنترل بندرهای "اودسا"، "چورنومورسک Chornomorsk" و "یوژنه Yuzhne" که محل صادرات غلات خواهند بود، در اختیار طرف اوکراینی خواهد بود. مدت این توافقنامه 120 روزه و قابل تمدید است. در صورت اجرای این توافقنامه بیش از 20 میلیون تن غلات از جنوب اوکراین صادر میشود که می تواند به کاهش بحران غذا و قیمت مواد غذایی در جهان کمک کند.
به نظر می رسد این توافقنامه گام نخست برای حل بحران غذایی در جهان خواهد بود.با توجه به اینکه روسیه و اوکراین نقش مهمی در تامین محصولات غذایی استراتژیک مانند گندم ، ذرت و روغن های خوراکی دارند، لذا این تواففنامه می تواند راه را برای از سرگیری صادرات این محصولات از طریق بنادر اوکراین در دریای سیاه و از آنجا به دریای مدیترانه و سایر نقاط جهان هموار نماید.
پس از آغاز جنگ بین روسیه و اوکراین در اواخر فوریه 2021 با توجه به درگیری ها در نقاط ساحلی اوکراین مانند بندر ماریوپل و نیز تنش های نظامی بین دو طرف در سواحل شمالی دریای سیاه ، عملا امکان صادرات محصولات غذایی ازطریق اوکراین به صفر رسیده بود .ضمن اینکه تحریم های گسترده غرب علیه روسیه به انحای مختلف موجب کاهش صادرات این محصولات استراتژیک از جانب این کشور شده و همین مساله موجب شکل گیری معضل مهمی یعنی بحران غذایی در جهان شد.
بیش از 50 کشور جهان برای گندم خود به روسیه و اوکراین وابسته هستند . کمبود یا افزایش هزینه گندم به معنای تاثیر بر مواد غذایی ضروری مانند نان، ماکارونی و غلات است. با تشدید بحران اوکراین و تلاش کشورهای جهان برای یافتن تامین کنندگان مختلف، قیمت بسیاری از انواع مواد غذایی در حال افزایش است.
در این راستا سازمان ملل بارها درباره بحران غذایی به دلیل کمبود غلات هشدار داده و کشورهای غربی نیز نیز بدون اشاره به تاثیر اقدامات منفی خود در این زمینه ، روسیه را به جلوگیری از صادرات غلات اوکراین به بازارهای جهانی متهم کرده اند. اما مسکو قاطعانه چنین اتهاماتی را رد کرده است.
در عین حال مقامات کییف خود موانع زیادی برای صادرات غلات به کشورهای دیگر ایجاد کردند که از جمله آنها می توان به آتش زدن غلات در بندر ماریوپل و کارگذاری مینهای دریایی دردریای سیاه از جانب نیروهای اوکراینی اشاره کرد.
روسیه بارها این اتهام غربی ها را که مسکو به استفاده از غذا به مثابه سلاحی ویرانگر علیه دیگر کشورها متهم کرده اند رد کرده است.
در آخرین مورد دراین زمینه «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه جمعه شب توافق استانبول برای انتقال غلات از دریای سیاه را موجب رد اتهامهای ساختگی از کشورش توصیف و تاکید کرد، سوءاستفاده آمریکا و متحدانش از غذا برای ماجراجوییهای ژئوپلیتیکی غیرقابل قبول و غیرانسانی است.
سرگئی لاوروف گفت: من میخواهم تأکید کنم که گمانه زنیهای تبلیغات غربی و اوکراینی مبنی بر اینکه روسیه گویا «گرسنگی صادر میکند» کاملا بی اساس است.
به گفته این مقام ارشد دیپلماسی روسیه، غرب در دوره بحران کرونا با استفاده از مکانیسم انتشار ارز، جریان کالاها و مواد غذایی ،وضعیت کشورهای در حال توسعه وابسته به واردات مواد غذایی را بدتر کرد. از آن زمان بود که وضعیت سخت بازار مواد غذایی شکل گرفت.
وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد که تحریمهای غرب علیه روسیه در ماههای اخیر، این روند منفی را تشدید کرده است.
اشاره این مقام ارشد روسی به نقش مخرب غرب در ایجاد بحران غذایی در جهان با واقعیات سازگار است. در واقع غربی ها با اعمال شدیدترین تحریم ها علیه روسیه از جمله تحریم کشتیرانی روسیه و نیز بنادر این کشور عملا اخلال بزرگی در زمینه صادرات مواد غذایی ، کود شیمیایی و سایر اقلامی که مسکو نقش مهمی در تدارک آنها برای سایر کشورهای جهان به ویژه در غرب آسیا و شمال آفریقا دارد ایجاد کرده اند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
امضای توافقنامه «صادرات غلات» توسط روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل
ترکیه: توافق صادرات غلات اوکراین امروز در استانبول امضا میشود