ایران پرس - سیاست حمایت گری اقتصادی "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا که بر افزایش شدید تعرفه های گمرکی مبتنی است، باعث بروز جنگ تجاری بزرگی بین آمریکا و چین شد.

با توجه به خسارات قابل توجه این مساله، واشنگتن و پکن به توافقی برای پایان دادن به این جنگ دست پیدا کردند.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا و "لیو هی" معاون اول نخست وزیر چین روز چهارشنبه 15 ژانویه در کاخ سفید مرحله نخست توافقنامه تجاری میان واشنگتن و پکن را امضا کردند. براساس این توافق، چین در دوره ای دو ساله، ٢٠٠ میلیارد دلار کالای اضافی در مقایسه با سال ٢٠١٧ از ایالات متحده خریداری خواهد کرد. این رقم علاوه بر۱۸۶میلیارد دلار کالای آمریکایی است که چین در سال ۲۰۱۷ متعهد به خرید آنها شده است.

در عوض، دولت آمریکا از اعمال تعرفه‌های جدید بر کالاها و خدمات چینی چشم‌پوشی می‌کند و نیز نیمی از تعرفه اعمال‌شده در اول سپتامبر 2019 بر ۱٢٠میلیارد دلار کالای وارداتی چین را کاهش می‌دهد. دونالد ترامپ از این توافق اولیه به عنوان یک «دگرگونی» بنیادی در تجارت جهانی یاد کرد. وی در عین حال تاکید کرد تهدید برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر ۲۵۰ میلیارد دلار محصول چینی تا زمان امضای مرحله دوم این توافقنامه پا پرجا خواهد ماند. 

ترامپ گفت: ما امکان افزایش تعرفه‌ها را همچنان پابرجا نگه می داریم چرا که در غیر این صورت کارتی برای اعمال نفوذ در مذاکره با طرف چینی نخواهیم داشت. لیو هی، معاون اول نخست وزیر چین هم در این مراسم، نامه شی جینگ پینگ، رئیس جمهوری چین را قرائت کرد. رئیس جمهوری چین از امضای این توافق نامه به عنوان سرآغازی برای حل و فصل اختلاف تجاری از طریق مذاکره یاد کرد.

توافقنامه تجاری در حالی پس از جنگ تجاری ۱۸ ماهه بین آمریکا و چین امضا شد که هنوز برخی اختلافات بین این دو قدرت اصلی اقتصاد جهان حل نشده است. دو طرف معتقدند پس از ماه‌ها مذاکره، امضای مرحله اول این توافقنامه گامی به جلو است. دولت ترامپ مدعی است شکاف بزرگی در تراز تجاری دو کشور وجود دارد که پذیرفتنی نیست و چین باید وارداتش را از آمریکا افزایش دهد.

جنگ تجاری آمریکا و چین موجب خسارت صدها میلیارد دلاری بر زنجیره تولید کالا، آشفتگی بازارهای مالی، اختلال در زنجیره‌های عرضه و کند کردن رشد اقتصادی جهان شده است. ترامپ در عین حال در توئیت ها و سخنرانی های خود مدعی خسارت های عظیم چین و پیروزی واشنگتن در این تقابل تجاری دو جانبه شده بوده است.

وی عامدانه تلاش کرده است تا ضمن پنهان کردن خسارات قابل توجه آمریکا در جنگ تجاری با چین به ویژه در بخش کشاورزی، این گونه وانمود کند که این چینی ها هستند که بازنده نهایی این نبرد بزرگ تجاری بوده اند.

با این حال آمار نشان می دهد کسری تراز تجاری آمریکا در ۹ ماه اول سال ۲۰۱۹، همچنان افزایش یافت و نزدیک ۵۰۰ میلیارد دلار شد که نشان می‌دهد جنگ تجاری آمریکا اثر مطلوب ادعایی ترامپ را نداشته است. دلیل این مساله تا حد زیادی به رفتار مصرف کنندگان آمریکایی بر می گردد که ولع مصرف دارند و به همین دلیل پرمصرف ترین مردم دنیا به شمار می روند.

طبعا کالاها و محصولات ارزان قیمت چینی که با کیفیت مد نظر مردم آمریکا به این کشور صادر می شود، جاذبه فراوانی برای آنها دارد. بنابراین تا زمانی که مردم آمریکا نتوانند این رفتار اقتصادی خود را تغییر دهند همواره واردات آمریکا نه فقط از چین بلکه از دیگر کشورها نیز بیشتر از صادرات خواهد بود و معضل کسری تراز تجاری این کشور حل نخواهد شد.

مساله دیگری که در پی این توافق جلب توجه می کند، تداوم رفتار خصمانه واشنگتن در قبال پکن است که همواره تلاش می کند تا  تصویر تهدیدآمیزی از چین در عرصه بین المللی ترسیم کند تا بدین ترتیب به اقدامات خود در قبال این قدرت بزرگ اقتصادی مشروعیت دهد.

در این زمینه تنها ساعاتی بعد از امضای مرحله اول توافقنامه تجاری میان واشنگتن و پکن، گروهی از سناتورهای آمریکایی از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه پیش نویس قطعنامه‌ای را به سنا ارائه کردند که بر اساس آن تحریم‌هایی علیه مقامات چینی که مانع خروج چند آمریکایی چینی الاصل از چین می‌شوند، پیش بینی شده است. این مساله نشان می دهد که واشنگتن در قبال دیگر کشورها فقط زبان تهدید و اعمال زور و تحریم را به کار می برد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/118

بیشتر بخوانید:

ادامه جنگ تجاری ترامپ با چین؛ اعمال تعرفه 10درصدی بر 300 میلیارد دلار کالای چینی