ایران پرس- «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت در گفت وگو با شبکه "سی ان بی سی" CNBC آمریکا که در حاشیه یکصدو هفتاد و ششمین نشست وزیران نفت کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در وین برگزارشد، گفت: مسئله نفت باید غیرسیاسی شود.

زنگنه همچنین با بیان این واقعیت که ایران در یکصد سال گذشته بازار نفت را امن کرده است، خاطر نشان کرد، تبدیل اوپک به یک سازمان سیاسی به معنای تبدیل کردن نفت به عنوان سلاح در بازار جهانی است، در حالیکه بازار نفت باید امن و غیر سیاسی باشد.

نشست وزرای نفت کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) درحالی در وین پایتخت اتریش به کارخود پایان داد که به علت ادامه رفتار برخی اعضای این سازمان آینده و سرنوشت اوپک همچنان با ابهامات وسوالات زیادی مواجه است.

از زمانی که آمریکا دامنه تحریم ها را به سمت نفت گسترش داد، بی ثباتی و ناپایداری در قیمت ها مصرف کنندگان و تولید کنندگان  نفت را دچار سردر گمی کرد.

در میان تحلیل ها و ارزیابی ها درباره پیامدهای تصمیم ایالات متحده برای متوقف کردن صادرات نفت ایران، دو هدف به چشم می خورد.

هدف نخست؛ وارد کردن فشار حداکثری به بازار صادرات نفت؛گاز و پتروشیمی ایران بعنوان پایه اصلی اقتصاد و در نهایت وادار کردن آن به پذیرفتن مذاکره مجدد بر سر توافق هسته‌ای طبق شروط آمریکا است.

هدف دوم که برای آمریکا حائز اهمیت است؛ تسلط بر بازار های فروش نفت است.

تحلیلگران معتقدند آمریکا می‌خواهد به نفع حوزه نفت "شِل" یا همان نفت استخراج شده از لایه های شنی و رسی عمل کند. ترامپ تلاش می کند سهم صادرات نفت ایران در آسیا را به نفع خود مصادره کند و آنها را به شرکت‌های نفتی آمریکا واگذار نماید.

پایگاه خبری "العربی الجدید" در تحلیل این هدف، اقدام ضد ایرانی ترامپ را اجرای استراتژی سلطه آمریکا بر انرژی جهان و کنترل آن بر تامین نفت جهان، قیمت‌ها و خطوط تجارت نفت می داند.

این وبگاه خبری می نویسد: "آمریکا تحقق این هدف را به نفع مذاکرات تجاری خود با چین می‌بیند، چون چین کشوری است که نیاز شدیدی به نفت ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دارد و همچنین از این طریق آمریکا دیگر متحدانش نظیر ژاپن، کره جنوبی و تایوان هم تحت فشار قرار می‌دهد."

ترامپ با این تصمیم خود کشورهای وارد کننده بزرگ نفت ایران را در برابر گزینه‌های دشواری قرار داده است.

«اسکوت مودیل» کارشناس نفت آمریکا در گفت‌وگو با بلومبرگ می گوید: کشورهای آسیایی واردکننده نفت از تصمیم آمریکا خشمگین هستند.

خریداران نفت، در واقع بر مبنای تصمیمی یکجانبه و مغایر با آزادی تجارت و قوانین سازمان تجارت جهانی از خرید نفت ایران محروم می‌شوند. در این روند، اقدامات یکجانبه بعضی از اعضای اوپک علیه ایران می تواند به فروپاشی این سازمان بیانجامد.

تصمیم آمریکا نه فقط ناقض حق ایران در تجارت است، بلکه تعرض به حاکمیت کشورهای همپیمان یا غیرهمپیمان آمریکا در تجارت با هر طرفی است که خواهان آن هستند. چون این حق، مطابق با قوانین آزادی تجارت است که خود آمریکا هم آن را به امضا رسانده است. این به معنای شروع یک بازی سیاسی خطرناک در بازار انرژی است که قطعا به زیان منافع اقتصادی همه کشورها تمام خواهد شد.

از نگاه وبگاه خبری"العربی الجدید": "اقدامات ایالات متحده میخی بر تابوت اوپک است که بازیچه دست ترامپ شده است، کسی که با توجه به منافع خود هر زمان که دوست دارد آن را حرکت می‌دهد و عربستان سعودی و امارات متحده عربی هم از این فرصت سوء استفاده می‌کنند."

زنگنه پیش از این نیز به صراحت گفته است که ایران فقط به دلیل منافع خود عضو اوپک است. بنابراین اگر بعضی از کشورهای اوپک قصد تهدید ایران را داشته باشند تهران از دادن پاسخ مناسب به آنها خودداری نخواهد کرد.

113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

زنگنه: ایران تمدید توافق کاهش تولید نفت را پذیرفته است

زنگنه: مسئله نفت باید غیرسیاسی شود ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

زنگنه: ایران از توافق کاهش تولید نفت معاف ماند