آمریکا در نشست روز سه شنبه به وقت محلی برابر با ۲۰ فوریه ۲۰۲۴ (اول اسفندماه ۱۴۰۲) پیش نویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر را وتو کرد؛ قطعنامه ای که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه بود و باید توسط همه طرف ها رعایت می شد.
این قطعنامه ۱۳ رای مثبت شورای ۱۵ عضوی امنیت را کسب کرد اما آمریکا با مخالفت با آن، موجب تصویب نشدن آن یا همان وتوی قطعنامه شد. انگلیس دیگر عضو شورای امنیت نیز به آن رای ممتنع داد.
این سومین باری است که قطعنامه پیشنهادی برای برقراری آتش بس در غزه از سوی آمریکا وتو می شود. یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت نیاز به ۹ رای بدون مخالفت یا همان وتوی پنج عضو دائم این شورا (آمریکا، انگلیس، روسیه، چین و فرانسه) دارد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی در خصوص استفاده از حق وتوی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل نوشت: تکرار وتوی پیشنویس قطعنامه آتشبس فوری در غزه توسط دولت آمریکا را باید «فاجعه دیپلماسی قرن» نامید.
وی ادامه داد: این وتوی مکرر به روشنی مسئولیت بینالمللی تداوم نسلکشی رژیم جعلی اسراییل در غزه و جنایات جنگی در کرانه باختری فلسطین را متوجه کاخ سفید میکند. جهان باید آمریکا را پاسخگو کند.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز اقدام رژیم آمریکا در وتوی قطعنامه شورای امنیت برای توقف نسلکُشی فلسطینیان توسط رژیم غاصب صهیونیستی را محکوم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اقدام رژیم آمریکا در ممانعت از تصویب قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل مشتمل بر الزام رژیم صهیونیستی به پایان جنگ علیه غزه و کشتار شهروندان فلسطینی، بار دیگر بر جهانیان ثابت کرد که آمریکا نه تنها بخشی از راه حل بحران و فاجعه انسانی در غزه نیست، بلکه خود مهمترین عامل تداوم بحران و زمینه ساز گسترش آن در سطح منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: مواضع و اقدامات نسنجیده آمریکا در شورای امنیت و استفاده افراطی از حق وتو، نه فقط صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را با چالش جدی مواجه کرده، بلکه هدف اصلی تشکیل سازمان ملل متحد و شورای امنیت را که همانا حفظ صلح و امنیت بینالمللی است، خدشه دار کرده و اعتماد دولتها و ملتها به نقش سازمان ملل در محافظت از صلح و امنیت جهانی را تضعیف نموده است.
کنعانی افزود: اقدام آمریکا در سه بار وتوی قطعنامه ارائه شده به شورای امنیت بمنظور پایان بخشیدن به جنگ علیه غزه، تایید واضحی بر ارزیابی دقیق جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران جاری در غزه است که آمریکا صحنه گردان اصلی این جنگ و مانع پایان نسلکُشی و کشتار کودکان و زنان فلسطینی در نوار غزه و کرانه باختری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ضروری است جامعه جهانی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین و ممانعت از نسلکُشی آنان از پا ننشسته و مانع اقدامات یکجانبه آمریکا در گروگان گرفتن شورای امنیت سازمان ملل و به مخاطره افتادن صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی شوند.
117