انتخابات ریاست جمهوری تونس در حوزه های خارج از تونس آغاز و در داخل تونس نیز فردا یکشنبه (15 سپتامبر) برگزار می شود. براساس آمار اعلام شده در این انتخابات 391 شعبه اخذ رأی در 310 حوزه انتخاباتی اختصاص داده شده که شش حوزه در خارج از تونس است.
قرار بود انتخابات ریاست جمهوری تونس، 17 نوامبر 2019 برگزار شود اما مرگ "الباجی قائد السبسی" رئیس جمهور ی فقید این کشور، سبب برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور شد.
از میان 26 نامزد انتخابات کنونی، "یوسف الشاهد" نخستوزیر مستعفی، "المنصف المرزوقی" رئیس جمهوری سابق، "عبدالکریم الزبیدی" وزیر دفاع و "نبیل القروی" تاجر و مالک شبکه تلویزیونی خصوصی "نسمه" از شانس بیشتری برای پیروزی در این انتخابات برخور دارند.
در این میان دستگیری "القروی" به اتهام فساد و پول شویی حاشیه ساز شده است. در حالی که مقامات قضایی تونس وی را مجرم می دانند، وی مدعی است که برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تونس برای شکست وی در این انتخابات توطئه کرده اند.
انتخابات ریاست جمهوری تونس در حالی برگزار می شود که مبارزه با فساد، حفظ استقلال، حل مشکلات اقتصادی، توسعه اجتماعی و سیاسی، برقراری عدالت و برقراری امنیت از مهمترین دغدغه های شهروندان این کشور است.
از این میان، مبارزه با فساد اکنون یکی معضلات جدی است به طوری که اکثر نامزدهای انتخابات بر مبارزه با فساد تاکید دارند. بسیاری از صاحبنظران تونس معتقدند، پدیده فساد بعد از 14 ژانویه سال 2011 (روز پیروزی جنبش مردمی در تونس) تشدید شده است.
"محمد عبو" وکیل و نماینده پارلمان تونس می گوید: "در دوران بن علی، خانواده وی عامل فساد بودند،اما اکنون فساد در لوای دمکراسی انجام می گیرد."
موضوع اقتصاد نیز محور دیگر مورد توجه است. براساس آمارهای منتشر شده میزان بیکاری در میان جوانان 15 تا 24 ساله در تونس به 30 درصد رسیده که این میزان دوبرابر متوسط بیکاری است. به علاوه میزان تورم دو برابر بیشتر از تورم این کشور در اواسط سالهای 90 است به طوری که خانوارهای فقیر نمی توانند هزینه مواد غذایی روزانه، گاز، برق و سوخت را پرداخت کنند.
از سوی دیگر حملات تروریستی و شرایط خاص این کشور ناامنی را دامن زده وسبب کاهش تعداد توریست ها که یکی از مهمترین منابع تامین درآمد هستند، شده است. نامزدهای این دوره ریاست جمهوری بر ارایه برنامه هایی برای رشد اقتصادی و رونق توریسم تاکید دارند.
انتخابات ریاست جمهوری تونس در حالی برگزار می شود که علیرغم استقبال مردم، جو مبهمی بر این کشور سایه افکنده است و بسیاری از شهروندان تونسی نگران آینده این کشور همچنین تاثیر مداخلات خارجی برآینده سیاسی این کشور هستند؛ به طوری که برخی از نامزدهای انتخابات آشکارا از مداخلات کشورهای چون عربستان وامارات اظهار نگرانی کرده اند.
المنصف المرزوقی رئیس حزب «الحراک» تونس و نامزد انتخابات ریاست جمهوری این کشور چندی پیش از عربستان خواست، دخالت در امور تونس را متوقف کند.
"حمادی الجبالی" یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تونس نیز در این زمینه گفت: "امارات در انتخابات این کشور مداخله و از برخی نامزدها حمایت می کند تا گزینه هایی را بر ملت تونس تحمیل کنند."
تونس روزهای سرنوشت سازی را در پیش دارد، به نظر می رسد پس از السبسی، این انتخابات، آزمونی بزرگ برای دموکراسی و حفظ دستاوردهای جنبش مردمی در تونس است، از این رو صرف نظر از اینکه کدام نامزد مسند ریاست جمهوری را در این کشور به دست آورد، حفظ ارمان های این جنبش برای شهروندان این کشور مساله اساسی تلقی می شود که نسبت به آن نگرانند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/116
بیشتر بخوانید:
انتخابات ریاستجمهوری تونس در خارج آغاز شد
مداخله امارات در انتخابات ریاست جمهوری تونس