انتخابات پارلمانی در بحرین هر 4 سال یک بار برگزار می شود و آخرین انتخابات نیز در سال 2018 برگزار شده بود. رژیم آل خلیفه روز گذشته نیز انتخابات جدید این کشور را برگزار کرد تا تکلیف 40 نماینده پارلمان این کشور تعیین شود.
مطابق خبرهای منتشر شده از بحرین 330 نامزد از جمله 73 زن برای این دوره از انتخابات برای راهیابی به پارلمان رقابت کردند. با این حال مطابق خبرهای منتشر شده میزان مشارکت در انتخابات کمتر از 30 درصد بود.
درباره دلایل مشارکت اندک مردم در انتخابات می توان به چند موضوع اشاره کرد.
دلایل مشارکت اندک مردم در انتخابات بحرین
موضوع اول این است که اساسا انتخابات پارلمانی بحرین انتخاباتی آزاد و رقابتی نبود و نامزدهایی که در انتخابات با همدیگر رقابت می کردند اساسا همه وابسته به رژیم آل خلیفه بودند که در میان آنها نامزدی معارض و منتقد وجود نداشت. بنابراین از دید مردم مشارکت در چنین انتخاباتی معنا پیدا نمی کند.
عامل دوم مشارکت پایین مردم در انتخابات مربوط به کارکرد پارلمان است. مردم بحرین کاملا آگاهی دارند که اساسا پارلمان در این کشور نهادی مطیع پادشاه است و توان تصمیم سازی مستقل از پادشاه را ندارد. بنابراین مشارکت در انتخاباتی که قرار است پارلمانی نمایشی صرفا با هدف تایید سیاست های حکومت تشکیل شود اساسا معنایی پیدا نمی کند.
به همین دلیل مردم و برخی از گروه های سیاسی بحرینی ترجیح دادند که انتخابات را تحریم کنند و در آن مشارکت نداشته باشند کما اینکه شیخ عیسی قاسم رهبر معنوی شیعیان بحرین اعلام کرد چنین انتخاباتی نه تنها به دمکراسی نمی انجامد بلکه به تثبیت دیکتاتوری در بحرین منجر می شود.
در واقع می توان گفت سومین عامل مشارکت پایین مردم در انتخابات به آگاه سازی گروه های سیاسی و رهبران مذهبی و مدنی بحرین است که همگی متفق القول اعلام کردند که این انتخابات وجه رقابتی ندارد و بیش از آنکه منجر به شکل گیری پارلمانی قوی شود منجر به شکل گیری پارلمانی خواهد شد که تابع سیاست های آل خلیفه است و بنابراین مردم بحرین که از سابقه مدنی طولانی برخوردار هستند و نسبت به دیگر کشورهای عربی پیشرو و پیشگام هستند حاضر به مشارکت در چنین انتخاباتی نشدند.
تشویق نیروهای امنیتی به مشارکت در انتخابات
رژیم آل خلیفه با درک آن موضوع که مشارکت مردم در انتخابات در سطح مورد انتظار نیست راهکاری که اتخاذ کرد تشویق نیروهای امنیتی به مشارکت در انتخابات بود. در واقع رژیم آل خلیفه در دهه های اخیر با دادن تابعیت به اتباع بیگانه و استخدام آنها در نهادهای امنیتی این نیروهای را برای چنین روزهایی آماده کرد که در صورت مشارکت پایین مردم در انتخابات از آنها برای بالا بردن افزایش مشارکت بهره گیرد.
در همین راستا نیز میزان مشارکت نیروهای امنیتی در انتخابات اخیر پارلمانی بحرین در سطح بالایی قرار داشت. این موضوع مورد اعتراض گروههای سیاسی بحرین قرار گرفت و آنرا آمار غیر واقعی از میزان مشارکت مردم در انتخابات اعلام کردند.
میزان مشروعیت پایین رژیم آل خلیفه در میان مردم
نکته پایانی اینکه انتخابات روز گذشته نشان داد میزان مشروعیت رژیم آل خلیفه در میان مردم به پایین ترین سطح رسیده است و همچنین برونداد انتخابات نیز همانگونه که برخی از مخالفین و منتقدان نظام آل خلیفه بیان کردند تقویت دیکتاتوری در این کشور خواهد بود و منجر به بهبود شرایط و در عین حال منجر به کاهش شکاف میان مردم و رژیم آل خلیفه نخواهد شد.
در همین راستا، علی عبد الامام فعال حقوق بشر مستقر در بریتانیا می گوید: این انتخابات هیچ تغییری ایجاد نخواهد کرد. بدون مخالفان ما کشور سالمی نخواهیم داشت.
نویسنده: سيد رضی عمادی
113
بیشتر بخوانید:
پایان رأیگیری انتخابات بحرین با میزان مشارکت حداقلی
مشارکت پایین مردم در انتخابات پارلمانی بحرین
انتخابات یا انتصابات بحرین؟