در کتاب سفید چین آمده است: از سال 2012 تا 2017، نسبت متوسط بودجه دفاعی چین در سرانه تولید ناخالص ملی این کشور حدود 1.3 درصد بوده که پایین تر از هر عضو دایم دیگر در شورای امنیت سازمان ملل است.
در این سند تاکید شده است که چین بیش از ائتلاف با سایر کشورها، خواهان مشارکت است و به هیچ بلوک نظامی ملحق نمی شود. پکن همچنین تاکید کرده است هدف از تقویت قدرت دفاعی این کشور، پاسخ به نیازهای مشروع امنیتی و کمک به رشد نیروهای صلح طلب در جهان است اما آمریکا با سیاستهای یکجانبه خود به رقابت در میان کشورهای بزرگ دامن زده و به میزان چشمگیری بودجه نظامی خود را افزایش داده و ثبات جهان را تضعیف کرده است.
در راهبرد نظامی چین خطوط کلی و فراگیر سیاست های این کشور برای تقویت قدرت دفاعی چین ترسیم شده است؛ سیاستهایی که در بعد نظامی بر نوسازی و تقویت ارتش و تجهیزات نظامی این کشور استوار است. با این حال، موضوعاتی همچون شفافیت در بودجه نظامی و خودداری از نظامیگری که چین در راهبرد نظامی خود بر آن تاکید کرده است از سوی آمریکایی ها با دیده شک و تردید به آن نگریسته می شود. البته همه آنچه در کتاب سفید چین بر آن تاکید شده است نوسازی و بازسازی ارتش و تاکید بر صلح طلب بودن چین نیست.
در مقدمه این راهبرد، آمریکا از عوامل بی ثبات کننده برجسته در محیط امنیت بین المللی، یاد شده است. در بخشی از این سند آمده است: "آمریکا با در پیش گرفتن سیاستهای یکجانبه، رقابت بین کشورها را تهییج و تشدید کرده و هزینه های نظامی خود را به طور چشمگیری افزایش داده و ثبات راهبردی جهانی را تضعیف کرده است."
هر چند این بخش از راهبرد نظامی چین را می توان پاسخ به دیدگاههای مشابه آمریکا درباره چین قلمداد کرد اما آنچه در این راهبرد مهم تر جلوه می کند، پاسخ صریح و شفاف پکن به تلاش های واشنگتن برای برهم زدن ثبات چین است.
در روزهایی که آمریکا با نادیده گرفتن تمام موازین بین المللی و توافقات دوجانبه با چین، از اهرم های مختلف برای فشار بر پکن در موضوعاتی همچون تایوان، هنگ کنگ، دریای چین جنوبی، سین کیانگ و تبت استفاده می کند، دولت چین در راهبرد نظامی خود، قاطع بودنش را در دفاع از سرزمین این کشور به نمایش گذاشته است.
در این سند آمده است که چین استفاده از زور در تلاش ها برای اتحاد مجدد تایوان با سرزمین اصلی صرف نظر نخواهد کرد و از همه تدابیر نظامی لازم برای شکست جدایی طلبان استفاده خواهد کرد.
"سونگ ژونگ پینگ" تحلیلگر نظامی مستقر در هنگ کنگ به خبرگزاری اسوشیتد پرس می گوید: "جهان غرب به رهبری آمریکا به تقویت توانایی خود برای مهار کردن چین ادامه می دهد. اقدامات آمریکا در خصوص تایوان، دریای جنوبی چین، کره شمالی و ایران همگی به تبدیل شدن آمریکا به "عامل" نگرانی های امنیتی چین کمک کرده است."
این تحلیلگر نظامی همچنین می گوید راهبرد نظامی چین هشداری به تایوان و آمریکاست. "انتشار این گزارش رسمی دولتی از طرف چین در این زمان برای هشدار دادن به نیروهای استقلال طلب تایوان و طرف های مرتبط در آمریکا است مبنی بر اینکه آنها نباید عزم چین را دست کم بگیرند." 139/118
نویسنده: محمود بلنداختر
بیشتر بخوانید:
تجهیز نظامی تایوان زمینه ایجاد تنش میان چین و آمریکا