ایران پرس: جامعه اطلاعاتی آمریکا روز جمعه خلاصه‌ای کوتاه و غیرمحرمانه از تحقیقات خود در خصوص منشأ ویروس کرونا و بیماری کووید -19 را منتشر و اعلام کرد که این ویروس پیش از شیوع گسترده آن در اواخر سال 2019 برای دولت چین ناشناخته بود.

در این گزارش آمده است که شیوع این بیماری، یک رخداد طبیعی بوده و ناشی از بکارگیری تسلیحات بیولوژیکی نیست.

هر چند در این گزارش قید شده که دو نهاد اطلاعاتی دیگر آمریکا بر این باورند که شواهد و مستندات برای انجام یک ارزیابی در این دو زمینه کافی نیست، اما در نهایت، جامعه اطلاعاتی آمریکا این‌طور نتیجه گیری می کند که مقامات چین پیش از شیوع اولیه بیماری کووید- 19، آگاهی قبلی نسبت به این ویروس نداشتند.

ویروس کرونا نخستین بار اواخر سال 2019 در ووهان چین گزارش شد. پس از آن بحث ها و مناقشات متعددی بین آمریکا و چین برسر منشأ اصلی شیوع کرونا بوجود آمد.

کرونا، ابزار فشار واشنگتن علیه پکن در دو سال اخیر

مساله اتهام زنی های آمریکا به چین در باره نقش مستقیم آن در ایجاد وگسترش ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 از زمان ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» مطرح شده و به یکی از ابزارهای فشار واشنگتن علیه پکن در دو سال اخیر تبدیل شده بود.

ترامپ از الفاظی مانند «ویروس چینی»، «آنفلوانزای چینی» و «کونگ فلو» برای این ویروس استفاده و بدین ترتیب چین را مسبب بروز این ویروس دانست. دولت ترامپ برای فرار از فشار انتقادات نسبت به سوء مدیریت خود در مواجهه با شیوع ویروس کرونا، چین را هدف قرار داده و مدام پکن را در زمینه شیوع کرونا سرزنش کرده و خواهان گرفتن غرامت از آن شده بود.

با این حال این رویکرد دولت ترامپ آشکارا در راستای تاکتیک فرار به جلو به منظور رفع مسئولیت از خود با توجه به وضعیت بحرانی کرونا در آمریکا صورت گرفت. ترامپ قول داده بود که شمار تلفات کرونا در آمریکا از صد هزار نفر فراتر نخواهد رفت، اما اکنون شمار تلفات بیماری کووید- 19 در این کشور از 650 هزار نفر گذشته است.

اتهام زنی‌های ترامپ علیه چین هم چنین به دلیل فرصت طلبی وی در استفاده از احساسات منفی مردم آمریکا نسبت به چین در راستای گسترش چین هراسی بود.

با این حال گروه تحقیقاتی سازمان جهانی بهداشت در مارس 2021 گزارشی منتشر و اعلام کرد: "احتمال آنکه ویروس کرونا از آزمایشگاهی در ووهان چین به بیرون درز کرده باشد بسیار ناچیز است."

با توجه به تداوم مناقشه ها و اتهام زنی ها به چین در این زمینه در داخل آمریکا چه از جانب برخی مقامات و چه شماری از قانونگذاران کنگره، چند ماه قبل «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا خواستار انجام تحقیقاتی درباره منشا کرونا شد و گفت: "فرضیه احتمالی برای منشا کرونا انتقال آن از حیوان به انسان یا نشت از آزمایشگاه است."

چین به این اقدام دولت بایدن واکنش نشان داد. از دیدگاه پکن تداوم تلاش های آمریکا در این زمینه که آشکارا با هدف ایجاد محملی برای اتهام زنی به چین صورت گرفته است، برای ایجاد تصویری منفی از این کشور در جهان به ویژه در منطقه آسیا - پاسیفیک و کاهش نفوذ آن صورت می گیرد.

پکن خواهان آن شد که واشنگتن به بهره‌برداری ابزاری از ویروس کرونا برای مقاصد سیاسی خود پرهیز کنند.

«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: "آمریکا اگر می‌خواهد صداقت خود در تحقیقات منشا کرونا را ثابت کند، ابتدا از خود آغاز کرده و اطلاعات اولیه کشور خود درباره کرونا را منتشر کند."

«هاینز دیتریش» تحلیلگر آلمانی می گوید: "ادعای دولت آمریکا درباره خاستگاه ویروس کرونا در چین، بی‌اساس و دارای انگیزه سیاسی و تلاشی برای انحراف افکار عمومی است."

اکنون با اعلام نتیجه تحقیقات جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره منشا ویروس کرونا، بی اساس بودن اتهامات دولت قبلی آمریکا به چین مشخص شده است.این امر منجر به کاهش هر چه بیشتر بی اعتمادی به آمریکا در جهان و حتی نزد متحدان آن می شود.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117

بیشتر بخوانید:

اوج گیری دوباره آمار مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا در آمریکا