در این نشست توافق ها و هماهنگیهای نشست قبلی کمیسیون مشترک برجام و روند پیشرفت آنها مورد بحث و بررسی قرارگرفت.
"سیدعباس عراقچی" معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان پس از پایان این نشست در جمع خبرنگاران، گفت: "ایران به کاهش تعهدات خود در برجام تا زمانی که از منافعش محافظت شود، ادامه میدهد."
نشست قبلی این کمیسیون در سطح در سطح معاونان و مدیران کل سیاسی 28 ماه ژوئن در حالی در وین برگزار شد که ایران در واکنش به بدعهدی های پی در پی طرف های اروپایی بخشهایی از تعهدات خود را کاهش داد.
در اجرای این تصمیم؛ ایران 7 ژوئیه پس از پایان مهلت 60 روزه به اروپا برای اجرای تعهدات برجامی، در گام نخست محدودیتهای تعیین شده در برجام در حوزه غنی سازی اورانیوم و تولید آب سنگین را لغو وفرایند عبور از سطح غنی سازی 3/67 درصد را آغاز کرد.
بر اساس بندهای 26 و 36 برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.
اجرایی شدن گام های بعدی درصورت عملی نشدن وعده ها برای حفظ برجام
"سید حسین نقوی حسینی" سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرگزاری مجلس با اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: درصورت عملی نشدن وعده های سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه برای حفظ برجام، قطعاً جمهوری اسلامی ایران اجرای گام های بعدی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با یادآوری مهلت 60 روزه دوم ایران به اروپا افزود، "افزایش تعداد سانتریفیوژها، نصب دوباره سانتریفیوژهای IR-۲و IR-۲m، افزایش تعداد سانتریفیوژهای فعال در آبشارهای غنیسازی و غنیسازی 20 درصدی و تقویت آب سنگین اراک از گزینههای مطرح در گام سوم است."
پس از خروج غیرقانونی آمریکا از توافق هسته ای، اروپایی ها به ویژه سه کشور فرانسه، بریتانیا وآلمان وعده حمایت کامل از برجام را دادند و از ایران خواستند که بر تعهدات برجام باقی بماند.
ایران به قول خود عمل کرده و انتشار پانزده گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، موید همکاری کامل ایران در برجام است.
این روند اما درصورتی به نتیجه خواهد رسید که دو طرفه باشد. اروپاییها در حالی مدعی حمایت از برجام هستند که طنز تلخ آنها به نام "اینستکس" حتی برآورنده ذرهای از منافع برجامی ایران هم نیست.
اروپا برای حفظ این توافق بینالمللی ساز وکارهایی را پیشنهاد داده اما برای اجرای آن با تردید مواجه است. از اینرو گره این کار بدست اروپا باز خواهد شد.
اروپا در مقابل آمریکا و برای اجرای تعهداتش ضعیف است
"جان تیرمن" مدیر اجرایی و پژوهشی مرکز مطالعات بینالمللی دانشگاه امآیتی آمریکا معتقد است: "اروپا در مقابل آمریکا و برای اجرای تعهداتش ضعیف است، بنابراین نباید توقع اتفاق ویژهای از سوی اروپا را داشت."
اروپا پس از خروج آمریکا از برجام 11 تعهد به ایران داد. این تعهدات شامل مسائل مربوط به سرمایه گذاری، حمل و نقل، فروش نفت و سایر موارد است و اینستکس مقدمهای برای اجرای تعهدات اروپاست.
آنچه مسلم است با توجه به این تعهدات؛ حفظ برجام مستلزم نقشآفرینی فعالانه از جانب اتحادیه اروپاست. "محمدجواد ظریف"، وزیر خارجه کشورمان در این زمینه در اظهاراتی صریح تاکید کرده است؛ ما تعهدات خود را به همان شکلی انجام میدهیم که اروپا تعهدات خود را انجام دهد.
"حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران هم پیش از اقدام تهران به کاهش تعهدات برجامی با ارسال نامه برای سران پنج کشور اروپایی و با انتشار بیانیه رسمی اعلام کرد؛ اقدام ایران در کاهش تعهدات برای ضربه زدن به برجام نیست، بلکه در راستای حفظ برجام است؛ چرا که معتقدیم که اگر اقدامی انجام ندهیم، برجام از بین خواهد رفت.
اکنون باید دید رایزنی های روز یکشنبه در "وین" تا چه اندازه می تواند انتظارات از آخرین فرصت های باقیمانده برای حفظ برجام را برآورده سازد.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/117
بیشتر بخوانید:
بیانیه پایانی نشست وین: تلاش ها برای حفظ برجام باید افزایش یابد
عراقچی: نشست وین سازنده بود
موسوی: ایران اینستکس را کافی نمیداند