"آنگرت کرامپ-کارنباوئر" Annegret Kramp-Karrenbauer وزیر دفاع آلمان روز شنبه 19 اکتبر با اشاره به عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه تصریح کرد، آمریکا و ترکیه ثبات دیگر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" را به خطر انداختهاند.
وی با محکوم کردن حمله ترکیه به شمال سوریه، گفت: خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه و رها کردن نیروهای کرد «تحولات مخربی» را در طولانیمدت برای"ناتو" رقم خواهد زد. وزیر دفاع آلمان افزود، آمریکا دیگر شریک قابل اطمینانی نیست.
انتقاد تند وزیر دفاع آلمان از رویکرد دولت ترامپ به ناتو و به ویژه مساله خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه که بدون هماهنگی وحتی اطلاع سایر کشورهای عضو ناتو صورت گرفته نشان می دهد که اساسا "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا هیچ ارزش و اهمیتی برای شرکا و متحدان واشنگتن در ناتو قائل نیست و آنها را به چشم کشورهای حقیر می نگرد که به دلیل تامین بخش زیادی از هزینه های ناتو از سوی آمریکا، بایستی مطیع تصمیم ها و اقدامات واشنگتن باشند. با این حال این رویکرد دولت ترامپ با واکنش منفی و شدید کشورهای بزرگ اروپایی عضو ناتو به ویژه آلمان و فرانسه مواجه شده است.
به گفته "عبدالرضا فرجیراد" کارشناس سیاسی: اروپاییها پس از حمله ترکیه و چراغ سبز واشنگتن به ترکیه، غافلگیر شدند. آنها معتقدند که اقدام ترامپ در شمال سوریه، باعث تضعیف نیروهای غربی در این منطقه میشود؛ اروپایی برای خود منافعی را در نظر گرفتهاند و نمیخواهند از دستورهای واشنگتن پیروی کنند.
اروپایی ها معتقدند که ترامپ بدون رایزنی با اعضای اروپایی ناتو این تصمیم خطیر و سرنوشت ساز یعنی خروج از شمال سوریه و چراغ سبز به ترکیه برای تهاجم به این منطقه را گرفته است. بدین ترتیب اساسا ماهیت و فلسفه وجودی این ائتلاف نظامی زیر سئوال رفته است. زیرا ناتو به مثابه ائتلاف غربی برای مقابله با تهدیدات بیرونی شکل گرفته و اقدامات یک جانبه یکی از اعضای آن یعنی آمریکا در اعطای مجوز برای تهاجم ترکیه به کردهای شمال سوریه، درآینده تحولات خطرناکی را برای ناتو اعضای اروپایی آن موجب خواهند شد.
مسلما یکی از این تبعات آوارگی دهها هزار نفر از مردم این منطقه و روی آوردن آنها به سمت مرزهای اروپا خواهد بود. "آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان و "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه نه تنها فروش تسلیحات به ترکیه را محدود کردهاند، بلکه گفتهاند که در تماسهای خود با سران ترکیه و آمریکا با صراحت تمام از سیاست خود در قبال بحران سوریه سخن گفته و خواستار پایان دادن به عملیات نظامی ترکیه در سوریه شدهاند.
مساله دیگری که وزیر دفاع آلمان برآن تاکید کرده است بی اعتمادی به آمریکا است. تا قبل از روی کار آمدن ترامپ، اروپایی ها روابط نزدیکی با واشنگتن به ویژه در زمینه دفاعی و نظامی در چارچوب ناتو داشتند، اما با روی کار آمدن ترامپ و انتقادات تند وی از کشورهای اروپایی درباره تخصیص ندادن 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود به امور دفاعی و نظامی و نیز درخواست های جدی ترامپ برای مشارکت هر چه بیشتر در هزینه های ناتو که همواره با تحکم و تهدید همراه بوده به علاوه اختلافات با دولت ترامپ در موارد دیگری مانند توافق هسته ای برجام، توافق آب و هوایی پاریس واختلافات تجاری باعث شده تا فاصله بین دو سوی اقیانوس اطلس روز به روز بیشتر شود.
اکنون اقدام بدون هماهنگی و اطلاع دولت ترامپ درباره خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه، در واقع متحدان اروپایی ناتو را در شوک فرو برده و آنها تلاش می کنند تا با فشار بر واشنگتن و آنکارا مانع از از هم گسیختگی هرچه بیشتراین ائتلاف نظامی غربی شوند.
139/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
ترامپ و حمله ترکیه به شمال سوریه؛ از چراغ سبز تا تحریم/ تحلیل