وی درباره موانع تجاری جدید هشدار داد و با اشاره به سیاستهای «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد که سیاستهای انزواطلبانه ترامپ در این راستا هیچ یک از مسائل بین المللی فعلی را حل نمیکند.
«اشتاین مایر» خواستار مقاومت در برابر کسانی شد که خواستار ایجاد دیوارها و موانع در این راستا هستند و گفت، ما نمیتوانیم به راحتی از دنیا عقبنشینی کنیم. موضع سر سختانه رئیس جمهوری آلمان در حمایت از اقتصاد آزاد جهانی و استمرار تعاملات تجاری بین المللی واکنشی به سیاست های حمایت گرایانه دونالد ترامپ است که پس از روی کار آمدن وی، سیاست ها و اقداماتش بر خلاف روند جهانی شدن اقتصاد و تجارت بوده است.
به گفته «جفری گرتز» (Jeffrey Gareth)، از کارشناسان موسسه بروکینگز، علاقه ترامپ به مذاکرات دوجانبه تجاری، ناشی از درک صفر او از اقتصاد جهانی است.
این مساله زنگ خطر را برای اقتصادهای بزرگ جهان از جمله آلمان که اقتصادی صادرات محور دارد و به همین دلیل تجارت آزاد و امکان گردش آزاد کالا و سرمایه از ضروریات آن بشمار می آید، به صدا در آورده است.
البته این برای نخستین بار نیست که مقامات ارشد آلمان از این رویکرد انتقاد می کنند و قبلا نیز آنگلا مرکل صدر اعظم و زیگمار گابریل وزیر امور خارجه این کشور ضمن انتقاد از آن، خواهان بازنگری واشنگتن در این زمینه شده اند.
حتی «بریگیت زیپریس» Brigitte Zypries وزیرامور اقتصادی آلمان در ژوئیه 2016، درباره وقوع یک جنگ تجاری با آمریکا هشدار داد. از دیدگاه مقامات ارشد آلمانی، آمریکا می خواهد آشکارا از تجارت آزاد و توافقات تجاری معتبر فاصله بگیرد.
به گفته «رابرت لاورنس» (Robert Lawrence)، استاد دانشگاه هاروارد ، حتی آینده تجارت آزاد نیز از این پس مشخص نیست.
ترامپ بارها تاکید کرده که یکی از اولویت های اصلی وی، بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا است و در این چارچوب وی هوادار افزایش تعرفه ها و عوارض وارداتی به منظور جلوگیری از واردات به آمریکا و نیز کاهش مالیات ها بویژه برای طبقه ثروتمند و سرمایه دار است.
اهداف اقتصادی ترامپ در امریکا
هدف ترامپ، تشویق سرمایهداران به سرمایه گذاری هر چه بیشتر در داخل آمریکا، جلوگیری از سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی در خارج از این کشور و حفظ و افزایش فرصت های شغلی آمریکایی ها است. وی خواهان مذاکره مجدد بر سر پیمان های تجاری با کشورهای دیگراست.
با این حال این رویکرد ترامپ نگرانی شدید کشورهای دارای اقتصاد صادرات محور مانند آلمان را برانگیخته است. با افزایش تعرفه ها و عوارض مالیاتی توسط دولت جدید آمریکا، قیمت تمام شده محصولات و کالاهایی که این کشورها به آمریکا صادر می کنند به نحو قابل توجهی افزایش خواهد یافت و بدین ترتیب قدرت رقابتی آنها در بازار آمریکا و در رقابت با محصولات این کشور بشدت کاهش پیدا خواهد کرد.
همین مساله باعث شده تا کشورهایی که تعاملات تجاری گسترده ای با آمریکا دارند، خواهان بازنگری در سیاست تجاری دولت جدید آمریکا شوند. از دیدگاه برلین، اقتصاد آزاد و وجود نظام تجاری چند جانبه و منصفانه به نفع همه کشورها است. آلمانی ها همواره بر منافع متقابل تجارت آزاد هم برای کشورهایی صادرات محور و هم برای آمریکا تاکید کرده اند.
آنها معتقدند که اقتصاد آلمان در آمریکا تنها یک رقیب نیست، بلکه از طریق سرمایه گذاری و نوآوری در آمریکا، صدها هزار شغل و نیز فرصت های آموزشی بی شماری ایجاد کرده است.با این حال به نظر نمی رسد که این مخالفت ها ، تاثیر چندانی بر موضع ترامپ و موضع حمایت گرایانه اقتصادی وی داشته باشد.
111/135
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانیم :
بلومبرگ: ترامپ تهدیدی برای اقتصاد آمریکا
وعده ترامپ برای ایجاد الگوی امریکایی اقتصاد/ تحلیل