سید رضا میرطاهر- وزیربازرگانی خارجی کوبا اعلام کرد که آمریکا در تلاش است تا مدل اقتصادی و اجتماعی کوبا را تغییر دهد.

"رودریگو مالمیرکا" Rodrigo Malmierca وزیر بازرگانی خارجی کوبا تصریح کرد، خواسته هاوانا حرکت به سوی عادی سازی روابط با واشنگتن است، اما آمریکایی ها سعی دارند مدل اقتصادی و اجتماعی کوبا را که توسط مردم این کشور آزادانه انتخاب شده است، تغییر دهند.

به گفته وی در این راستا، اتخاذ تدابیری با اهداف سیاسی و دخالت در امور داخلی کوبا به هاوانا تحمیل می شود.

قبل از این هم رائول کاسترو، رئیس جمهوری کوبا به مردم این کشور هشدار داده بود که آمریکا به رغم احیای روابط و سفر باراک اوباما رئیس جمهوری این کشور به هاوانا، در تلاش برای پایان دادن به انقلاب سوسیالیستی کوبا است.

به گفته کاسترو، اهداف آمریکا یکسان است و فقط روش ها تغییر کرده است.

وی با اذعان به مزایای ناشی از بهبود روابط با آمریکا، تصریح کرد که وعده اوباما را درباره اینکه آمریکا تغییرات سیاسی یا اقتصادی بر کوبا تحمیل نخواهد کرد، باور ندارد. 

اوباما و کاسترو دسامبر سال 2014 اعلام کردند، به چند دهه خصومت بین آمریکا و کوبا پایان خواهند داد و روابط بین دو کشور را عادی سازی خواهند کرد.

اوباما در مارس 2016 سفری تاریخی به کوبا انجام داد، اما با درخواست برای آزادی سیاسی بیشتر و دموکراسی در این کشور تک حزبی، خشم دولت کوبا را برانگیخت.

روابط آمریکا و کوبا پس از اعلام عادی سازی روابط از سوی اوباما و گشایش سفارتخانه های دو کشور، سیری شتابان به خود گرفت، اما هنوز موانعی جدی در این زمینه وجود دارد.

از جمله اینکه عادی سازی روابط با کوبا هنوز مخالفان جدی در کنگره آمریکا دارد.

همچنین کوبایی های مقیم آمریکا و لابی قدرتمند آنها در کنگره آمریکا همواره بر علیه هر تلاشی بمنظور بهبود روابط آمریکا و کوبا تاکنون اقدام کرده اند.

هر چند سفر اوباما به کوبا را نقطه عطفی در زمینه روابط دو کشور بود، اما رویکرد مداخله جویانه واشنگتن در قبال مسائل داخلی کوبا در زمینه بحث حقوق بشر و دیگر مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کوبا کماکان ادامه یافته است.

مساله ای که واکنش منفی رائول کاسترو را درباره هشیاری مردم کوبا در مقابل توطئه های آمریکا برانگیخته است.

در واقع دو سال پس از آغاز روند عادی سازی روابط بین کوبا و آمریکا، هنوز نشانه هایی از رونق روابط تجاری و اقتصادی بین این دو کشور به چشم نمی خورد و هم چنان کنگره آمریکا بزرگترین مانع بر سر راه عادی سازی کامل روابط به ویژه اقتصادی بین هاوانا و واشنگتن، محسوب می شود.

کما اینکه "پل رایان" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرده است که با حذف یک جانبه تحریم ها علیه کوبا توسط دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا مخالفت خواهد کرد.

به ادعای رایان، حکومت کوبا همچنان طرفداران دموکراسی را زندانی می کند وهمچنین دولت این کشور هیچ اقدامی برای بهبود وضعیت زندگی مردم انجام نمی دهد.

آمریکا پس از پیروزی انقلاب کوبا برهبری فیدل کاسترو همواره رویکردی خصمانه به کوبا داشته و آمریکایی ها پس از ناکامی در سرنگونی دولت انقلابی کوبا در جریان واقعه خلیج خوک ها، تشدید تحریم های اقتصادی علیه این کشور را سرلوحه اقدامات خود قرار دادند.

از سال 1960 تحریم های گسترده آمریکا علیه کوبا در عرصه های تجاری، اقتصادی و مالی آغاز شد و تاکنون ادامه یافته است.

موضوع تحریم کوبا توسط آمریکا در سطح جهانی بسیاری بحث برانگیز بوده و مجمع عمومی سازمان ملل تاکنون چندین بار با صدور قطعنامه خواهان پایان بخشیدن به این تحریم های ظالمانه شده است.

به گفته مقامات هاوانا، آسیب های انسانی ناشی از تحریم های اقتصادی، تجاری و مالی آمریکا قابل محاسبه نیست.

این تحریم ها مشکلات زیادی را برای مردم کوبا بوجود آورده وبه مثابه نقض گسترده، آشکار و نظام مند حقوق بشر است.