ایران پرس - وزیر دفاع ترکیه گفت: اقدام یونان در استفاده نظامی ازجزایری با موقعیت غیرنظامی، نقض آشکار حقوق و معاهدات بین‌المللی است.

"خلوصی آکار" تاکید کرد: ترکیه از یونان انتظار دارد در چارچوب روابط حسنه، صمیمانه و سازنده به نقض توافقنامه ها و تحرکات نظامی در دریای مدیترانه و دریای اژه پایان دهد.

این نخستین بار نیست که مقام های دولت ترکیه با محکوم کردن هرگونه تحرکات یونان و جمهوری قبرس، به طرفین متخاصم هشدار می دهند.

از دهه نخست قرن بیست و یکم میلادی، کشف ذخایر نفت و گاز در اطراف جزیره قبرس در دریای مدیترانه، تنش میان دولت آنکارا با دولت های آتن و نیکوزیا را تشدید کرده است.

با وجود آن که بسیاری ازسیاستمداران تصور می کردند کشف ذخایر نفت و گاز بهانه مناسبی برای همکاری های آتی دولت های ترکیه و یونان فراهم خواهد کرد تا به یکدیگر دست دوستی بدهند، اوضاع مطابق با پیش بینی ها و تصورات سیاستمداران پیش نرفت.

به نظر می رسد، مقام های ترکیه تلاش می کنند سهم بخش ترک نشین قبرس از حوزه های انرژی در دریای مدیترانه و دریای اژه را از یونان و سایر کشورهای ذینفع مطالبه نمایند. اما در واقع دولتمردان آنکارا با به تاخیر انداختن اجرای طرح های انرژی در دریای مدیترانه، تلاش می کنند نقش ترکیه را در زمینه صادرات انرژی به غرب، هر چه بیشتر تقویت و مستحکم نمایند.

در شرایط جاری، برخی از کارشناسان غربی مداخلات ترکیه در امور داخلی قبرس (ترک نشین) را مانع حل و فصل مسائل این جزیره می دانند. ازسال 1974 میلادی و پس از مداخله نظامی ترکیه در جزیره قبرس و تجزیه این جزیره به دو بخش، تمامی تحرکات دولت آنکارا در این جزیره با شکست همراه شده است.

از جمله می توان به تلاش ترکیه برای به رسمیت شناخته شدن بخش ترک نشین قبرس با عنوان "جمهوری ترک قبرس شمالی" درسازمان ملل اشاره کرد که ناکام ماند.

تاکنون هیچ کشوری استقلال بخش ترک نشین قبرس را که صرفا" با حمایت های مالی، سیاسی و نظامی ترکیه به حیات خود ادامه می دهد، به رسمیت نشناخته است. با وجود این، دولت آنکارا با استقرار نزدیک به 30 هزار نظامی ترک و کمک های مالی سالانه نهصد میلیون دلاری، تلاش می کند ضمن حفظ موقعیت نظامی در بخش شمالی جزیره قبرس، بر موضع خود برای حمایت از استقلال این جمهوری خودخوانده پافشاری کند.

این درحالی است که، جمهوری قبرس (جنوبی) یا یونانی نشین درسازمان ملل به رسمیت شناخته شده است.

"جان رابرتز" (John Roberts) کارشناس امنیت انرژی درشورای آتلانتیک دراین باره گفته است: "خطر واقعی وقوع درگیری میان ترکیه با کشتی های حفاری بین المللی وجود دارد.

دولت ترکیه، دولت قبرس (بخش یونانی‌ نشین) را برخلاف سایر کشورهای جهان به رسمیت نمی شناسد و حاکمیت آن را بر آب های اختصاصی منطقه نمی پذیرد. با چنین استدلالی، احتمال وقوع درگیری میان ترکیه با کشتی های اتحادیه اروپا و حتی شرکای آنکارا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" وجود دارد".

اتحادیه اروپا اعلام کرده است، بهره برداری از منابع طبیعی، حق مسلم جمهوری قبرس است و در همین راستا به ترکیه هشدار داده است.

با وجود این، دولتمردان ترک انتقاد غرب از سیاست خارجی ترکیه را که بر تهدید یا استفاده ازنیروی نظامی استوار است، نادیده گرفته وهمچنان سیاست های خود را پبیش می برند. 

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

139/117

بیشتر بخوانید:

نشست اضطراری در یونان به دنبال تحرکات ترکیه

هشدار مجدد ترکیه به قبرس