اولیانوف در صفحه توئیتر خود نوشت: «جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرده که برجام هیچ جایگزینی ندارد. نمیتوان با این گزاره مخالفت کرد. اما سوال اینجاست که آیا فرانسه، آلمان و بریتانیا (تروئیکای اروپایی) بهعنوان مشارکتکنندگان در مذاکرات وین هم با این دیدگاه بورل موافق هستند؟ معلوم نیست. همه آنها سکوت کردهاند».
انتقاد روسیه از رویکرد دوگانه تروئیکای اروپایی در قبال برجام با توجه به مواضع دو گانه آن در زمینه انتقاد و محکوم کردن ایران از یک سو و ادعای طرفداری از برجام و تلاش برای حفظ آن که اخیرا بار دیگر از سوی بورل مطرح شده ابراز شده است.
تروئیکای اروپایی در آخرین موضع گیری خود در قبال ایران پس از برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل در 19 دسامبر درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، طی بیانیهای ضمن مطرح کردن ادعاهای بیاساس و متهم کردن تهران به نقضهای مکرر قطعنامه ۲۲۳۱، خواستار توقف فعالیتهای موشکی بالستیک و عقبگرد برنامه هستهای ایران شد.
نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان در پایان ادعاهای نخنماشده خود گفتند: «ما مصمم هستیم که ایران هرگز سلاح اتمی تولید نکند، از جنگ روسیه علیه اوکراین حمایت نکند و اشاعه تسلیحات متعارف توسط ایران به بازیگران غیردولتی در غرب آسیا را متوقف کنیم. چنین فعالیتهایی در کنار سرکوب خشن تظاهرات مسالمتآمیز در ایران، فقط منجر به انزوای بیشتر ایران از جامعه بینالمللی میشود».
بدین ترتیب تروئیکای اروپایی به جای انتقاد از مواضع آمریکا که منجر به بن بست در مذاکرات لغو تحریم ها در وین شده است، انگشت اتهام را متوجه ایران کرده و حتی به طور مستقیم و آشکارا به دخالت در امور داخلی ایران پرداخته است.در حالی که این سئوال مطرح است که مساله برجام و فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران چه ربطی به تحولات داخلی ایران داشته و چرا غربی ها از جمله تروئیکای اروپایی خود را محق به موضع گیری در این زمینه و امر و نهی در باره آن می کنند؟
مساله دیگر اینکه به رغم تاکیدهای فراوان و مکرر مقامات ارشد اروپایی درباره لزوم حفظ برجام، اما اروپایی ها در چند ماه اخیر هیچ تلاشی برای از سرگیری مذاکرات وین نکرده و به جای آن همانند آمریکا همه توجه خود را صرف حمایت از اغتشاشات و آشوبگران در ایران نموده و به هر طریق تلاش کردند تا آتش ناآرامی ها و آشوب ها را هر چه بیشتر شعله رو نمایند.
اکنون با پایان اغتشاشات درایران و تلاش ناکام غربی ها در این زمینه، بار دیگر مقامات اروپایی از جمله بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی لزوم اعاده اقدامات برای حفط برجام شده اند.
در این راستا جوزپ بورل و حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران سهشنبه هفته پیش در حاشیه اجلاس بغداد ۲ در امان پایتخت اردن دیدار کردند. در این دیدار، امیرعبداللهیان ضمن اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای جمعبندی مذاکرات وین براساس پیشنویس بسته مذاکراتی که نتیجه ماهها مذاکرات سخت و فشرده است، به طرفهای مقابل توصیه کرد با پرهیز از سیاسیکاری و با اتخاذ رویکردی سازنده و واقعبینانه، تصمیمات سیاسی لازم را برای اعلام توافق بگیرند.
جوزپ بورل که مسئولیت هماهنگی مذاکرات رفع تحریمها را بر عهده دارد نیز با انتشار پیامی در توئیتر، انجام این دیدار را ضروری توصیف کرد و نوشت که دو طرف توافق کردند کانال ارتباطی را باز نگه دارند و برجام بر اساس مذاکرات صورتگرفته در وین از سر گرفته شود.
البته رسیدن به توافق جز از طریق اجرا و عملی ساختن خواسته های به حق ایران امکان پذیر نخواهد بود. جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق وجود دارد. توافق مدنظر ایران سندی است که تحریمهای ضد ایرانی آمریکا بهصورت حداکثری رفع و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116
بیشتر بخوانید:
اولیانوف: رفتار آمریکا در قبال مذاکرات وین غیر مسئولانه است
واکنش اولیانوف به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام
اولیانوف: مسائل هستهای ایران قابل حل است
اولیانوف: احتمالا مذاکرات هستهای در ماه آینده میلادی از سر گرفته میشود