ایران پرس - فرستاده دولت سوریه به مذاکرات ژنو تاکید کرد که طرح های سعودی راه ژنو را برای «استفان دی میستورا» فرستاده  سازمان ملل در امور سوریه مین گذاری کرد، چرا که این طرح ها همگان را به نقطه صفر باز می گرداند.

«بشار الجعفری»، فرستاده دولت سوریه به مذاکرات ژنو اعلام کرد، برنامه های عربستان سعودی در مسیر مذاکرات صلح ژنو مانع تراشی کرده است.

وی گفت: مشکلات با انتشار بیانیه نشست «ریاض 2» آغاز شد و دی میستورا می توانست به طرف های مربوطه توضیح دهد این بیانیه بر روند مذاکرات ژنو تأثیر منفی می گذارد.

محافل سیاسی بر این باورند که ستایش دی میستورا از تحرکات عربستان که به صدور بیانیه مرده از نشست ریاض انجامید، به منزله چراغ سبز نشان دادن به عربستان جهت تداوم فتنه گری هایش در منطقه و با بن بست مواجه ساختن نشستهای سازمان ملل در مورد بحران سوریه است.

عربستان پیش از برگزاری هشتمین دور مذاکرات ژنو با برگزاری نشست «ریاض 2» با حضور بخشی از مخالفان سوریه تحت نفوذ خود موسوم به هیات ریاض، آخرین هماهنگی ها را جهت تاثیر گذاری منفی بر مذاکرات ژنو انجام داد.  

عربستان درصدد سوق دادن مذاکرات ژنو به یک پروسه باطل

عربستان درصدد است که با سوق دادن مذاکرات ژنو در یک پروسه باطل و بی فایده و طولانی، آن را در مسیر مطامع کامل خود سوق دهد. 

چندین دور مذاکرات ژنو تا کنون برگزار شده اما این مذاکرات بدلیل عملکرد حامیان منطقه ای و فرامنطقه ای تروریستها و مخالفان دولت سوریه پیشرفت محسوسی نداشته است.

این درحالی است که مذاکراتی که عربستان در آن نفوذی ندارد نظیر مذاکرات «آستانه» دستآوردهای بسیاری داشته و ایجاد مناطق کاهش تنش یکی از آنها است.

مذاکرات سوچی نیز فرصتی را ایجاد کرده است تا پیشرفت های بیشتری در خصوص روند حل سیاسی بحران سوریه فراهم شود.

عربستان علیرغم اینکه نقش مهمی در بحران سوریه دارد اما کلیدهای حل این بحران را در اختیار ندارد.

در چنین شرایطی عربستان که خود را بازنده بحران سوریه می بیند به شیوه های گستاخانه بر مداخلات خود در تحولات سوریه در جهت حمایت از موضع تروریستها افزوده است.

اظهارنظرهای علنی و پشت پرده سعودی ها، با هم همخوانی ندارد

نظام سعودی دارای زبان دوگانه است و اظهار نظرهای علنی و پشت پرده آنها با هم همخوانی ندارد.

مواضع عربستان در چند ماه گذشته سرشار از اتهام زنی ها و اقدامات حقارت آمیزی  بوده که به تشدید انتقادات از آن و انزوایش در عرصه بین المللی و منطقه ای انجامیده است.

اما رژیم سعودی دست بردار نیست و در چارچوب سیاستهای توطئه گرانه خود و از طریق معارضان سوری موسوم به هیات ریاض همچنان بر پیش شرط کناره گیری «بشار اسد» از قدرت در هر مذاکره ای تاکید دارد که این موضع واکنش هایی را در سطح بین المللی در پی داشته است. 

در این زمینه «آلکسی بوروداوکین» نماینده دایم روسیه در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو روز جمعه اعلام کرد، هشتمین دور از مذاکرات ژنو درباره سوریه به علت شروط غیر قابل اجرای مخالفان هیچ پیشرفت ملموسی تا کنون نداشته است.

شروط غیرقابل اجرای مخالفان سوری

آلکسی بوروداوکین گفت، علت عدم پیشرفت در مذاکرات، شروط غیرقابل اجرای مخالفان سوری است که  آمده اند تا برکناری بشار اسد رئیس جمهوری سوریه  را بررسی کنند و این موضوع مذاکرات ژنو نیست.

تحولات سوریه نشان می دهد که شکست خوردگان بحران سوریه همگی تلاش می‌ کنند معادله آینده سیاسی سوریه را به طریقی تدوین و تنظیم کنند که دیدگاه‌های آنان در آن لحاظ شود.

در این میان جناح شکست‌ خورده عربستان از طریق سامان‌ دادن به بقیه گروه‌های معارض سوریه سعی می‌‌کند نقش این گروه‌ها را پررنگ جلوه داده و خواسته اول آنان را کناره‌ گیری بشار اسد از قدرت در سوریه معرفی کند اما واقعیت سیاسی و میدانی سوریه چیز دیگری است.

در واقع دولت سوریه یک طرف قدرتمند در تحولات سیاسی و میدانی است و ارتش سوریه و نیروهای مردمی بر تروریسم پیروز شده است.

این درحالی است که دولت سوریه نه تنها هیچگونه پیش شرطی در مذاکرات نگذاشته است بلکه در تمامی مذاکرات سیاسی مربوط به سوریه از جمله  در ژنو و  آستانه و سوچی  حضور  فعال داشته است و تاکید داشته است که در هرجایی که امکان پیشرفت در مسیر محقق شدن امیدهای ملت سوریه به صورت ملی وجود داشته باشد حاضرند شرکت کنند. 

مقام های سوریه تاکید داشته اند نمی‌ خواهند تجربه لیبی  در سوریه تکرار شود و این نکته ای است که تفکر سیاسی دولت سوریه را از عملکرد  تجزیه طلبانه توطئه گران علیه این کشور متمایز ساخته است.115/116

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید:

گزارش: بررسی مساله قانون اساسی در مذاکرات حل بحران سوریه در ژنو

طرح عربستان برای نقش آفرینی در آینده سوریه/ تحلیل