این مساله حساسیت آمریکا را برانگیخته است. در این راستا "دونالد ترامپ" از "ماریو دراگی" رئیس بانک مرکزی اروپا بخاطر در پیش گرفتن سیاست های رقابتی در مقابل دلار انتقاد کرد.
ترامپ در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: "ماریو دراگی" به تازگی اعلام کرد محرکهای بیشتری در راه است، که بلافاصله ارزش یورو را در مقابل دلار کاهش دهد و به طور ناعادلانهای برای آنها رقابت علیه آمریکا را آسانتر میکند. آنها همراه با چین و دیگر (کشورها) سالها از این مسئله طفره رفتند.
این پیام توییتری ترامپ در حالی منتشر شد که هفته گذشته یک مقام اتحادیه اروپا اعلام کرد این اتحادیه و روسیه به عقد قرارداد برای انجام مبادلات خود با یورو نیازی ندارند و تاکید کرد هر اقدامی که به سلطه دلار در دنیا پایان دهد امری مثبت خواهد بود.
"آنتون سیلوانوف" وزیر دارایی روسیه پس از دیدار با "ماروس سوکوویچ" نایب رئیس اتحادیه انرژی کمیسیون اروپا گفت: مسکو و بروکسل تمایل دارند به سرعت استفاده از روبل و یورو را در پرداخت های دوجانبه گسترش دهند.
از دیدگاه مسکو استفاده بیشتر از روبل و یورو برای هر دو طرف پرمنفعت است چون می تواند ریسک تجارت روسیه و اروپا را پایین بیاورد. سال گذشته کمیسیون اروپا در تلاش برای به چالش کشیدن سلطه دلار آمریکا، طرحی برای تقویت نقش یورو در بخش استراتژیک انرژی ارائه داده بود. این طرح با حمایت مسکو مواجه شد چون روسیه سعی دارد سهم دلار را در تجارتش کاهش دهد. به گفته وزیر توسعه اقتصادی روسیه ادامه تجارت با شرکای اروپایی با دلار غیر ضروری است چون ارز ملی هیچ کدام از کشورهای اروپایی و روسیه دلار نیست.
آمریکا به شدت مخالف گسترش روابط روسیه و اتحادیه اروپا به ویژه در زمینه صادرات گاز به اروپا است و به همین دلیل مدام به تهدید اروپایی ها به منظور وادار کردن آنها برای کاهش روابط انرژی، تجاری و اقتصادی خود با روسیه می پردازد.
سیاستهای تجاری و تعرفهای رئیس جمهور آمریکا باعث شده است تا بسیاری از کشورها از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال اقداماتی برای استفاده از ارزهای جایگزین در مبادلات تجاری خود برای مقابله با سوء استفاده از دلار برای اعمال فشار به آنها توسط واشنگتن باشند.
به گفته "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه: دلار به ابزاری برای آمریکا تبدیل شده تا از طریق آن کشورهای مختلف جهان را تحت فشار قرار دهد.
آمریکا از وابستگی شرکت ها و بانک ها و سیستم مالی بین المللی به دلار به عنوان اهرمی برای واداشتن دیگران برای پیروی از خواسته های این کشور و یا ممانعت آنها در پیگیری سیاست ها و اقداماتی که مورد دلخواه واشنگتن نیست، سوء استفاده می کند. آنچه این روند را تسریع کرده تصمیم ترامپ برای احیای تحریمهای هسته ای علیه ایران بعد از خروج از "برجام" بود.
دولت ترامپ مدام شرکت ها و یا موسسات مالی و بانک هایی که با ایران رابطه تجاری و مالی داشته و یا قصد انجام آن را داشته باشند تهدید به مجازات می کند. سیاست آمریکا که می توان آن را سیاست ارعاب و اعمال فشار علیه دیگر کشورها با ابزار دلار و مبادلات مالی نامید، موجب شده تا موجی جهانی برای کاهش وابستگی به دلار و استفاده از ارزهای جایگزین به راه بیفتد که نتیجه نهایی آن کاهش قابل توجه نقش دلار در تجارت جهانی خواهد بود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
114/117
بیشتر بخوانید:
تاکید پوتین بر تجدید نظر در نقش دلار در تجارت جهانی/ تحلیل
توافقنامه حذف دلار از مبادلات تجاری روسیه و چین/ تحلیل
ونزوئلا و روسیه "روبل" را جایگزین "دلار" میکنند