ابراز نگرانی عفو بین الملل درباره روند برخورد اتحادیه اروپا با مساله پناهجویان با توجه به سیاست کنونی این نهاد اروپایی در باره اجرای الگویی مشابه با الگوی توافقنامه این اتحادیه با ترکیه با دیگر کشورهایی است که یامنشاء خروج پناهجویان و یا محل استقرار پناهجویان برای حرکت بسوی اروپا محسوب می شوند.
در این چارچوب این سازمان حقوق بشری ضمن ابراز نگرانی در باره تبعات فاجعه بار توافقنامه مارس 2016 اتحادیه اروپا با ترکیه ،درباره عملی شدن توافقات مشابه با کشورهایی مانند لیبی، سودان یا نیجریه هشدار داده است.
در واقع سیاستمداران اروپایی در حالی این توافقنامه را یک موفقیت محسوب می کنند و بر تداوم آن تاکید می کنند که چشمان خود را بر روی رنج و درد کسانی که این توافق برای آن ها هزینه های گزافی به همراه داشته است می بندند.
کما اینکه عفو بین المل در این زمینه به شرایط وخیم پناهجویان در کشور یونان بخصوص جزایر یونانی نزدیک آبهای ترکیه که نخستین مقصد پناهجویان به سوی اروپا است اشاره کرده و تصریح کرده که توافقنامه اتحادیه اروپا و ترکیه برای هزاران انسانی که در یک بن بست خطرناک و ظاهرا بی پایان و ناامید کننده در جزایر یونان اسیر شده اند، یک فاجعه است.
از دیدگاه این سازمان این نهایت بی انصافی و بی صداقتی است که سیاستمداران اروپایی توافقنامه مارس 2016 را به عنوان دستاورد بزرگ تلقی می کنند .
در واقع سران اتحادیه اروپا در رویکرد جدید خود خواهان اتخاذ رویکردی مشابه ترکیه در قبال کشورهای آفریقایی مانند لیبی ، مصر و سودان وتونس هستند. آنها خواهان منتقل کردن بحران پناهجویان به خارج از مرزهای اروپایی هستند.
با توجه به اینکه کشورهای اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناهجویان دچار اختلاف شده و هر کدام از آنها تلاش می کنند تا دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند ، لذا سران این نهاد اروپایی برای حل این مساله که از آن به عنوان بزرگترین چالش اتحادیه اروپا از زمان تشکیل آن یاد می شود ، رویکرد متفاوتی نسبت به قبل اتخاذ کرده اند.
این رویکرد عبارت از توقف جریان پناهجویان در مرزهای اروپا بویژه در ترکیه از طریق امضای توافقنامه با این کشور بوده است.با توجه به موثر بودن نسبی این توافق برای کاهش سیل پناهجویان به سمت اروپا، ظاهرا سران اروپایی به این جمع بندی رسیده اند که راهکار مشابهی با دیگر کشورهایی که می توانند مانع سیل پناهجویان شوند در پیش گیرند.
در این راستا سران کشورهای اروپایی در نشستی در اواخر 2016 امضای توافقی مشابه با توافق ترکیه با برخی کشورهای آفریقایی به منظور کاهش هجوم پناهجویان به اتحادیه اروپا را مد نظر قرار دادند. در بین کشورهای آفریقایی مد نظر اروپا لیبی، مصر و سودان وتونس قرار دارند.
با این همه سازمان های حقوق بشری مانند عفو بین الملل بشدت از این اقدام انتقاد کرده و چنین توافقی را به مثابه نقض حقوق انسانی پناهجویان می دانند.
در عین حال اکنون شاهد شکل گیری مخالفت ها با این رویکرد اتحادیه اروپا هستیم. کما اینکه یونس شاهد نخست وزیر تونس درآستانه سفر خود به آلمان برای دیدار با مقامات این کشور تاکید کرد که هیچ امکانی برای تاسیس مراکز اقامت موقت پناهجویان در کشورش که مد نظر اتحادیه اروپا است وجود ندارد.
در مقابل آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان اعلام کرده است که در دیدار خود با نخست وزیر تونس درباره امکان تاسیس مراکز پذیرش پناهندگان در تونس گفتگو می کند./113/111
بیشتر بخوانید:
روش های غیرانسانی پلیس فرانسه برای کوچاندن پناهجویان
موگرینی: به میزبانی از پناهجویان ادامه می دهیم