"ویتولد واشچیکوفسکی" Witold Waszczykowski وزیر امور خارجه لهستان از رفتارهای خودخواهانه آلمان در عرصه سیاست خارجی انتقاد کرد و همکاری بیشتر از طرف برلین در تصمیم گیری ها را خواستار شد.

سید رضا میرطاهر- واشچیکوفسکی در آستانه سفر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به ورشو، طی اظهاراتی انتقاد آمیز تاکید کرد: برلین در زمینه سیاست خارجی در برخی موارد، خودخواهانه رفتار می کند و اغلب دیده می شود که در تصمیم گیری ها تنها اهداف ملی خود را دنبال می کند.

وزیر امور خارجه لهستان با اشاره به پروژه خط لوله گازی "نورد استریم-2" از روسیه به آلمان که از طرف برخی کشورهای اروپایی مورد انتقاد قرار گرفته است، گفت: این پروژه، مبتنی بر محاسبات اقتصادی نیست بلکه بر اساس انگیزه های سیاسی شکل گرفته و این رویکرد به همبستگی اروپا آسیب می رساند.

واشچیکوفسکی افزود: آلمان نباید گسترش روابط اقتصادی خود با روسیه را با هزینه تضعیف روابط با لهستان صورت دهد.

وزیر امور خارجه لهستان همچنین، تردیدهای آلمان درباره تقویت نیروهای ناتو در شرق اروپا را مورد انتقاد قرار داد.

لهستان به عنوان یک عضو شرقی و جدید اتحادیه اروپا که در سال 2004 به این نهاد اروپایی پیوست، رویکردی منتقدانه در قبال رویه ها وسیاست های اتحادیه اروپا دارد.

این مساله درواقع بیانگر نارضایی اعضای جدید به ویژه کشورهای اروپای شرقی از تصمیمات و اقدامات اتحادیه اروپا است که در موارد بسیاری به خصوص در زمینه بحران پناهجویان با منافع ملی این کشورها در تضاد و تعارض آشکار قرار گرفته و همین مساله باعث شده تا برخی از سران و مقامات این کشورها، صراحتاً از پیروی از تصمیمات اتحادیه اروپا سر باز زنند.

"آندژی دودا"، رئیس جمهوری لهستان نیز چندی قبل با نفی انتقادهای اتحادیه اروپا از این کشور، این اتحادیه را به "همبستگی بسیار ناچیز با اعضای شرقی خود" متهم کرد.

به نظر می رسد، اظهارات انتقاد آمیز وزیر خارجه لهستان از خط مشی تک روانه آلمان در عرصه اروپا نشانه ای دیگر از وجود شکاف و تفرقه در اتحادیه اروپا است.

این اختلاف در واقع ناشی از وجود دو دسته از کشورها در اتحادیه اروپا است.

دسته اول متشکل از کشورهای بزرگ و ثروتمند اتحادیه اروپا مانند آلمان، فرانسه و ایتالیا است که عملا نقشی تعیین کننده در عرصه سیاست های اروپایی دارند و کشورهای دیگر این اتحادیه را وادار به تبعیت از سیاست ها و تصمیمات خود می کنند.

در این میان، آلمان وضعیتی شاخص در این زمینه دارد و در بسیاری موارد، نه فقط کشورهای کوچک و یا ضعیف اتحادیه اروپا، بلکه حتی اعضای بزرگ مانند فرانسه و ایتالیا را برای پذیرش سیاست های خود تحت فشار می گذارد.

دسته دوم، کشورهای کوچک و یا دارای اقتصاد ضعیف عضو اتحادیه اروپا به ویژه در اروپای شرقی و مرکزی هستند که عملا در تصمیم گیری ها و سیاست گذاری ها نقش تابع را ایفا می کنند و ناچار هستند، در نهایت از سیاست های کلان اتحادیه اروپا که از سوی کشورهای بزرگ این اتحادیه به ویژه آلمان دیکته می شود، پیروی کنند.

البته این مساله به تدریج موجب ایجاد معضلی به نام تعارض بین تصمیمات اتحادیه اروپا با حاکمیت ملی این کشورها شده و در برخی موارد، این کشورها آشکارا حفظ حاکمیت ملی خود را ترجیح داده اند.

از دیدگاه ورشو، آلمان در زمینه احداث خط لوله گازی نورد استریم -2 صرفا بر اساس منافع خود عمل کرده و اصلا توجهی به سیاست کلان اتحادیه اروپا در زمینه تحریم روسیه به دلیل سیاست مسکو در قبال بحران اوکراین ندارد.