ایران پرس- برگزاری رزمایش های ناتو در کشورهای همسایه روسیه همواره با واکنش منفی مسکو مواجه شده است؛ از دیدگاه مقامات ارشد سیاسی و نظامی روسیه این اقدام تهدیدی علیه امنیت ملی این کشور تلقی می شود.

به رغم این مخالفت ها اما ناتو در سال های اخیر در شرق اروپا و اکنون شمال اروپا اقدام به برگزاری رزمایش هایی کرده که با خشم مقامات مسکو مواجه شده است.

بزرگترین رزمایش ناتو

در این راستا وزارت خارجه روسیه به برگزاری بزرگترین رزمایش ناتو در دوره پس از جنگ سرد که در نروژ و آب های اطراف آن در حال برگزاری است واکنش نشان داد.

وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که رزمایش «ترایدنت جانکچر 2018» 2018 Trident Juncture که در نروژ آغاز شده، علیه مسکو برنامه ریزی و به اجرا درآمده است.

این رزمایش از روز پنجشنبه 25 اکتبر در نروژ، دریای بالتیک و بخش شمالی اقیانوس اطلس آغاز شده و دو هفته‌ ادامه دارد.

در این رزمایش، حدود ۵۰ هزار نظامی، ۱۰ هزار خودروی زرهی، ۲۵۰ فروند جنگنده، ۶۵ ناو از ۲۹ کشورعضو ناتو همچنین سوئد و فنلاند حضور دارند.

این رزمایش فقط شامل اقدامات دفاعی نیست، بلکه در آن عملیات تهاجمی در خشکی، دریا، هوا و نیز فضای سایبری تمرین می شود.

این رزمایش دارای ماهیت تهاجمی وضدروسی است

از نگاه روسها، به رغم تلاش های مقام های ناتو و کشورهای عضو آن برای اینکه این گونه اقدامات صرفا اقدام دفاعی قلمداد شود اما آشکار است که این رزمایش دارای ماهیت تهاجمی وضدروسی است.

به گفته وزارت خارجه روسیه: در چارچوب رزمایش ترایدنت جانکچر2018 آخرین طراحی های کارشناسان نظامی ناتو برای مقابله نظامی با روسیه در شرایط آب و هوایی مشابه با روسیه به اجرا درآمده است.

از دیدگاه مسکو به رغم تلاش ناتو برای توجیه اهداف این رزمایش، اما واقعیاتی مانند افزایش شمار نظامیان شرکت کننده در آن به 50 هزار نفر  و نیز مشارکت ناو هواپیمابر هسته ای و گروه ضربتی نیروی دریایی آمریکا در آن، نشان از ماهیت تهاجمی این رزمایش دارد، به ویژه اینکه برخی از بخش های این رزمایش در 200 کیلومتری روسیه در حال برگزاری است.

روابط روسیه و ناتو

روابط روسیه و ناتو، در سالهای اخیر به ویژه پس از بحران اوکراین در سال 2014 پر تنش بوده و مقامات این سازمان نظامی با دستاویز قرار دادن وجود تهدید از جانب مسکو علیه کشورهای این ائتلاف نظامی در شرق اروپا، همواره بر حضور نظامی خود در این منطقه افزوده اند.

علاوه بر این ناتو در دو سال اخیر توجه خود را معطوف به شمال اروپا کرده و ضمن تلاش برای عضویت دو کشور مهم این منطقه یعنی سوئد و فنلاند در این سازمان نظامی، برگزاری رزمایش های مشترک که سناریوی آنها بر اساس مقابله با تهاجم روسیه و یا حمله به روسیه تنظیم شده است، در دستور کار ناتو قرار گرفته است.

ناتو که تحت نفوذ آمریکا به عنوان قدرت مسلط قرار دارد ، در سالهای اخیرکاملا درراستای منافع  واهداف واشنگتن در صحنه اروپا عمل کرده است. 

«سرگئی رکدا» Sergey Rekda کارشناس روس معتقد است که مسایل تحریک کننده ای در ناتو مطرح می شود که نشان می دهد این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد. 

آمریکا در اسناد کلان امنیتی و نظامی خود روسیه را به عنوان بزرگترین تهدید مطرح کرده است.

این مساله باعث شده تا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در انتقادی بی سابقه از ناتو، آن را ابزار سیاست خارجی آمریکا قلمداد کند.

پوتین معتقد است: در این سازمان نظامی، کشورهای هم پیمان حضور ندارند، بلکه ناتو صرفا متشکل از کشورهایی وابسته به آمریکا است. 

افزایش رویارویی ناتو با روسیه در شرق و شمال اروپا که در راستای سیاست خارجی آمریکا برای مهار روسیه انجام می شود، نشاندهنده ماهیت ابزاری ناتو برای واشنگتن است.

رویکرد خصمانه ناتو با افزایش معنادار استقرار نظامیان و برگزاری رزمایش ها در شرق و شمال اروپا باعث شده تا روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را به عنوان یک تهدید امنیت ملی روسیه تلقی کند.

135/112

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید: 

بزرگترین رزمایش روسیه؛ قدرت‌نمایی به‌سبک پوتین/ تحلیل

نمایش قدرت تزارها؛ بزرگترین رزمایش روسیه کلید خورد + ویدئو