ایران پرس- وزیر خارجه افغانستان مدعی شد، تلاش‌های "محمد اشرف غنی" رئیس جمهوری این کشور در پنج سال اخیر برای انحصار قدرت باعث تضعیف نظام سیاسی افغانستان شده است.

«صلاح الدین ربانی» گفت: مقابل انحصارگرایی ارگ ریاست جمهوری افغانستان تاکنون ایستادگی کرده است.

وی همچنین به کمیسیون‌های انتخاباتی افغانستان هشدار داد به کسی اجازه نخواهد داد بار دیگر با استفاده از تقلب، کنترل کشور را در اختیار بگیرد.

رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان تاکید کرد: کسانی که با استفاده از زور، حاکمیت سلیقه‌ای و شخصی تلاش می‌کنند تا کسی را به مردم تحمیل کنند، خواب آنها تعبیر نخواهد شد.

"ربانی" افزود: جنگ امروز علیه تروریسم مشروع است و جنگ قدرت نیست.

سخنان انتقاد آمیز وزیرخارجه افغانستان از "اشرف غنی" در حالی که کمتر از ده روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری این کشور برگزار خواهد شد، جنبه ای انتخاباتی دارد.

البته باید توجه داشت که پس از قرار گرفتن ربانی در سمت وزیر خارجه افغانستان، روابط وی با اشرف غنی حسنه نبود و همواره رهبر حزب جمعیت اسلامی این کشور موضعی انتقادانه از عملکرد رئیس جمهوری داشت.

ربانی که بر اساس توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی افغانستان بین "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی کابینه و محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشورسهمیه عبدالله و حزب حمعیت اسلامی در کابینه جای گرفت، در سال های اخیر یکی از منتقدان جدی سیاست های غنی در عرصه داخلی  و سیاست خارجی بود. 

گفته می شود در طول دوره ای که صلاح الدین ربانی عهده دار سمت وزیر خارجه افغانستان بوده، بارها "اشرف غنی" از وی خواسته از مقام خود کناره گیری کند که البته ربانی بر اساس جمع بندی در درون حزب جمعیت اسلامی حاضر به پذیرش این در خواست نشده است.

حتی در سال های اخیر مسئله تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت خارجه افغانستان توسط اشرف غنی مطرح شد که ربانی اجازه نداد تا تیم تخصصی دولت این کشوربرای بررسی این مسئله در دستگاه دیپلماسی مستقر شود.

با توجه به آنکه ربانی خط قرمز نانوشته عبدالله در کابینه افغانستان بوده است، اشرف غنی برغم تنش های جدی با وزیرخارجه این کشور اما پا در مسیرعزل وی نگذاشت، زیرا پیامدهای سیاسی و اجتماعی غیر قابل پیش بینی برای رئیس جمهوری افغانستان وجود داشت.

در حال حاضر که تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری افغانستان روزهای پایانی خود را سپری می کند، نامزدهای انتخابات و اعضای تیم های انتخاباتی با صراحت بیشتری به نقد مواضع یا عملکرد رقبای سیاسی خود همت گمارده اند و می کوشند در فرصت کوتاه باقیمانده تا زمان رای گیری انتخابات، موقعیت رقبای خود را متزلزل کنند.

بنابراین سخنان تازه ربانی درباره عملکرد اشرف غنی که وی را به انحصار گرایی در قدرت و تضعیف نظام سیاسی افغانستان متهم کرده است را باید در چارچوب تنش های دیروز و رقابت سیاسی امروز، وزیرخارجه و رئیس جمهوری این کشور دانست که بخشی از شعارهای تیم انتخاباتی ثبات و همگرایی نیز تغییر نظام سیاسی از ریاستی به پارلمانی است که عبدالله نامزد این تیم در انتخابات پیش رو، این وعده را در دو دور قبلی حضور در رقابت های انتخاباتی نیز مطرح کرده بود.

با توجه به وجود برخی ملاحظات در جامعه مدنی افغانستان درباره نسبت نظام سیاسی ریاستی با انحصار گرایی در قدرت، پیش بینی می شود شعار تیم انتخاباتی ثبات وهمگرایی عبدالله در بین مردم و به خصوص جوانان این کشور مورد اقبال ویژه قرار گیرد.  

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

  انتقاد ربانی و عبدالله از افزایش اختلافات میان مقامات کابل