به گزارش خبرگزاری ایران پرس، چین هشدار داد که قوانین جهانی منعکننده اشاعه تسلیحات اتمی به دلیل تفاوت در برخی استانداردهایی که در زمینه منع اشاعه تسلیحات اتمی برای ایران و متحدان آمریکا اعمال میشود، در خطر است.
«وانگ کوان»، نماینده چین نزد سازمانهای بینالمللی در وین در این باره گفت، استاندارد دوگانه یعنی حدود نیم قرن تلاش برای محدودسازی تملک کلاهکهای هستهای رو به شکست و تباهی برود.
وانگ اظهار کرد کشورهای غربی از ایران انتظار دارند ذخایر سوخت هستهایاش را جهت احیای توافق هستهای و رفع تحریمها محدود کند؛ این در حالی است که آمریکا و انگلیس برنامه دارند صدها کیلوگرم اورانیوم با خلوص بالا را به عنوان بخشی از توافق فروشی زیردریایی هستهای به استرالیا، به این کشور منتقل کنند.
وی همچنین گفت درباره ایران، نکته اصلی توافق هستهای، محدود کردن زمان گریز هستهای به یک سال یا طولانیتر از این مدت بود در حالی وقتی پای استرالیا در میان است، آنها از ارائه چندین تن مواد هستهای در سطح تسلیحاتی به کشوری حرف میزنند که تسلیحات هستهای در اختیار ندارد. این گونه استثناها خطر فرو ریختن سدی را در بر دارند که جلوی اشاعه تسلیحات هستهای ایستاده است.
با این حال، »لارا هولگِیت«، نماینده آمریکا در نزد سازمانهای بینالمللی در وین در واکنش به اظهارات نماینده چین گفت، ربط دادن توافق زیر دریایی استرالیا(آکوس) به توافق هستهای ایران «منطقی نیست».
هولگیت در این باره، با مطرح کردن ادعایی علیه ایران، گفت: هیچ استاندارد دوگانهای میان موضوع ایران که سابقه عدم پایبندی به تعهدات پادمانیاش را دارد و موضوع استرالیا وجود ندارد که هیچ گاه از پایبندی به تعهداتش تخطی نکرده است.
به گفته وی، استرالیا بر خلاف ایران به سوخت زیردریایی نیاز دارد چون ظرفیت صنعتی غنیسازی اورانیوم را ایجاد نکرده است. / ۱۱۴