روسیه و چین به عنوان دو قدرت بین المللی که بیشترین مواضع و اقدامات خصمانه آمریکا علیه این دو کشور صورت می گیرد، همواره منتقد این رویکرد آمریکا بوده اند. این دو قدرت بین المللی در کنار دیگر اعضای گروه بریکس از فرصت برگزاری نشست سران گروه 20 در آرژانتین برای انتقاد از رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا استفاده کردند.
اعضای بریکس، از فعالان تاثیرگذار و تعیین کننده گروه 20 به شمار می روند. «نارندرا مودی» نخست وزیر هند، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، «شی جینپینگ» رئیس جمهوری چین، «سیریل رامافوسا» Cyril Ramaphosa رئیس جمهوری آفریقای جنوبی و «میشل تمر» رئیس جمهوری برزیل، پس از برگزاری نشست گروه بریکس بیانیه مشترکی صادر کردند.
بیانیه بریکس با انتقاد از رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن، برقراری نظام تجاری چندجانبه و قانونمند را برای تضمین تجارت بین المللی شفاف، بدون تبعیض، آزاد و جامع خواستار شده است. در این بیانیه با اشاره به این که روح قوانین سازمان تجارت جهانی با اقدامات یکجانبه و حمایت از انحصار تولیدات داخلی همخوانی ندارد، از تمامی اعضای این سازمان خواسته شده است تا ضمن حفظ تعهدات خود در زمینه تجارت جهانی، دربرابر اقدامات تجاری دارای ماهیت تبعیض آمیز و بازدارنده، ایستادگی کنند.
بیانیه بریکس همچنین بر اجرای کامل توافق آب و هوایی پاریس که آمریکا در سال 2017 ازآن خارج شد، تاکید کرده است. روسای کشورهای عضو بریکس معتقد هستند که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی نشانگر گذار به سوی نظام چند قطبی است، در حالیکه آمریکا با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است.
از دیدگاه این سران، هرچند نظام بین الملل کنونی ایدهآل نیست، اما تا زمانیکه این نظام مبتنی بر قوانین بین المللی به دنبال وضعیتی عادلانه و بر مبنای برد- برد است نبایستی آن را کنار گذاشت. یکجانبه گرایی آمریکا هنوز خود را قدرت برترو در واقع تنها ابر قدرت جهان می پندارد و بر اساس این پندار موهوم به تعیین تکلیف مسائل جهانی می پردازد، از جمله مهمترین انتقاداتی است که برخی از اعضای بریکس به ویژه روسیه در سالهای اخیر بارها مطرح کرده اند.
از دیدگاه رئیس جمهوری روسیه، این رویکرد آمریکا باعث اختلال در وظایف شورای امنیت و گسترش هرج و مرج درصحنه بین المللی می شود. به گفته پوتین : نظام تک قطبی جهانی به رهبری آمریکا برای روسیه غیرقابل قبول است و این کشور هیچگاه چنین نظامی را نخواهد پذیرفت.
اعضای گروه 20 معتقدند که با توجه به تحولات جهانی در عرصه های اقتصادی و سیاسی، گروه های بین المللی جدید باید جایگزین گروه های قبلی شوند که اکنون تاثیر گذاری خود را با توجه به از میان رفتن فلسفه وجودی شان از دست داده اند. بدین ترتیب افزایش نقش و تاثیرگذاری گروههایی مانند بریکس و گروه بیست در دستور کار روسای گروه بریکس قرار دارد.
درعین حال پیش بینیها، حاکی از این است که اقتصاد مشترک کشورهای گروه بریکس تا سال 2035 میلادی از 7 کشور صنعتی جهان هم سبقت خواهد گرفت و این نشانه اهمیت روز افزون بریکس در عرصه اقتصاد، تجارت و سیاست بین المللی است.
در مقابل آمریکا بشدت مخالف قدرت گیری بریکس که به معنای تقویت چند جانبه گرایی است و تلاش می کند تا همچنان نقش هژمون خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواسته های خود به دیگر کشورها حفظ کند. با این حال شواهد حاکی از انزوی روز افزون آمریکا به دلیل به اقدامات یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ است.118/135
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
تاکید سران بریکس بر اتحاد مقابل جنگ تجاری امریکا
گلوبال تایمز: بریکس و لزوم مقابله با سیاستهای حمایت گرایانه آمریکا
کشورهای عضو بریکس علیه جنگ تجاری آمریکا متحد شدند+ ویدئو