طالبان که پس از کسب قدرت در افغانستان در نیمه اوت2021، مدارس دخترانه بالاتر از ششم ابتدایی را تعطیل کرد، کمی بعد از تشکیل دولت موقت در این کشور، درهای دانشگاه ها را به روی دانشجویان دختر بست. مقامات این گروه از ادامه کار زنان در ادارات دولتی جلوگیری کردند و سپس تصمیم گرفتند، از کار زنان افغان در بخش خصوصی نیز جلوگیری کنند. بسیاری از سازمان های بین المللی بشردوست که در افغانستان فعالیت می کنند، با این تصمیم دولت موقت طالبان با کمبود نیرو روبرو شدند.
طالبان به رغم انتقادهای مجامع بین المللی و تظاهرات مکرر زنان و مدافعان حقوق زن در افغانستان، همچنان حاضر به چشم پوشی از تصمیم خود نیست. این در حالی است که افغانستان پس از دو دهه اشغال توسط نظامیان آمریکایی با بحران اقتصادی شدیدی روبروست و طالبان امیدوار است که با به رسمیت شناخته شدن حکومت این گروه توسط جامعه بین الملل بتواند به اقتصاد سروسامانی بدهد و متعاقبا اوضاع معیشتی مردم را بهبود بخشد. اما مجامع بین المللی تحقق این خواسته را به برخی شروط از جمله رعایت حقوق بشر و به ویژه رعایت حقوق زنان منوط کرده است.
به گزارش خبرگزاری شفقنا، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) دیروز یکشنبه در گزارشی تصریح کرد: طالبان با تصمیمات محدودکننده خود امید و رویاهای بیش از یک میلیون دختر را برباد داده و حقوق زنان و دختران را نقض کرده است.
یونیسف با اشاره به این که به دلیل تصمیمات طالبان، بیش از یک میلیون دختر از رفتن به مدارس در مقطع متوسطه و دبیرستان منع شدهاند و از ادامه کار زنان امدادگر جلوگیری شده افزود: طالبان تلاشهای بشردوستانه را به شدت با مشکل مواجه کرده است.
طالبان برای توجیه ممنوعیت آموزش و فعالیت های اجتماعی زنان افغان، از برداشت های نادرست خود از دین اسلام استفاده می کند. تصمیمات طالبان و برداشت های غلط این گروه در مورد آموزش زنان با انتقاد برخی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران و برخی سازمان ها و تشکل های اسلامی مثل دانشگاه الازهر مصر روبرو شد.
تهران و الازهر با استناد به توصیه های اسلام در مورد ضرورت افزایش علم و آگاهی زنان و مردان، این رویه طالبان را نادرست خوانده و خواستار لغو این محدودیت ها شدند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سیزدهم آوریل سال 2023 در چهارمین نشست وزیران امور خارجه همسایگان افغانستان که در سمرقند پایتخت ازبکستان برگزار شد، گفته بود: در اسلام هیچگونه ممنوعیتی برای تحصیل و اشتغال بانوان وجود ندارد، اما نگرانیهای حکومت سرپرست برای فراهم آوردن زمینههای شرعی لازم برای این امر قابل درک بوده و بهمین دلیل جمهوری اسلامی ایران علاوه بر مشارکت مستقیم در تحصیل و آموزش دختران افغان، آمادگی خود را برای ارائه همه گونه کمکهای سخت افزاری و نرم افزاری به حکومت سرپرست جهت تامین شرایط تحصیل دختران اعلام کرده است.
یونیسف دیروز در گزارشی دیگر با اشاره به نیازهای مردم بحران زده افغانستان، درخواست های بین المللی خود برای ارائه کمک به افغانستان را ناکافی خوانده بود.در گزارش صندوق کودکان سازمان ملل آمده است، فقط 22.4 درصد از درخواستهای این نهاد برای اقدامات بشردوستانه در افغانستان در سال جاری تامین شده و این مقدار برای ارائه خدمات کافی نیست.
116