به گزارش ایران پرس، اندیشکده آمریکایی رند که در کالیفرنیا قرار دارد ضمن تاکید بر افزایش احتمال رویارویی نظامی بین آمریکا و چین در سالهای اخیر، در خصوص مرگبار بودن این جنگ هشدار داد.
این اندیشکده در گزارش اخیر خود اعلام کرده است که پیشروی نظامی چین و اصلاحات نظامی صورت گرفته در آن، این کشور را به یکی از دشمنان سرسخت آمریکا تبدیل کرده است.
در این گزارش که تحت عنوان «تجدید نظر در باره مساله مناقشه احتمالی با چین» منتشر شده و در حقیقت کپی برداری از گزارشی مشابه است که در سال 2011 منتشر شده بود به بررسی دامنه سناریوهای احتمالی معاصر که می تواند به عنوان کاتالیزوری برای فعال کردن این رویارویی نظامی محسوب شود، پرداخته است.
در این میان مهمترین مساله ای که ممکن است در برافروختن آتش جنگ بین چین و آمریکا موثر واقع شود تنشهای فزاینده بر سر برنامه هسته ای و موشکی کره شمالی است.
بحران کره شمالی در شبه جزیره کره
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نه تنها تهدید کرده که در قبال کره شمالی گزینه نظامی را انتخاب خواهد کرد بلکه تحریمهایی را نیز علیه شرکتهای چینی اعمال کرده تا شاید بتواند از این طریق، پکن را که متحد اصلی تجاری پیونگ یانگ محسوب می شود تحت فشار قرار دهد تا جلوی برنامههای موشکی کره شمالی را بگیرد.
بر اساس ارزیابی های اندیشکده رند در صورت حمله نظامی آمریکا به کره شمالی، احتمال آن که چین بتواند از آن کشور دفاع کند بسیار ناچیز است اما در عین حال انتظار میرود پکن به دفاع از منافع خود بپردازد، اقدامی که به نظر تدوین کنندگان این گزارش در تضاد کامل با اهداف واشنگتن ارزیابی میشود و بر شدت تنش ها و منازعات دامن می زند.
درادامه گزارش آمده است: در صورت شکست احتمالی کره شمالی، چین علاوه براینکه تحت فشارهای ناشی از هزینه های این ناکامی قرار می گیرد، آمریکا نیز با سناریوی متضاد روبرو می شود: اتحاد دو کره یا تداوم شکاف بین آن دو.
در همین راستا «لیو جیی» سفیر چین در سازمان ملل در هفته گذشته بحران مذکور را بسیار خطرناک توصیف کرده است.
دریای چین جنوبی بهانه ای برای تقابل نظامی واشنگتن-پکن
از نظر اندیشکده نظامی رند، ادعای مالکیت چین برتمامی دریای چین جنوبی به عنوان عاملی مهم در بروز تنش نظامی بین دو کشور آمریکا و چین ارزیابی می شود.
آمریکا دیر زمانیست که چین را به دلیل اجرای پروژههایی با هدف احداث تاسیسات نظامی در آبهای مورد مناقشه دریای چین جنوبی محکوم می کند که در صورت تکمیل این پروژه، دروازه ای به ارزش 5 تریلیون دلار در سال برای تبادلات تجاری به روی این کشور گشوده می شود.
در حقیقت چین با ساخت جزایر مصنوعی در دریای چین جنوبی عملا هشدارهای آمریکا مبنی بر توقف این فعالیتها را نادیده گرفته است اگرچه آمریکا نیز در مقابل با اعزام کشتیهای جنگی به این منطقه سعی در مقابله با چین دارد اما ارزیابی ها نشان می دهد این اقدامات آمریکا به هیچ عنوان بازدارنده نیستند.
تلاش ترامپ برای ایجاد گسست در سیاست چین واحد
گزارش ها نشان می دهند که روابط بین چین و آمریکا به دلیل انعقاد قراردادهای نظامی بین واشنگتن و تایوان متشنج است.
ترامپ پیش از به دست گرفتن قدرت با «تسای اینگ ون» رئیس حکومت جزیره تایوان تلفنی گفت و گو کرد تا این اقدام واشنگتن خشم چین را بر انگیزد اقدامی که به نظر مقامات پکن نقض آشکار سیاست چین واحدی است که ایالات متحده از سال 1979 آن را به رسمیت شناخته است.
در اواخر ماه سپتامبر سال جاری، «وانگ یی» وزیر خارجه چین در دیدار با «رکس تیلرسون» همتای آمریکایی خود اعلام کرد که احترام واشنگتن به دغدغههای پکن در قبال تایوان می تواند از بروز تنش در مناسبات دوجانبه طرفین جلوگیری کند.134/111
بیشتر بخوانید:
واکنش چین به تحرکات ناوشکن آمریکایی در دریای چین جنوبی
تاکید چین بر لزوم پایبندی آمریکا به سیاست چین واحد
از سرگیری روند ساخت و ساز تاسیسات نظامی چین در جزایر دریای چین جنوبی