ایران پرس- «نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل به عنوان نماینده ویژه رییس جمهوری آمریکا در صدرهیاتی به آفریقا سفر کرد. وی هدف از این سفر را تغییر اوضاع در برخی کشورها ی این قاره و توسعه روابط اعلام کرده است.

«نیکی هیلی» در این سفر دوره ای، با مقامات اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا دیدار خواهد کرد و سپس به جوبا و کینشازا خواهد رفت تا با سران و مقامات کشورهای سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو نیز دیدارو گفتگو کند. وی همچنین قرار است با صلحبانان سازمان ملل هم دیدار کند.

 نیکی هیلی در نخستین مرحله از این سفر، پس از برگزاری نشست هایی با نخست وزیر اتیوپی و یک مقام بلندپایه اتحادیه آفریقا اظهار امیدواری کرد که این سفر آغازگر روابط محکم تری با اتحادیه آفریقا و شرکای آفریقایی واشنگتن باشد.

«نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل

 

سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو، دو کشور پر تنش کنونی در آفریقا هستند که واشنگتن در تلاش است با فشار آوردن به مقامات آنها و مذاکره ،بتواند به  جنگ و بحران سیاسی آنها  پایان دهد. این در حالی است که واشنگتن، خود از جمله کشورهای حامی تجزیه سودان و جدایی سودان جنوبی بوده است .

سفر نماینده آمریکا در سازمان ملل به آفریقا، در پی وعده چند وقت پیش  دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا به مقامات آفریقا انجام شده است.

قاره آفریقا همواره به دلیل ثروت بسیاروموقعیت های ویژه مورد توجه قدرت های بزرگ بوده و در دوره های مختلف ،مقامات آمریکا و کشورهای غربی سیاست های متفاوتی در قبال آن داشته اند. طی دهه های اخیرنیز این قاره در راهبرد های اقتصادی و سیاسی کشورهای روسیه و چین  و برخی کشورهای عربی مورد توجه قرارگرفته است. با این حال ترامپ نه فقط موضع مشخصی در قبال کشورهای این منطقه نگرفته است بلکه با کاهش بودجه هایی چون بودجه مبارزه با بیماری ایدز و همچنین قرار دادن برخی کشورهای این منطقه در فهرست کشورهای منع سفر به آمریکا ،نگرانی های بسیاری را برای مقامات این قاره به وجود آورده است. «دلامینی زوما» (Dlamini zuma) رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا چندی پیش دراین باره گفت: فرمان ترامپ زمینه ساز آغاز دورانی پر تنش در سطح قاره آفریقا خواهد بود.

علیرغم اینکه  ترامپ رسما علاقه ای نسبت به آفریقا نشان نداده است اما قاره آفریقا از بعد سیاسی و امنیتی،اقتصادی و سیاسی برای واشنگتن اهمیت ویژه ای دارد. هم اکنون نظامیان آمریکا به بهانه کمک در مبارزه با تروریسم و گروه های افراطی در بسیاری از مناطق آفریقا حضور دارند. سناتور «لیندسی گراهام» (Lindsay Graham) عضو کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا در این باره معتقد است: ماهیت جنگ در حال تغییر است وما شاهد اقدامات بیشتری در آفریقا خواهیم بود.

گزارش ها حاکی است پس از خاورمیانه ،بیشترین نیروهای ویژه آمریکایی در آفریقا حضور دارند. آمار نشان می دهد بیش از 1300 نیروی ویژه آمریکایی در آفریقا مستقر هستند. کشته شدن چهار نظامی آمریکایی در نیجر طی هفته های گذشته تاکیدی بر حضور نیروهای نظامی آمریکا در آفریقا بود.

در موضوع تجارت و اقتصاد نیز قاره آفریقا با توجه به جمعیت زیاد و جوان، منابع بالقوه زیاد، بازار بسیار مهمی در اقتصاد جهانی محسوب می شود از این روی اگر چه ترامپ سیاست اقتصادی خود را بر مبنای تقویت اقتصاد داخلی آمریکا تعریف کرده است اما اقتصاد این کشور نیز نه فقط بی نیاز از این بازار نیست بلکه در رقابت با دیگر کشورها، آفریقا جذابیت خاصی برای آمریکا دارد. 113/111

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

سفر هیلی به اتیوپی؛ ادامه مداخله و نظامی گری آمریکا در آفریقا

ماموریت ضد برجامی «نیکی هیلی»/ تحلیل

«نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل