"ترکی المالکی" سخنگوی ائتلاف سعودی پنجشنبه گذشته از آتش بس دو هفته در یمن که قابل تمدید نیز است، خبر داد.
با گذشت 4 روز، اما نه تنها خبری از آتش بس نشد بلکه حتی حمله های ائتلاف سعودی علیه یمن افزایش نیز یافته است، به نحوی که "یحیی السریع" سخنگوی نیروهای مسلح یمن دیروز 11 آوریل از 99 مورد نقض آتش بس توسط ائتلاف سعودی تنها در روز جمعه خبر داد.
بیشتر حملات ائتلاف سعودی بر استان های الجوف، مارب و بیضا در مرکز یمن متمرکز است. تمرکز حملات بر این استان ها گویای این است که عربستان سعودی نه تنها به دنبال ایجاد آتش بس در یمن نیست بلکه اهداف خاصی را از این آتش بس ادعایی پیگیری می کند.
عربستان سعودی حملات را علیه استان هایی انجام می دهد که در ماههای گذشته شدیداً در پی کنترل بر آن بود، اما در مقابل ارتش و کمیته های مردمی یمن موفق نبود. الحزم، مرکز استان الجوف مارس گذشته تحت کنترل دولت نجات ملی یمن قرار گرفت.
استان الجوف دومین استان پهناور یمن است و به دلیل دسترسی داشتن به صحرای "ربع الخالی" اهمیتی استراتژیک در جنگ یمن دارد.
جنبش انصارالله از طریق این صحرا می تواند به داخل خاک عربستان دسترسی پیدا کند و امکان همکاری این گروه با قبایل مخالف عربستان در استان المهره در شرق یمن نیز فراهم می شود.
در واقع، تسلط بر الحزم به معنای نزدیک شدن بیشتر جنبش انصارالله به مرزهای عربستان سعودی است. بر این اساس، اکنون عربستان سعودی با سوء استفاده از آتش بس ادعایی تلاش می کند مجدداً کنترل استان الجوف را در اختیار گیرد.
استان مارب نیز اهمیت اقتصادی زیادی دارد، زیرا بخشی از چاه های نفت و گاز یمن در این استان قرار گرفته و لوله های نفت و گاز که به استان های دیگر منتقل می شود نیز در این استان قرار گرفته است.
علاوه بر این، مارب در همسایگی صنعا، پایتخت یمن قرار گرفته است. در واقع، عربستان سعودی تلاش می کند با حملات مداوم علیه مارب کنترل این استان را از دولت نجات ملی یمن بگیرد و ضمن اینکه خسارت اقتصادی به این دولت وارد می کند آسیب پذیری و تهدید علیه دولت نجات ملی را نیز به واسطه همسایگی صنعا با مارب افزایش می دهد.
شهر بیضا مرکز استان بیضا که در روزهای اخیر هدف حملات مکرر سعودی ها قرار گرفته نیز به دلیل نقطه اتصال استانهای جنوب و شمال یمن و همسایگی با هشت استان از اهمیت فراوانی برخوردار است. این شهر از فوریه 2015 به این سو تحت کنترل ارتش و کمیته های مردمی یمن قرار دارد.
در دو استان الجوف و مارب، ائتلاف سعودی با برجا گذاشتن تلفات بسیار سنگین ناچار به عقب نشینی شده بود. اکنون عربستان سعودی با بهره گیری از آتش بس ادعایی تلاش دارد از حسن نیت ارتش و کمیته های مردمی یمن برای پایبندی به آتش بس سوء استفاده کند و بار دیگر به نوعی بر این استان ها مسلط شود.
علاوه بر این، ائتلاف سعودی درصدد است با حملاتی که انجام می دهد بتواند بار دیگر ابتکار عمل را در جنگ علیه یمن به دست بگیرد و شکست های ماههای اخیر در این جنگ را جبران کند.
نکته مهم دیگر این است که حملاتی که ائتلاف سعودی در روزهای اخیر انجام داد تنها تلفات انسانی برجا گذاشته و دستاوردی برای ریاض در پی نداشته است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
116/117
بیشتر بخوانید:
الحوثی : تعهدات آتشبس واقعی در یمن باید مورد تایید سازمان ملل باشد
عربستان و نقض آتش بس در یمن/ تحلیل