بحرین پس از امارات دومین کشور عربی بود که سپتامبر گذشته توافق صلح را با رژیم صهیونیستی برای ایجاد روابط دیپلماتیک امضا کرد. یک ماه پس از امضای این توافق، یک هیئت آمریکایی - اسرائیلی به رهبری «استیون منوچین»، وزیر خزانهداری آمریکا و «میر بن شباط»، مشاور امنیت داخلی اسرائیل روز 18 اکتبر به منامه، پایتخت بحرین سفر کرد.
اکنون سفر هیئت بحرینی به ریاست عبداللطیف الزیانی، وزیر خارجه، اولین سفر یک هیئت رسمی بحرین به اسرائیل است. این سفر با هدف پیگیری توافق صلح با اسرائیل انجام شد، اما همزمانی آن با سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به سرزمینهای اشغالی نشان میدهد، اهداف دیگری به جز پیگیری توافق صلح در این سفر مد نظر قرار دارد.
به نظر میرسد این سفر اهدافی در دو سطح داخلی و منطقهای دارد.
اهداف داخلی سفر وزیر خارجه بحرین به تل آویو
در سطح داخلی، احتمالاً در این سفر تقویت غربیسازی و تهیسازی این کشور از ارزشهای اسلامی به هیئت بحرینی تحمیل میشود. این موضوع اخیراً به امارات در قالب لغو مقررات اسلامی از جمله پذیرش ازدواج سفید و حذف محدودیتهای مربوط به شرب خمر تحمیل شده و حکومت آل نهیان آنرا اجرایی نیز کرده است.
در عین حال، به نظر میرسد موضوعات مربوط به جنبش مدنی مردم بحرین علیه رژیم آل خلیفه نیز از جمله محورهای مورد گفتگو در این سفر باشد. جنبش مردم بحرین از 14 فوریه 2011 آغاز شد و حدود یک دهه از آن میگذرد. رژیم صهیونیستی در یک دهه گذشته در اشکال مختلف به رژیم آل خلیفه برای سرکوب قیام مردمی کمک کرده است. مطابق برخی گزارشها، نیروهای اسرائیلی وظیفه آموزش دادن نیروهای بحرینی را برای سرکوب اعتراضهای مردمی بر عهده داشتند.
آمریکا نیز سرکوب قیام مدنی از سوی رژیم آل خلیفه را نادیده میگیرد. پس از امضای توافق بحرین و اسرائیل، «نورا ارکات»، وکیل حقوق بشر، در مقالهای در وبسایت انبیسی نیوز، نوشت: «بحرین هم مانند اسرائیل که دستکم 43 بار مسئولیتپذیری بینالمللی را نادیده گرفته است، سابقه حقوق بشری افتضاحی دارد و از حمایتهای آمریکا بهره میبرد.»
اهداف منطقهای سفر وزیر خارجه بحرین به تل آویو
در سطح منطقهای، پیگیری اهداف ضد ایرانی و همچنین ایجاد ائتلافی منطقهای از مهمترین هدفهای این سفر منطقهای است. بحرین، امارات، عربستان سعودی، آمریکا و رژیم اسرائیل از جمله بازیگرانی هستند که ضد ایران در منطقه فعالیت میکنند. در هر دیدار دیپلماتیکی میان هیئتهای این بازیگران، موضوع ایران نیز از جمله محورهای گفتگو است.
طی 4 سال گذشته، آمریکا تلاش زیادی برای تشکیل یک ائتلاف منطقهای ضد ایرانی انجام داد، اما موفق نبود. تشکیل چنین ائتلافی با هدف تقویت نفوذ اسرائیل و آمریکا در منطقه انجام میشود. «نورا ارکات» در مقاله خود نوشت: «توافق اسرائیل- بحرین نشاندهنده یک ائتلاف ژئوپولیتیک بین رژیمهای سرکوبگر است که به جای پایان دادن به خشونتها و یا کاهش سرکوبها، سبب خواهد شد حوزه نفوذ آمریکا در خاورمیانه گسترش یابد.»
نگرانی بحرین و اسرائیل از پایان ریاست جمهوری ترامپ
نکته پایانی اینکه، انجام این سفر در این برهه از زمان که شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تقریباً قطعی شده، حاکی از نگرانی آل خلیفه و رژیم صهیونیستی از شکست احتمالی پروژه عادیسازی پس از خروج ترامپ از کاخ سفید نیز است.//114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
عادیسازی روابط با اسرائیل؛ تقابل اشخاص با حاکمیت مردمی
در پس توافق عادی سازی بحرین و اسرائیل چیست؟