رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درحالی در یک سفر رسمی یک روزه به عربستان سفر و با پادشاه سعودی دیدار و گفتگو کرد که گمانه زنی های مختلف در مورد اهداف این سفر وجود دارد.

سایت خبری نبض الوطن نوشت، هیاتی متشکل از صائب عریقات، دبیر کل کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین و قاضی محمود هباش و ماجد فرح، رئیس دستگاه اطلاعات عمومی وی را در این سفر همراهی کردند.

این دیدار در پی تنش اخیر در روابط میان ریاض و تشکیلات خودگردانفلسطین صورت گرفت. اقدام عربستان سعودی در قطع کمک های مالی 20 هزار دلاری خود به این تشکیلات پس ازکنار گذاشتن محمد دحلان از سوی جنبش فتح، یکی از مهمترین دلایل این تنش بود.

سفر کوتاه محمود عباس به عربستان، در سایه این تحولات سوالهای بسیاری را در مورد اهداف اصلی این سفر به  وجود آورد.!!

رایزنی های مستمر؟!

اسامه قواسمی، سخنگوی جنبش فتح اظهار داشت که این سفر در چارچوب رایزنی­های مستمری است که  بین رهبران فلسطینی و سعودی در شرایط حاکم بر کشورهای عربی در جریان بوده است. وی در سخنانش مواضع تاریخی عربستان در قبال فلسطین به ویژه در دفاع از ایجاد دو دولت در این سرزمین، را ستود.

به نقل از محافل سیاسی فلسطین یکی از اهداف سفر محمود عباس از این سفر وارد آوردن فشار به دولت امارات از طریق عربستان، برای استرداد محمد دحلان به دستگاه قضای فلسطین است.

قواسمی در گفتگو با روزنامه دنیای وطن به این موضوع گریزی زد و گفت: "چنین هدفی به ذهن رهبران فلسطینی خطور نکرده است و محمود عباس در این سفر تنها در مورد مسائل مهم استراتژیک بین دو طرف بحث و تبادل کرد.

قواسمی افزود،  پیگیرد هر شهروندی که قانون را زیر پا گذاشته باشد از راه قانونی آن صورت می پذیرد و این گونه مسائل درجه دو که به روشهای دیگر قابل حل هستند در دستور کار سفر محمود عباس نبود.

از طرف دیگر عزام احمد یکی از اعضای کمیته مرکزی جنبش فتح بر اهتمام و توجه مقامات فلسطینی به تداوم روابط دوستانه و خوب با عربستان، تاکید کرد و هر گونه اخبار در مورد وجود تنش بین دو طرف را رد کرد.

شایان ذکر است که عربستان سالها است که تلاش می کند که به طرق مختلف رهبری ائتلاف چهار گانه مصر، اردن، امارات و سعودی را به منظور ایفای نقش اصلی در قضیه فلسطین در دست داشته باشد.  همچنین در گزارشهایی ادعا شده است که عربستان سعی دارد محمود عباس را میان دولت سوریه و سعودی میانجی قرار دهد تا به بحران سوریه بدون کنار رفتن بشار اسد از قدرت پایان دهد.

اما قواسمی و احمد هر دو اعلام کردند که اطلاعی از این موضوعات ندارند.

در همین راستا احمد مجدلانی، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی فلسطین گفت محمود عباس با هدف رایزنی و هماهنگی مشترک بین تشکیلات خودگردان فلسطین و ریاض، به عربستان سعودی سفر کرده است.

 کمک مالی عربستان به تشکیلات خودگردان

مصطفی صواف، نویسنده و تحلیلگر سیاسی معتقد است، عباس از سفر به عربستان دو هدف را دنبال می کند؛ یکی دریافت کمک مالی برای تشکیلات خودگردان فلسطین و دیگری تثبیت جایگاه خود به عنوان "تنها نماینده قانونی فلسطین" یعنی جایگاهی که وی اخیرا در هفتمین کنفرانس جنبش فتح به دست آورد.

صفوان در ادامه گفت: عباس با این سفر می خواهد دو پیام را به سعودی بدهد؛ یکی اینکه جنبش فتح تنها گروه قانونی فلسطین است که حق تعامل سیاسی با کشورهای دیگر را دارد و دیگری تلاش برای تحویل گرفتن محمد دحلان، به منظور محاکمه اش در زمینه اتهاماتی که به وی وارد شده است.

صفوان تاکید کرد، هدف اصلی دریافت کمک مالی است زیرا تشکیلات خودگردان فلسطین در حال حاضر به سبب کاهش کمک مالی از سوی کشورهای اروپایی دچار بحران مالی است.

از طرفی دیگر عباس ترمیم روابطش با عربستان بر سر قضیه محمد دحلان را نیز دنبال میکند.

این نویسنده همچنین گفت: این سفر به خواست محمود عباس بوده است و نه تمایل ریاض، و شاید مقامات سعودی بخاطر روابط تیره گذشته دو طرف و نیز بخاطر خروج مصر از ائتلاف چهارجانبه و پیوستن به روسیه و سوریه، این دیدار را پذیرفتند.

صفوان همچنین بعید دانست که مقامات عربستانی بخواهند عباس را واسطه گر بین سعودی ها و نظام سوریه قرار دهند.

عمق روابط عربستان و دولت خودگردان

ناجی شراب، استاد علوم سیاسی دانشگاه ازهر معتقد است که هدف اصلی این دیدار تاکید دوباره بر عمق روابط استراتژیک دو طرف است و پیام عباس به عربستان این است که روابط دو طرف مستحکم تر از آن است که با هیاهوی اخیر رسانه ها، خدشه دار شود.

شراب درباره احتمال تعیین عباس از سوی عربستان برای وساطت با نظام سوریه نیز گفت: عباس تا حد زیادی توانسته است روابط متعادلی با مقامات رسمی سوریه برقرار کند پس امکان دارد که تصمیماتی مبنی بر دادن چنین نقشی به عباس، به ذهن مقامات سعودی خطور کند.

وی همچنین تلاش عباس برای فشار به امارات از طریق عربستان به منظور تحویل گرفتن محمد دحلان را دور از ذهن دانست و چنین سخنانی را سر و صدای رسانه ای تلقی کرد و افزود محمود عباس با این سفر و بعد از کنفرانس جنبش فتح و انتخاب اعضای کمیته مرکزی و شورای انقلاب، عملا پرونده دحلان را برای همیشه بست.