مصاحبه رادیو ترکی استانبولی ایران پرس با فاییک بولوت تحلیل گر مسایل سیاسی در استانبول
س/ به نظر شما "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه با اعطاء تابعیت به پناهجویان سوریه در ترکیه چه اهدافی را دنبال می کند؟
ج/ دادن تابعیت به پناهنجویان سوریه قبل از انتخابات 7 ژوئن هم مطرح بود ولی اعتبار سیاست حزب حاکم در آن موقع در مورد پناهجویان به روزهای انتخابات بستگی داشت به عبارت دیگر در آن روزها حزب عدالت وتوسعه در فکر افزایش تعداد رای های خود در انتخابات سراسری بود تا با کسب اکثریت آراء از طریق جلب تعدادی از رای های پناهندگان به این حزب دوباره قدرت سیاسی را درترکیه به دست گیرد.
اما در شرایط فعلی اهداف دولت ترکیه از تابعیت دادن به پناهندگان سوری چیز دیگری است و مهم ترین مساله سوریه است.
این مساله نشان می دهد حزب حاکم ترکیه دیگر از این به بعد از طریق نظامی نخواهد توانست در مسائل داخلی سوریه دخالت نماید و به حمایت های مستقیم از گروه های تروریستی و مداوای تروریست های زخمی در بیمارستان های ترکیه ادامه دهد.
چندی پیش اصرار ترکیه بر تشکیل منطقه حائل در سوریه و عدم حمایت آمریکا از این مساله ترکیه را رفته رفته مجبور به عقب نشینی از سوریه نمود.
از سوی دیگر آزاد سازی حلب از سوی ارتش سوریه و محاصره منبیج از سوی نیروهای کرد مبارز در سوریه باعث شده است مسیر تردد تروریست ها به ترکیه بسته شود و اگر مسیر کاستیلو هم در محاصره ارتش و نیروهای کرد سوریه قرار بگیرد عملا مسیر تردد تروریست ها به ترکیه و راه کمک رسانی این کشور به تروریست ها مسدود خواهد شد و این هم به معنی ضعف نقش سیاسی ترکیه در منطقه خواهد بود.
ترکیه از آنجایی که نمی تواند پناهندگان سوری را به کشور متبوع بازگرداند به فکر اعطاء تابعیت به آن افتاده که این فقط ظاهر مساله است.
اما دولت ترکیه با اعطای تابعیت به پناهندگان سوری به دنبال تغییر تراکم جمعیتی در مناطق جنوب شرق و شرق این کشور است.
در چند ماه اخیر در اثر درگیری نیروهای امنیتی ترکیه با نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه "پ ک ک" در مناطق جنوب شرق و شرق این کشور و وقوع جنگی خانمان سوز باعث شد که بیش از 500 هزار نفر از ساکنین این منطقه خانه و کاشانه خود را رها سازند زیرا تانک و جنگنده های دولت ترکیه در این مناطق مسکونی هیچ منزلی را سالم باقی نگذاشته اند و اولین هدف دولت ترکیه این بود که کردهای ساکن در این منطقه را به سوی مناطق غربی این کشور انتقال بدهد و به جای کردها پناهندگان سوریه ای را در آنجا اسکان دهد.
به عنوان مثال در شهرستان سور دیاربکر دولت ترکیه قصد دارد بیش از 200 هزار پناهچو را اسکان دهد.
دوم اینکه در حاتای جایی که علویان ترکیه بیشتر در این منطقه متمرکز شده اند می خواهد با تغییر محل زندگی علویان در این شهر و متراکم ساختن آنها پناهندگان سوریه ای را در آنجا اسکان دهد .
مطبوعات ترکیه در "کاهرامان ماراش" جایی که علویان کرد ترکیه زندگی می کنند از آغاز تاسیس دو اردوگاه ها پناهجویان که هرکدام ظرفیت 25 هزار نفر پناهنده را دارد را خبر می دهد در "سیواس"، "کوچ" و دیگر مناطق علوی نشین ترکیه نیز همین مساله حاکم است و مراحل بررسی این مناطق برای جای دادن به پناهندگان سوری مورد نظر دولت ترکیه در حال انجام است.
در واقع این اقدامات نشان می دهد دولت ترکیه می خواهد تراکم علویان را به نفع سنی مذهبان تغییر دهد و کردهای ترکیه را به نفع ترک های ترکیه به غرب این کشور سوق دهد.
از سوی دیگر اعطای این حق تابعیت شمال علویان مهاجری که از سوریه آمده اند نمی شود.
س/ به نظر شما این اقدام ترکیه در اعطا تابعیت به پناهجویان سوری و اعمال تغییر در تراکم جمعیتی مناطق کردنشین ترکیه چه تاثیری در میزان رای حزب دموکراتیک خلق ها در انتخابات ترکیه خواهد گذاشت؟
ج/ یقینا متفر ق ساختن کردها و جای دادن پناهندگان سوری به جای آنان با هدف تحت فشار قرار دادن حزب دموکراتیک خلق ها در انتخابات و کشاندن آرای این حزب زیر حد نصاب انتخاباتی است.
همچنین در تحلیل هایی که در رسانه ها و مطبوعات مخالف دولت ترکیه دیده و شنیده می شود؛ دولت ترکیه می خواهد از این پناهندگان سوری ارتشی مبارز برای خود تقویت و آماده کند تا در زمانی که رابطه دولت ترکیه با ارتش این کشور بهم خورد و یا بنا به هر دلیلی ارتش زیر بار خواسته های دولت ترکیه نرفت، از این پناهنجویان سوریه ای به نفع خود استفاده نماید که این نیروها در جنگ های مذهبی و قومی تنها یار حزب عدالت و توسعه ترکیه خواهند بود.
این بازی خطرناک حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه و تبعیض میان علویان و اهل سنت و نیز بین کردها و ترک های ترکیه باعث می شود زمینه های شروع جنگ مذهبی و قومی در این کشور ایجاد شود.