"نورسلطان نظربایف" رئیس جمهوری قزاقستان، گسترش همکاری‌های کشورش با روسیه، چین، آمریکا و اتحادیه اروپا را اولویت سیاست خارجی دولت آستانه اعلام کرد.

نورسلطان نظربایف امروز، شنبه17 دسامبر، در مراسم بیست ‌و پنجمین سالگرد استقلال قزاقستان، گفت: این کشور مانند گذشته از سیاست فعال و همه جانبه به منظور مقابله با تهدیدهای قرن21 و متمرکز بر تامین منافع ملی بلندمدت قزاقستان پیروی خواهد کرد.

رئیس جمهوری قزاقستان همچنین با اشاره به اتحاد اقتصادی اورآسیا، گفت: قزاقستان مبتکر ادغام مدل جدید روابط اقتصادی است که امروز کشورهای ارمنستان، بلاروس، قرقیزستان، قزاقستان و روسیه عضو آن هستند.

اظهارات رئیس جمهوری قزاقستان درباره اولویت های سیاست خارجی دولت آستانه نشان می دهد که، این کشور در مسیری گام بر می دارد که، پیش از این برخی کشورهای منطقه و جهان این مسیر را پیموده اند.

واقعیت آن است که، قزاقستان به لحاظ برخورداری از امکانات فضایی و هسته ای در سطح منطقه و جهان دارای موقعیت نسبی مناسبی است. بدیهی است که، همکاری دولت آستانه با کشورهای پیشرفته صنعتی می تواند به ارتقای صنعت فضایی و هسته ای قزاقستان کمک کند. اما اجرای طرح هایی در این زمینه ها، به دلیل هزینه بر بودن می تواند به اقتصاد درحال رشد قزاقستان لطمه بزند.

این در حالی است که، قزاقستان در سطح جمهوری های آسیای مرکزی به عنوان یک کشور برخوردار از توانمندی های اقتصادی مطرح است و در صورت تقویت همکاری های منطقه ای، امکان آن را خواهد داشت تا اقتصاد خود را بیش از پیش تقویت کند و ارتقا ببخشد. درعین حال، قزاقستان با جمهوری های آسیای مرکزی و روسیه همسایه است و بخش اعظم ارتباطات مردم این کشور با کشورهای همسایه گره خورده است. بدیهی است که اتخاذ سیاست گرایش به قدرت های جهانی نمی تواند پاسخگوی نیازهای دولت و مردم این کشور حوزه آسیای مرکزی باشد.   

با توجه به این واقعیت ها، اظهارات نورسلطان نظربایف مبنی بر گسترش رابطه با کشورهای قدرتمند در منطقه و جهان را می توان به نوعی تکرار مکررات و کلی گویی رئیس جمهوری قزاقستان تلقی کرد. این در حالی است که اظهارات آقای نظربایف درباره گسترش و تعمیق همکاری با اتحادیه اقتصادی اورآسیا را باید بخش واقعی و جدی سخنان رئیس جمهوری قزاقستان دانست. واقعیتی که در حال حاضر در سیاست خارجی دولت آستانه در دستور کار قرار دارد.

با وجود آن که آقای نظربایف شخص خود را مبدع اتحادیه اوراسیا معرفی کرده است، دولت های غربی روسیه را مبدع این اتحادیه به منظور تاسیس اتحاد جماهیر شوروی جدید، قلمداد می کنند. در حقیقت، دولت های غربی به رهبری آمریکا به شدت مخالف همگرایی های کشورهای منطقه با روسیه هستند. زیرا این همگرایی ها می تواند سیاست های غرب را در مناطق آسیای مرکزی، قفقاز و حتی خاورمیانه با مشکل مواجه سازد.  

ناگفته نماند که، اتحادیه اقتصادی اوراسیا Eurasian Economic Union =EEU از ابتدای ماه ژانویه سال 2015 میلادی فعالیت خود را به ‌صورت رسمی آغاز کرده است. عملیاتی شدن اتحادیه اقتصادی اوراسیا در وهله  نخست به ایجاد بازار مشترک بزرگی در حوزه کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع همسود منجر شده است. 

هدف اصلی از تاسیس این اتحادیه، تسهیل تجارت میان کشورهای استقلال‌ یافته از اتحاد جماهیر شوروی اعلام شده است. قزاقستان به عنوان یکی از پنج جمهوری آسیای مرکزی مطرح است و بدون شک، دولت آستانه در صورت همگرایی با همسایگان خود، می تواند اقتصاد سازنده تر و مطلوب تری برای مردم قزاقستان بسازد.