ایران پرس-«سورنا ستاری» معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری روز چهارشنبه در بیستمین نشست کمیسیون علم و فناوری برای توسعه سازمان ملل در ژنو با رونمایی از شاخص‌های علم، فناوری و نوآوری گفت؛ ایران به دنبال گذار از اقتصاد نفتی به اقتصاد دانش‌بنیان است.

در «بیستمین اجلاس سالانه کمیسیون علم و فناوری برای توسعه سازمان ملل» در ژنو با حضور نمایندگان 45 کشور عضو این کمیسیون، گزارش سیاست‌های علم، فناوری و نوآوری ایران ارائه شد. براساس این شاخص ها درفاصله سال‌های 2005 تا 2016  رتبه علمی ایران از 34 به 16 افزایش یافته است.   

براساس شاخص های آماری در حوزه علم  و فناوری، دوره جدیدی از رشد درایران آغازشده که مبنای آن تکیه برتوسعه علم وفناوری؛ تقویت نیروی انسانی متخصص ورشد شرکتهای دانش بنیان است.  

ایران در این زمینه، در رشته های علوم نوین همچون تکثیر سلول های بنیادی، فناوری نانو و دانش هسته ای که از جمله رشته های علمی مورد نیاز کشور است سرمایه گذاری کرده است.  در حال حاضر شرکت های دانش ‌بنیان ایرانی  محصولات خود را به بازارهای بیش از 20 کشور از جمله، عراق، ازبکستان، ترکمنستان، افغانستان، روسیه، کره ‌جنوبی و دیگر کشورها صادر می کنند.

ایران یکی از کشورهای پیشرو در فناوری نانو

براساس گزارش ها و مستندات علمی جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهای پیشرو در فناوری نانو است. ایران در چهار ماهه نخست سال ٢٠١٧ موفق شد، در حوزه  فناوری نانو، یک رتبه بهبود یابد. 

با توجه به فاصله بسیار اندک ایران با کره جنوبی در زمینه تولید علمی فناوری نانو، پیش بینی می شود، ایران تا پایان سال ٢٠١٧ به رتبه چهارم دنیا در این حوزه دست یابد.براساس داده های موجود در پایگاه استنادی Scopus، که یکی از پایگاههای سنجش رشد علمی در کشورهای جهان است ؛جمهوری اسلامی ایران مقام 16 تولید علم جهان را در اختیار دارد.  

ریچارد استون دبیر بین‌الملل مجله ساینس در این باره می گوید: «....من با جامعه علمی ایران آشنا هستم و باید بگویم با وجود تحریمهایی که ایران زیر فشارآن تاب آورده است، جامعه علمی ایران در غلبه بر محدودیتها، خلاقیت و انعطاف فوق العاده زیادی از خود نشان داده و رقابت پذیری اش را درجامعه علمی جهانی حفظ کرده است.

برتری علمی، ابزار دشمن برای سیطره بر ملت ها

دستیابی ایران به رتبه های ممتاز علمی نشانه تلاشهای بی وقفه سالهای اخیر در دانشگاهها و مراکز علمی ایران است، اما برای جبران عقب ماندگیهای علمی کشور؛ این سرعت و پیشرفت علمی کافی نیست و باید  شتاب بیشتری گیرد. اهمیت شتاب دادن به حرکت های علمی بدان جهت است که در حال حاضر میان کشورها توسعه یافته و در حال توسعه رقابتی سخت در این عرصه وجود دارد و برتری علمی به یکی از ابزار های مهم دشمنان برای سیطره بر ملت ها تبدیل شده است.

تحریم های علمی از سوی امریکا، اهرمی برای منزوی کردن ایران

آمریکا در تمامی سال های گذشته از اهرم های فشار از جمله تحریمهای علمی و فناوری علیه ایران استفاده کرد تا ایران را منزوی و وابسته کند. اکنون نیز هدف امریکا جلوگیری از پیشرفت و رشد علمی ایران است. ایران تا چند دهه اخیر همواره متکی به نفت بوده و به سبب همین وابستگی دچار عقب ماندگی هایی در زمینه پیشرفتهای علمی از گذشته است  که جبران آن نیازمند تلاش و سرمایه گذاری بیشتر است.

در واقع سرعت دادن به پیشرفت علمی برای جبران عقب ماندگی ها یک انتخاب نیست بلکه یک  ضرورت است. از اینروست که رهبر معظم انقلاب بارها بر ضرورت تلاش فزاینده در عرصه های علم و دانش و شتاب بخشیدن به حرکت علمی ایران تاکید کرده اند.118/111

بیشتر بخوانید:

وزیر علوم: ایران از نظر شتاب رشد علمی نخستین کشور جهان است

ايران و ايتاليا برای گسترش همکاری‌های علمی توافق کردند

رتبه نخست ایران در جهان در زمینه رشد علمی

کارنامه درخشان ورزشی، علمی و فرهنگی ایران در سال 1395