ایران پرس- اختلاف بریتانیا و اتحادیه اروپا بر سر مساله مرزی ایرلند عمده ترین علت شکست دو طرف برای ورود به مرحله بعدی گفتگوهای برگزیت اعلام شده است.

در این دور از مذاکرات که روز دوشنبه پایان یافت، مساله مرزهای ایرلند از مهمترین مسائلی بود که بریتانیایی ها و اتحادیه اروپا نتوانستند بر سر آن به توافق برسند.

بریتانیا و اتحادیه اروپا روز دوشنبه در بروکسل در چارچوب مذاکرات برگزیت بر سر سه موضوع اساسی مسائل مالی، حقوق شهروندان اتحادیه اروپا در بریتانیا و قوانین مرزی ایرلند مذاکره کردند. در این دور از مذاکرات که «ترزا می»، نخست وزیر بریتانیا و «ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا شرکت داشتند، مسئله مرز ایرلند باعث شکست زودهنگام مذاکرات شد.

برگزیت

 

«لئو وارادکار» (Leo Varadkar)، نخست وزیر ایرلند در واکنش به شکست مذاکرات، ابراز شگفتی و دلسردی کرد. وی روز دوشنبه گفت، تیم مذاکره کننده ایرلندی از جانب دولت بریتانیا و یونکر اطمینان پیدا کرده بود که دولت ترزا می، بر سر متنی درباره مرز ایرلند که نگرانی های ما را برطرف کند، به توافق رسیده بود.

اسناد درز کرده حاکی از این بود که می قصد داشت به این توافق برسد که ایرلند شمالی منطبق با قوانین اتحادیه اروپا باقی بماند تا از ترسیم خط مرزی جغرافیایی با جمهوری ایرلند اجتناب شود. منظور از انطباق با قوانین اتحادیه اروپا این است که جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی تابع قوانین مشابه تجاری خواهند بود تا به این اطمینان برسند که کالاها می توانند آزادانه و بدون کنترل های مرزی بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند در تردد باشند. در حال حاضر همه طرف های مذاکرات نمی خواهند توافقنامه "جمعه نیک" درباره مرز ایرلند که در سال 1998 به امضا رسید، کنار گذاشته شود.

«لورا کنزبرگ» (Laura Kuenssberg)، یک کارشناس بریتانیایی معتقد است، دلیل شکست این دور از مذاکرات، حزب  اتحادگرای دموکراتیک ایرلند شمالی (DUP) است. تنها چند دقیقه بعد از آغاز مذاکرات درباره مرز ایرلند، این حزب هم به صورت علنی و هم در تماس تلفنی با ترزا می اعلام کرد که این توافق از نظر آنها غیرقابل قبول است.

به اعتقاد ناظران سیاسی، خواسته لندن برای خروج از اتحادیه گمرکی که به معنای عبور آزاد کالاها از مرزها است، یکی از دشوارترین مسائل در مذاکرات بریگزیت است.

هر چند مقامات بریتانیایی گفته اند، نمی خواهند پست های مرزی نصب کنند. به اعتقاد ناظران نصب پست های مرزی می تواند آرامش بیست ساله میان ایرلند شمالی با بریتانیا را به هم زند و دولت را با چالش های جدی مواجه کند. به همین دلیل مسئله ایرلند در مذاکرات برگزیت را نمی توان کم اهمیت تلقی کرد.

با تعیین مجدد مرزهای سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، ساکنان دو منطقه برای رفت و آمد میان دو ایرلند مجبورند از گذرنامه استفاده کنند.

به طور کلی به نظر می رسد، مساله مرز ایرلند، کلیدی ترین مانع برای پیشرفت مذاکرات برگزیت باشد و تا زمانی که بریتانیا با طرف ایرلندی به توافق نرسد، نمی توان به آینده مذاکرات امیدوار بود. 113/111

نویسنده: غلامرضا کشاورز

بیشتر بخوانید:

آغاز دومین دور مذاکرات برگزیت و ابهام در آینده این مذاکرات/ تحلیل

موافقت ایرلند، کلید ادامه مذاکرات برگزیت

برگزیت