تعداد بازداشت شدگان توسط نیروهای امنیتی ترکیه از آغاز عملیات نظامی آنکارا در شمال غرب سوریه به حدود 100 نفر رسیده است و سیاستمداران، روزنامه نگاران و خبرنگاران و فعالان سیاسی از جمله بازداشت شدگان حوادث اخیر در ترکیه هستند.
بازداشت اخیر مخالفان عملیات نظامی ترکیه در سوریه بویژه در شهر عفرین این کشور به دومینویی دیگر برای توجیه موج بازداشت شهروندان تُرک تبدیل شده است.
بهانه ترکیه برای نظامی گری علیه ملت ترکیه
اگر تا دیروز مخالفان سیاسی دولت ترکیه طعمه نیروهای امنیتی ترکیه بودند اکنون این موضوع عمومیت یافته به سطح جامعه رسیده است.
در گذشته مخالفان دولت ترکیه حتی اگر از اعضای احزاب این کشور بودند که در نهاد قانونگذاری این کشور صاحب کرسی های پارلمانی بودند هدف موج بازداشت نیروهای امنیتی بودند اکنون این وضع تغییر شکل پیدا کرده است تغییری که طی زمامداری حزب حاکم ترکیه دایما" در تغییر بوده اما موج آن فروکش نکرده است.
بازداشت اعضای «پ ک ک» و پس از آن بازداشت اعضای حزب دموکراتیک خلق های ترکیه، بازداشت اعضای حزب جمهوری خلق ترکیه از جمله این افراد بوده و هستند.
پس از کودتا اما این وضعیت نه فقط کاهش پیدا نکرد بلکه گروهی دیگر از طبقات اجتماعی جامعه ترکیه آن اضافه شدند.
اعضای گروه گولن بعنوان عاملان کودتا افرادی بودند که به این گروه اضافه شدند و همچنان در ردیف مغضوبین دستگاه هیات حاکم و طعمه نیروهای امنیتی ترکیه قرار دارند. اکنون گروه دیگری ازجامعه ترکیه به صف مغضوبین دولت ترکیه پیوسته اند وآنها کسانی هستند که به مخالفت با عملیات ارتش ترکیه در سوریه و بویژه شهر عفرین پیوسته اند.
واقعیت آن است که رویکردهای سیاسی داخلی و خارجی روز به روز با مخالفتهای داخلی و خارجی بیشتری همراه میشود و رهبران دولت ترکیه به جای بازنگری و ترمیم رفتار گذشته که سبب کاهش محبوبیت و مشروعیت آنها در جامعه شده است به سیاست تقابل با مخالفان حتی اگرمعترضان به عملیات ارتش ترکیه در سوریه باشند، روی آورده اند.
از اینرو نگرانی های عمومی از آینده حزب حاکم، سرنوشت جامعه و آینده سیاست و حکومت و امنیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در جامعه ترکیه دو چندان شده است.
این نگرانی ها همه طیف اجتماعی ترکیه شامل می شود. چه آن گروهی که خود را هوادار حزب حاکم می داند و نگرانی کاهش مشروعیت حزب حاکم و رهبران است و چه منتقدین سیاسی از احزاب مخالف که نگران امنیت و ثبات اقتصادی خدشه دار شده جامعه است و چه طیف مخالفان از همه احزاب و گروههای سیاسی و اجتماعی که آینده و سیاست وحکومت وامنیت روانی واقتصادی جامعه وامنیت سرمایه گذاری را در گروی رفتارهای دولت حزب حاکم می داند.
وضعیتی که به باور ایشان همه زیر ساختهای دموکراتیک، اقتصادی و در یک کلام زیر ساختهای توسعه به مفهوم عام کلمه در ترکیه را هدف قرار داده است.
«ولکان اوزدیمیر»، تحلیلگر سیاسی ترکیه معتقد است هدف عملیات «شاخه زیتون» ترکیه در سوریه پایان دادن به ارتباطات میدانی کانتونهای حزب اتحاد دموکراتیک سوریه است، لذا ترکیه در پی آن است که با این اقدام کشورهای منطقه را علیه حزب اتحاد دموکراتیک کردستان متحد کند وبعید است دولت ترکیه تا زمانی که از حصول همه اهدافش از حمله مطمئن شود، عفرین را ترک کند.
معترضان به رفتار ارتش ترکیه در عفرین به خشونت این نیروها اعتراض کرده اند و خود قربانی خشونت نیروهای امنیتی کشور متبوع خود شده اند.
هدف دولت ترکیه از این بازداشت نفی ادعای خشونت ارتش ترکیه در سوریه بوده است اما انکار این موضوع با خشونت ضد شهروندان خودی و البته تُرک همراه بوده است رویکردی که اساسا همه ادعای مخالفان خشونت ارتش ترکیه در عفرین را ثابت می کند. 134/112
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
هدف از عملیات «شاخه زیتون» چیست؟/ تحلیل
ادامه بازداشت ها در ترکیه به اتهام ارتباط با گروه گولن
صدور قرار بازداشت سخنگوی حزب دموکراتیک خلق های ترکیه