کشورهای غربی با انواع کمکهای لجستیکی، اطلاعاتی و پشتیبانی رزمی به سعودیها و اماراتیها، سهم مهمی در کشتار مردم یمن داشتهاند. غربیها از روابط نزدیک تجاری، اقتصادی، نظامی و تسلیحاتی با عربستان و امارات، منافع سرشاری میبرند.
با این همه، ادامه روند فروشهای تسلیحاتی اعتراضات زیاد سازمانهای حقوق بشری و نیز افکار عمومی را به همراه داشته است. این مساله؛ دولتهای غربی را ناچار کرده است در واکنش به این اعتراضها، اقداماتی هر چند ظاهری انجام دهند.
در این راستا؛ «الیزابتا ترنتا» Elisabetta Trenta وزیر دفاع ایتالیا، از بررسی تخلفات احتمالی فروش سلاح به عربستان سعودی خبر داد. ترنتا با اشاره به این که قراردادهای تسلیحاتی با عربستان در دولتهای قبلی ایتالیا به امضا رسیده است گفت که در حال بررسی چگونگی صادرات بمبهای ساخت ایتالیا به عربستان است و در صورت احراز تخلف، قراردادهای تسلیحاتی با عربستان لغو خواهد شد.
این تصمیم وزیر دفاع ایتالیا با استقبال شماری از نمایندگان پارلمان اروپا مواجه شده است.
بمبهای تولید شده در شعبه ایتالیایی شرکت تسلیحاتی آلمانی «ار دبلیو ام» RWM، در جزیره ساردنیا Sardegna در غرب ایتالیا به عربستان صادر میشود.
از سال 2015 تا 2017 ایتالیا سلاح، بمب و مهمات به ارزش 40 میلیون یورو به عربستان سعودی فروخته است. بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و آلمان از عمده کشورهای اروپایی صادر کننده سلاح به عربستان سعودی هستند.
جنگ ظالمانه ائتلاف سعودی در یمن تا کنون به کشته شدن بیش از 14 هزار یمنی، مجروح شدن دهها هزار نفر و آوارگی میلیونها یمنی منجر شده است.
به گفته «جولیتو کیئزا» Giulietto Chiesa تحلیلگر برجسته سیاسی ایتالیایی، با این که ملت یمن سالهاست مورد تهاجم و تجاوز عربستان سعودی و هم پیمانانش قرار دارد، اما مردم ایتالیا اطلاع چندانی از آن ندارند.
در واقع غربیها درچارچوب معیارهای دوگانه خود، برای کسب منافع مالی و نیز حفظ هم پیمانان عرب خود، به همکاری نظامی و تسلیحاتی با سعودیها ادامه میدهند و به جنایات و فجایعی که رژیم سعودی در جنگ 42 ماهه یمن مرتکب شده است، اعتنایی ندارند.
به گفته «روبرتو کوتی» Roberto Coti سناتور ایتالیایی، شواهد دال بر مسئولیت دولت ایتالیا (در تجهیز سعودیها) بسیار واضح است.
دولتهای اروپایی مدعی هواداری از حقوق بشر، به رغم گزارشهای متعدد سازمانهای حقوق بشری درباره کشتار غیرنظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیرنظامی این کشور به وسیله هواپیماهای سعودی و متحدانش و افزایش مخالفتهای داخلی، رویکرد خود را درقبال فروش تسلیحات به رژیم سعودی و هم پیمانان اصلی آن یعنی امارات تغییر ندادهاند.
اکنون وزیر دفاع ایتالیا مدعی بررسی فروش تسلیحات این کشور به عربستان سعودی شده؛ اما این سئوال مهم مطرح است که آیا دولت ایتالیا پس از گذشت چند سال از جنگ یمن هنوز واقعا از نحوه استفاده از بمبهایی که به سعودیها میفروشد بیاطلاع است؟
به نظر میرسد سخنان وزیر دفاع ایتالیا بیشتر برای آرام کردن افکار عمومی این کشور و کاهش اعتراضات به ادامه فروش سلاح به سعودیها طرح شده باشد.
141/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
بازبینی ایتالیا در قراردادهای تسلیحاتی با عربستان
انتقاد از ایتالیا به دلیل فروش سلاح به عربستان در حال جنگ
گزارش: رأی پارلمان اروپا به ممنوعیت فروش سلاح به عربستان سعودی
قانونگذاران اروپایی: فروش سلاح به عربستان را متوقف کنید/ ویدئو