سودان یکی از کشورهایی است که مارس 2015 در ائتلاف سعودی علیه یمن مشارکت کرد. با این حال، با گذشت زمان اختلاف هایی میان سودان و عربستان سعود بروز کرد.
محور اصلی این اختلاف ها نیز الگوی رفتاری «سلسله مراتبی» عربستان سعودی با کشورهای عربی به خصوص کشورهایی نظیر سودان است که به نوعی وابستگی اقتصادی به عربستان دارند.
این اختلاف ها به خصوص پس از بروز تنش درون عربی میان عربستان و سه کشور امارات، بحرین و مصر با قطر از ژوئن 2017 به بعد آشکار شده است.
بر این اساس، دولت سودان با انتقاد از رفتارهای سیاسی دولت سعودی، ضمن اینکه روابط خود با قطر را تقویت کرده، انتقادهای آشکاری نیز از دولت عربستان به عمل آورده است.
با این حال، تصمیم دولت سودان برای بازنگری در تداوم مشارکت در ائتلاف علیه یمن به علل دیگری نیز مربوط است.
یکی از مهمترین علل این است که جنگ علیه یمن نه تنها در کوتاه مدت که عربستان مدعی آن بود، تمام نشده است بلکه چشم انداز روشنی نیز برای پایان دادن به این جنگ وجود ندارد.
این در حالی است که این جنگ برای مردم یمن پیامدهای وخیمی داشته که کشته و زخمی شدن دهها هزار شهروند غیرنظامی، آوارگی میلیون ها نفر، شیوع بیمارهایی نظیر وبا و از بین رفتن زیرساختهای شهری از جمله موارد است.
اگرچه مسئولیت اصلی این وضعیت بر عهده عربستان سعودی است؛ اما اعضای ائتلاف سعودی علیه یمن هر کدام به نوبه خود در بروز چنین شرایطی مقصر هستند که سودان نیز در این خصوص مسئولیت دارد.
عامل دیگر این است که طولانی شدن جنگ علیه یمن برای کشورهای مشارکت کننده در ائتلاف نیز خسارت داشته که از جمله این خسارت ها تلفات انسانی است.
تا کنون 412 نظامی سودانی در این جنگ کشته و صدها نفر دیگر نیز زخمی شدند. ائتلاف «التغییر» در پارلمان سودان با صدور بیانیه ای اعلام کرد که صدها نفر از نیروهای نظامی این کشور در یمن کشته شده اند، در حالی که این جنگ هیچ ربطی به آنها ندارد.
عامل دیگر برای بازنگری در عضویت در این ائتلاف این است که مشارکت سودان در ابتدا نیز اقدامی خلاف قانون اساسی بود زیرا مجوز پارلمان برای مشارکت در ائتلاف اخذ نشده بود.
در همین راستا، ائتلاف «التغییر» در پارلمان سودان اعلام کرد که مشارکت سودان در این جنگ اقدامی خلاف قانون اساسی است زیرا پارلمان سودان با اعزام نیروهای نظامی این کشور به یمن موافقت نکرده است.
انتقادهای مردم، نمایندگان مجلس و احزاب سیاسی سودان از دولت
با توجه به این دلایل، طی ماههای اخیر انتقادهای مردم، نمایندگان مجلس و احزاب سیاسی در سودان از دولت این کشور برای تداوم مشارکت در ائتلاف با عربستان علیه یمن روند صعودی داشته است.
منتقدان بر این باور هستند که مشارکت در این ائتلاف نه تنها دستاوردی برای دولت سودان نداشته بلکه پیامدهای منفی نظیر از دست دادن نیروی نظامی و مشارکت در جنایت علیه فقیرترین کشور عربی خاورمیانه را داشته است.
در صورتی که دولت سودان از ائتلاف علیه یمن خارج شود، عملاً دیگر ائتلافی باقی نمی ماند و صرفاً محدود به عربستان و امارات خواهد بود؛ زیرا پیش از این قطر نیز به دلیل اختلاف با عربستان و متحدانش از این ائتلاف خارج شد و مصر نیز حضور چندانی در ائتلاف ندارد.
فروپاشی این ائتلاف به منزله شکست ادعای عربستان درباره توانایی اجماع سازی و ائتلاف سازی منطقه ای است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
133/112
بیشتر بخوانید:
العربی الجدید: تلفات و خسارت، سهم ارتش سودان در جنگ یمن
اعتراف فرمانده ارتش سودان: تاکنون 412 نظامی سودانی در یمن کشته شده اند
انتقاد حزب امت سودان از مشارکت این کشور در جنگ علیه یمن