صدر با اعلام اینکه از تصمیم قبلی خود (15 ژوئیه/ 24 تیر ماه) در تحریم انتخابات منصرف شده و با جدیت در انتخابات آینده شرکت خواهد کرد، گفت: "مصلحت ایجاب میکند که ما به گستره انتخابات وارد شویم."
رئیس جریان صدر 15 ژوئیه طی سخنرانی تلویزیونی با انتقاد از تحولات سیاسی کشورش و برخی جریانها و گروههای سیاسی اعلام کرده بود که در انتخابات آینده شرکت نخواهد کرد و از همه کسانی که در دولت کنونی و آینده به او ابراز وابستگی کنند، اعلام برائت میکند.
درباره این تصمیم صدر اشاره به چند نکته حائز اهمیت مینماید:
نخست، زمانی که صدر اعلام کرد که در انتخابات شرکت نخواهد کرد، برخی از مطبوعات و تحلیلگران هدف از این تصمیم او را تلاش برای به تعویق انداختن انتخابات قلمداد کردند تا جریان صدر با بازبینی در بافت تشکیلات و سازمانی خود شانس بیشتری در انتخابات کسب کند.
به نظر میرسد که تصمیم کنونی صدر اما نشان میدهد که انتخابات عراق به تعویق نخواهد افتاد و صدر با این تصمیم در واقع، درصدد است تا از حوادث و رخدادها عقب نماند و در انتخابات مشارکت فعال داشته باشد تا شانس پیروزی در آن را از دست ندهد.
دوم، زمانی که صدر اعلام کرد در انتخابات مشارکت نمیکند، عراق شاهد التهاب و تنش سیاسی برآمده از اعتراضهای خیابانی به برخی ناتوانی های دولت کنونی در برآورده کردن خواستههای مردم مانند قطع جریان برق بود.
مقتدی صدر بر این گمان بود که اوضاع عراق بدتر خواهد شد و بههمینعلت، تلاش کرد خود را از مظان اتهامها خارج کند و بتواند با موجسواری بر اعتراضها، خود را تافته جدا بافته از نظام سیاسی حاکم بر عراق بازنمایی کند و به این وسیله در جبهه مردم قرار گیرد و در نتیجه حمایت آنها را کسب کند، اما اعتراضها و بحرانهای اقتصادی عراق ادامه پیدا نکرد و فروکش کرد و بلکه وضع سیاسی عراق نیز بهبود یافت بهگونهای که این کشور امروز کنفرانس منطقهای با مشارکت کشورهای منطقه را برگزار میکند.
سوم، بازگشت مجدد صدر به عرصه انتخابات در مقطع کنونی عراق که شرایط آن در مقایسه با چند ماه پیش بهتر شده است، نشان میدهد که صدر فرصت را برای بازگشت مناسب دیده است بهگونهای که دیگر انگشت اتهامها به وی و حزب او بهویژه اینکه وزیر انرژی عراق وابسته به جریان اوست، نشانه نرفته است و دیگر نه وی و نه حزب او در معرض اتهام همگامی و همسویی با فساد حاکم را ندارد. بههمینعلت است که وی زمان را برای بازگشت مناسب دیده است.
چهارم، به نظر میرسد که مقتدی صدر توفیقی در برنامهها و گمانه های خود از آینده عراق نداشته است، زیرا بر این گمان بود که اوضاع سیاسی عراق در سایه برخی اعتراضهای خیابانی بدتر شود؛ بههمینعلت، با تصمیم مشارکت نکردن در انتخابات، درصدد برآمد تا از وضع موجود خارج شود تا در مرحله بعدی بتواند عامل تاثیرگذاری در جریانها و تحولات سیاسی باشد و گروههای سیاسی را برای حل مشکلات کشور تحت فشار قرار دهد تا از آنها امتیازهای سیاسی بیشتری بگیرد، اما موفق نشد و اکنون به عرصه بازگشته است.
بنابراین، به نظر میرسد که تصمیم قبلی صدر درباره مشارکت نکردن در انتخابات آینده، پیش از آنکه یک تصمیم سیاسی جدی باشد یک تاکتیک سیاسی جدی بود که هدف از آن بهبود و تقویت پایگاه سیاسی جریان صدر و جایگاه شخص او در معادلات سیاسی عراق بود. از این رو، اکنون تصمیم گرفت که پیش از آنکه دیر شود به عرصه سیاسی بازگردد تا در انتخابات آینده بیشتر متضرر نشود بهویژه اینکه برخی از تحلیلهای سیاسی حاکی از آن است که جایگاه او در بین مردم عراق بهطور چشمگیری کاهش یافته است.
نویسنده: جلال چراغی
117
بیشتر بخوانید:
بازگشت مقتدی صدر به عرصه انتخابات عراق