پس از گذشت یک سال از تبعید غیررسمی ژنرال دوستم به ترکیه، وی به افغانستان بازگشت و طبق اعلام ارگ ریاست جمهوری تدابیر ویژهای برای استقبال از معاون اول رئیس جمهوری این کشور اتخاذ شده است.
اقامت ژنرال دوستم درترکیه را باید ناشی از تشدید تنش وی با «محمد اشرفغنی» رئیس جمهوری افغانستان دانست که از ابتدای حضور «دوستم» در سمت معاون اول رئیس جمهوری این کشور، اختلاف آنان در نحوه اداره افغانستان و عزل و نصبهای مقامهای ملی و محلی بروز پیدا کرد.
مناقشه و تنش بین دوستم و اشرفغنی
مناقشه و تنش بین دوستم و اشرفغنی پس از مطرح شدن پرونده شکایت «احمد ایشچی» علیه دوستم، تشدید شد.
پس از طرح شکایت احمد ایشچی از اعضای سابق حزب جنبش ملی افغانستان و والی پیشین جوزجان از ژنرال دوستم به اتهام بازداشت و بدرفتاری جنسی با وی، ضمن تشکیل پرونده علیه معاون اول رئیس جمهوری افغانستان، روابط دوستم با اشرفغنی با تنشهای بیشتری مواجه شد. این تنشها سبب شد تا دوستم در یکسال گذشته در تبعیدی غیر رسمی در ترکیه بسر ببرد.
دکتر «عبدالطیف نظری» کارشناس سیاسی در افغانستان میگوید، دولت افغانستان میخواهد از پرونده جنجالی دوستم و ایشچی هم به عنوان تشویق و هم به عنوان اهرم فشار برای دوستم و نیز علیه ائتلاف نجات استفاده کند.
با توجه به اینکه در یکسال اخیر تلاشهای بسیاری برای ایفای نقش میانجی برای کاهش اختلافات بین دوستم و غنی و ترغیب معاون اول رئیس جمهوری افغانستان به بازگشت به وطن صورت گرفت، اما دوستم حاضر به عقب نشینی از موضع خود نشد.
دریکسال اخیراین پرسش بارها مطرح شد که چرا رئیس جمهوری افغانستان، دوستم را ازسمت معاون اول خود برکنار نمی کند که البته پاسخ این پرسش را باید درجایگاه سیاسی واجتماعی غیرقابل انکار این ژنرال معروف دانست.
بازگشت ژنرال دوستم به افغانستان که به گفته برخی منابع با دوشرط تداوم حضور در سمت معاون اولی رئیس جمهوری افغانستان و آزادی نظام الدین قیصاری فرمانده نظامی شهر میمنه مرکز ولایت فاریاب انجام شده است، نشانهای از تعدیل موضع اشرفغنی درقبال دوستم است.
پیوستن دوستم به صف مخالفان اشرفغنی در قالب ائتلاف شورای نجات افغانستان و تقویت این تشکل سیاسی درماههای اخیر ازجمله نگرانیهای جدی رئیس جمهوری این کشور از تداوم تنش با دوستم محسوب میشود.
البته تعدیل موضع اشرفغنی به معنای مختومه شدن پرونده شکایت ایشچی علیه دوستم نیست و به گفته سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، این پرونده پس از بازگشت دوستم دردادگاه بصورت عادلانه بررسی خواهد شد.
این دیدگاه وجود دارد که فراهم کردن زمینه بازگشت دوستم به افغانستان، گزینه هوشمندانه اشرفغنی در تقویت آرامش سیاسی در ماههای منتهی به زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای استانی و بخصوص مهار اعتراضها در شمال افغانستان به بازداشت قیصاری است که از نزدیکان دوستم بشمار می رود.
«احمد سعیدی»، کارشناس مسائل سیاسی افغانستان میگوید، حکومت به خاطر خاموش کردن حرکتهای ضد دولتی درشمال این کشور تن به درخواست بازگشت دوستم به افغانستان داده است.
با توجه به اینکه مخالفان اشرفغنی تلاش دارند درقالب ائتلافی بزرگ درانتخابات آتی مشارکت کنند، هدف وی ایجاد شکاف در بین نیروهای سیاسی مخالف از جمله با کاهش تنش با دوستم است که از تاثیر گذاری و یکپارچگی آنان جلوگیری کند.
135/120
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
همزمان با وقوع انفجار؛ ژنرال دوستم وارد کابل شد
استقبال از ژنرال دوستم با حفظ پیگیری پرونده وی
بازگشت ژنرال دوستم به افغانستان
افغانستان؛ تظاهرات دوستان «دوستم» ادامه دارد
افغانستان؛ هفتمین روز تظاهرات طرفداران دوستم