«نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان امروز (جمعه) را به مناسبت کشتههای درگیریهای بیروت عزای عمومی اعلام کرد.
انفجار 4 اوت 2020 در بندر بیروت حدود 200 کشته و بیش از شش هزار زخمی داشته است. با گذشت 14 ماه از این انفجار در بیروت، لبنانیها روز پنجشنبه تجمعی را در اعتراض به عملکرد «طارق بیطار» قاضی پرونده برگزار کردند.
مردم لبنان، طارق بیطار را به سیاسی کاری متهم و به عملکرد وی اعتراض کردند. حزبالله، جنبش امل و جریان المرده برای هواداران خود فراخوان داده و خواستار برگزاری تجمعی با هدف برکناری قاضی پرونده شدند.
این قاضی برخی از رهبران مطرح جنبش حزبالله و جنبش امل را در خصوص این انفجار متهم کرده است. نمایندگان و وزیران وابسته به حزبالله و جنبش امل تأکید کردهاند که قاضی بیطار، این مسئله را به نفع آمریکا سیاسی کرده است و مورد حمایت سفارت آمریکا قرار دارد.
با برگزاری تظاهرات مردمی، تک تیراندازانی که حزبالله و امل عنوان میکنند وابسته به گروههای حزب «سمیر جعجع» هستند، به سمت معترضان تیراندازی کرده و هشت نفر را کشتند و بیش از 60 نفر را زخمی کردند.
«میشل عون»رئیس جمهوری لبنان، این جنایت را هدایت شده برخی جریانهای سیاسی این کشور عنوان و از آن به عنوان گروگان گرفتن کشور یاد کرد. میشل عون گفت: "اجازه تکرار آنچه رخ داده را نخواهیم داد و هرگز به کسی اجازه نمیدهیم که کشور را برای منافع خود گرو بگیرد."
میان این جنایت بیروت و تحولات داخلی لبنان ارتباط وجود دارد:
این جنایت در شرایطی رخ داد که حزبالله لبنان با هدف مقابله با بحران سوختی این کشور، از ایران سوخت وارد کرد. واردات سوخت از ایران از همان زمانی که این ایده از سوی سید حسن نصرالله مطرح شد با مخالفت مخالفان مقاومت در داخل لبنان مطرح شد و در صدد خنثی کردن تاثیرات مثبت این ابتکار بر آمدند.
«احمد دستمال چیان» کارشناس مسایل غرب آسیا با اشاره به تیراندازی افراد ناشناس به سمت تظاهرات مسالمتآمیز لبنانیها در بیروت گفت: "لبنان مدتی است که آشوب زده است. بیشتر این آشوب آفرینیها از ناحیه نیروهای مخالف مقاومت است. آنها همراه با قدرتهای خارجی به ویژه کشورهایی که در غرب آسیا تاثیرگذار هستند، نمیخواهند لبنان آرام باشد و دولت قوی و با ثبات داشته باشد. هدف هم از پای در آوردن مردم و فاصله انداختن میان آنان و مقاومت است."
موضوع دیگر این است که رصد تحرکات سفیر آمریکا در بیروت نشان میدهد، سفارتخانه آمریکا پشت ناآرامیها در لبنان قرار دارد. سفیر آمریکا دیدارهای مشکوکی با برخی شخصیتهای لبنانی از جمله با قاضی پرونده انفجار 4 اوت بیروت داشته است.
«طارق بیطار» قاضی پرونده انفجار 4 اوت دیداری دو ساعته با «دورتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت داشته، در حالی که وی یک مقام قضایی داخلی است.
پس از این دیدار، دستگیری دو عضو ائتلاف 8 مارس یعنی «علی حسن خلیل» وزیر سابق دارایی و «غزی زعیتر» نماینده کنونی پارلمان لبنان را صادر کرد.
آمریکا با هدف جلوگیری از تقویت موقعیت حزبالله در لبنان، سعی دارد اتهامزنی به این جریان را از طریق برخی عوامل داخلی و به راه انداختن ناآرامیها و همچنین ضعیف نگه داشتن دولت پیگیری کند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117